ΔΝΤ: Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια χάνονται κάθε χρόνο, παγκοσμίως, από τη διαφθορά

ΔΝΤ: Ένα τρισεκατομμύριο δολάρια χάνονται κάθε χρόνο, παγκοσμίως, από τη διαφθορά Facebook Twitter
EPA
0

Απώλειες φορολογικών εσόδων ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων προκαλεί, κάθε χρόνο, η διαφθορά παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τονίζει ότι ο περιορισμός τέτοιων φαινομένων θα μπορούσε να φέρει αυτά τα χρήματα στα κρατικά ταμεία. 


Η αύξηση των κρατικών εσόδων θα βοηθούσε ακόμα και στις επιδόσεις των σπουδαστών δημόσιων σχολών, όπως αναφέρει το ΔΝΤ ενώ θα βελτίωνε παράλληλα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυβερνήσεις. 


«Λιγότερη διαφθορά σημαίνει χαμηλότερη διαρροή εισοδήματος, λιγότερη σπατάλη σε δαπάνες και υψηλότερη ποιότητα δημόσιας παιδείας και υποδομών», αναφέρεται στη σχετική έκθεση.


Μεταξύ των προηγμένων οικονομιών, μια χώρα που βρίσκεται στο κορυφαίο 25% σε όρους ελέγχου της διαφθοράς συγκεντρώνει 4,5% του ΑΕΠ περισσότερα σε έσοδα, κατά μέσο όρο, απ' ό,τι μια χώρα που κατατάσσεται στο κατώτερο 25%.

Το χάσμα στη συγκέντρωση εσόδων διαμορφώνεται στο 2,75% του ΑΕΠ στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και στο 4% του ΑΕΠ στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.


«Περιμέναμε πως η διαφάνεια θα συμβάδιζε με τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όμως αυτό που μας εξέπληξε είναι ότι η επίδραση της διαφάνειας είναι πολύ ισχυρότερη σε χώρες που έχουν ελεύθερο Τύπο ή μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών», σχολιάζει ο Πάολο Μάουρο, υποδιευθυντής του τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ. «Και όταν έχουμε αυτά τα δύο μαζί, το αποτέλεσμα είναι ακόμη ισχυρότερο».

Μεταξύ των συστάσεων για τον περιορισμό της διαφθοράς, το ΔΝΤ ζητεί να γίνουν επαγγελματικές οι δημόσιες υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει μεταξύ άλλων να γίνονται οι προσλήψεις βάσει προσόντων, ενώ επικαλείται επίσης την ανάγκη για απλούς φορολογικούς κανόνες και επιχειρηματικούς κώδικες.


Στην έκθεση γίνεται επίσης σύσταση να υιοθετηθεί τεχνολογία που μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Για παράδειγμα, το να δίνονται οι προμήθειες ονλάιν αποτελεί ένα γρήγορο και ανέξοδο κομμάτι οποιουδήποτε παζλ κατά της διαφθοράς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM