Συνεχίζονται σήμερα οι συναντήσεις των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με κυβερνητικά στελέχη και παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας.
Από τις διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών προκύπτει πως κυβέρνηση και θεσμοί επιχειρούν να προσδιορίσουν πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, ώστε να συμφωνηθεί ο περιβόητος δημοσιονομικός χώρος.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 868 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, εφόσον περικοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν τα αντίμετρα των περίπου 2 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι χωρίς να κόψει τις συντάξεις θα υπάρχει ένα περιθώριο για αντίμετρα πάνω από 700 εκατ. ευρώ το 2019, εκτίμηση την οποία δεν συμμερίζεται η πλευρά των δανειστών.
Το σημερινό πρόγραμμα επαφών περιλαμβάνει και τα ζητήματα του τραπεζικού τομέα. Η αξιολόγηση των ΕΕ,ESM, EKT και ΔΝΤ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα έχει δομηθεί σε τρία διαφορετικά σκέλη.
Το πρώτο σκέλος που απασχόλησε τις προχθεσινές συζητήσεις των υπηρεσιακών στελεχών των συναρμοδίων υπουργείων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αφορά στο περιβάλλον λειτουργίας των τραπεζών.
Το δεύτερο σκέλος της αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού τομέα που αναπτύχθηκε χθες αφορούσε στην πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Έτσι, εξετάσθηκαν οι νέοι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, ζητήματα σχετικά με τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ζητήματα σχετικά με τις πωλήσεις δανείων.
Σήμερα η συζήτηση θεσμών και κυβέρνησης θα εστιάσει στο θεσμικό σκέλος, ήτοι στο κομμάτι που θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις. Αυτό αφορά στις νομικές αλλαγές για την επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος, την ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής κατάρτισης των δικαστών και νέες παρεμβάσεις στο εταιρικό δίκαιο.
σχόλια