ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% στην Ελλάδα φέτος, στο 6,1% ο πληθωρισμός

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% στην Ελλάδα φέτος, στο 6,1% ο πληθωρισμός Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ανάπτυξη της τάξεως του 3,5% προβλέπει το ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία φέτος, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 6,1%, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. 

Σύμφωνα με έκθεση του Ταμείου, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα φτάσει στο 3,5% το 2022, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Για το 2023, προβλέπει επιβράδυνση τόσο της ανάπτυξης όσο και του πληθωρισμού, που προβλέπει ότι θα διαμορφωθούν στο 2,6% και το 1,2% αντίστοιχα. 

Αναφορικά με το χρέος, το ΔΝΤ σημειώνει ότι «βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι κίνδυνοι ως προς την αναχρηματοδότηση του μοιάζουν διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα». Όμως, επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι που επισκιάζουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία και λόγω των αβεβαιοτήτων σχετικά με την πανδημία.  

Οι συστάσεις του ΔΝΤ

Το Ταμείο σημειώνει μεταξύ άλλων την «ισχυρότερη του αναμενόμενου» ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, όπως και ότι παρά τις προκλήσεις προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις σε αρκετούς τομείς. Παράλληλα κάνει συστάσεις. 

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προτείνει οι «γενικές επιδοτήσεις» για τις υψηλές τιμές ενέργειας να αντικατασταθούν με «στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων ομάδων». Επίσης σημειώνει ότι πρέπει να «αξιολογηθούν προσεκτικά οι επιπλοκές των σχεδίων για μόνιμες περικοπές στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης». 

Παράλληλα, στελέχη του Ταμείου τόνισαν ότι «θα πρέπει να υπάρξει αντίσταση στις πιέσεις για την αύξηση μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων». Τέλος, το Ταμείο συστήνει την περαιτέρω ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, προκειμένου «να αποτελέσει τη βάση για στοχευμένη υποστήριξη σε σοβαρούς κλυδωνισμούς». 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM