Αυστηρότερα «τεστ αντοχής» (stress tests) έρχονται γα τις τράπεζες το επόμενο διάστημα.
Από το 2026, οι τράπεζες θα υποβάλλονται σε επιτόπιους ελέγχους από κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το 2025 αναμένεται να εξετάσει τις αντοχές των 51 μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων «σε ακραίες συνθήκες», οι οποίες βρίσκονται υπό την εποπτεία της (μέσω του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας, Single Supervisory Mechanism SSM). Παράλληλα στα ίδια τεστ θα υποβληθούν, από την ΕΚΤ, και 45 μικρότερες τράπεζες, προκειμένου να ελεγχθούν οι κεφαλαιακές τους αντοχές.
Σκοπός είναι:
- η αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών: Ελέγχεται αν οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν πιθανές ζημίες υπό συνθήκες πίεσης.
- η προετοιμασία για ακραίες καταστάσεις: Αναλύεται η ικανότητα των τραπεζών να αντέξουν σοβαρά οικονομικά σοκ, όπως ύφεση ή γεωπολιτικές κρίσεις.
Αυστηρότερος έλεγχος στις τράπεζες με υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις
Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών θα δημοσιευθούν στις αρχές Αυγούστου 2025. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority) θα δημοσιεύσει λεπτομερείς αναφορές για τις 64 τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δοκιμές του 2025 διαφέρουν μεθοδολογικά από τις προηγούμενες, καθώς η ΕΚΤ είχε παρατηρήσει στο παρελθόν, ότι ορισμένες τράπεζες παρείχαν υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις που δεν αντικατόπτριζαν επαρκώς τον αντίκτυπο των δυσμενών σεναρίων στα stress tests. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θα ενισχύσει την εποπτεία και θα ελέγχει αυστηρότερα τις τράπεζες με υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις, ενώ ενδέχεται να προχωρήσει και σε επιτόπιες επισκέψεις για πιο λεπτομερή έλεγχο.
Οι τράπεζες που εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο «σκληρό έλεγχο» καθ' όλη τη διάρκεια των τεστ για τη διασφάλιση της ποιότητας, ενδεχομένως δε να δεχθούν κλιμάκια της ΕΚΤ για επιτόπιο έλεγχο.
Επιτόπιες επιθεωρήσεις μετά την ολοκλήρωση των τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων
Με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών και το συνολικό αποτέλεσμα της διασφάλισης ποιότητας, ορισμένες τράπεζες είναι πιθανό να υποβληθούν σε επιτόπιες επιθεωρήσεις μετά την ολοκλήρωση των τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, προκειμένου να εντοπιστούν διαρθρωτικές αδυναμίες στο πλαίσιο δοκιμών αντοχής και να υιοθετήσουν τις αναγκαίες βελτιώσεις. Οι τράπεζες που αποτυγχάνουν επανειλημμένα να αποκαταστήσουν ζητήματα στο πλαίσιο των δοκιμών αντοχής τους θα μπορούσαν τελικά να αντιμετωπίσουν άλλα μέτρα στο πλαίσιο μιας διαδικασίας κλιμάκωσης σε επόμενες ασκήσεις.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το τεστ αντοχής του 2025 δεν αποτελεί μια άσκηση «επιτυχίας ή αποτυχίας». Αντιθέτω, η άσκηση παρέχει βασικά στοιχεία για τη διαδικασία αξιολόγησης κάθε τράπεζας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των stress tests (ιδίως στο κομμάτι της μείωσης των κεφαλαίων)θα χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του Δεύτερου Πυλώνα (Pillar 2).
Ακόμη, για το τεστ αντοχής του 2025, η ΕΚΤ θα διενεργήσει ανάλυση σεναρίου για τον πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου για επιλεγμένες τράπεζες. Αυτό θα επιτρέψει στις εποπτικές αρχές να εκτιμήσουν πόσο καλά οι τράπεζες μπορούν να μοντελοποιήσουν τον κίνδυνο αυτό σε συνθήκες πίεσης της αγοράς και να αξιολογήσουν πόσο ευάλωτες είναι οι τράπεζες λόγω των διασυνδέσεων με μη τραπεζικούς χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ