Economist: Οι συντάξεις το βασικό θέμα διαφωνίας Ελλάδας - δανειστών

Economist: Οι συντάξεις το βασικό θέμα διαφωνίας Ελλάδας - δανειστών Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
4

«Για μία ακόμα φορά, η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας παρέδωσε μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την ελπίδα να διασφαλίσει την επόμενη δόση από το πρόγραμμα διάσωσης», γράφει ο Economist, σημειώνοντας πως η αρχική αντίδραση ήταν απορριπτική.

Μερικά από τα πιο παγερά σχόλια που έγιναν, σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό, αφορούσαν τις συντάξεις. «Οι ελληνικές δαπάνες (για τις συντάξεις) είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, φτάνοντας το εκπληκτικό 17,5% το 2012. Αυτό έρχεται σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις δαπάνες αξίας 12,3% του ΑΕΠ στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο δανειστή της Ελλάδας.Είναι διπλάσιο από το ποσοστό επί του ΑΕΠ που δαπανείται στη Σλοβακία, έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ελλάδας», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Οι μεγάλες δαπάνες στις ελληνικές συντάξεις έχουν αποτελέσει πηγή τριβής με τις βόρειες πιστώτριες χώρες από την πρώτη διάσωση της Ελλάδας, σχεδόν πέντε χρόνια πριν. Η Γερμανία μόλις πρόσφατα είχε προχωρήσει σε αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, αυξάνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, για το 2012-2029. Αυτό έκανε τους Γερμανούς αρνητικά διακείμενους να διαθέσουν χρήματα για να βοηθήσουν μια χώρα της οποίας οι εργαζόμενοι μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη πολύ νωρίτερα και με γενναιόδωρες συντάξεις. Η Σλοβακία, μια πιο φτωχή χώρα από την Ελλάδα, αποσύρθηκε από το πρώτο πακέτο διάσωσης το καλοκαίρι του 2010, ως αποτέλεσμα της δημόσιας οργής για το ενδεχόμενο επιδότησης του σπάταλου κράτους της Μεσογείου», συνεχίζει το άρθρο.

Ο Economist σημειώνει ότι μία σειρά από μεταρρυθμίσεις τα τελευταία έτη έχουν μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ελλάδα, προσθέτοντας όμως πως οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν πάει αρκετά μακριά. Όπως σημειώνει, εξακολουθεί να είναι ακόμα σχετικά εύκολο να βγει κανείς σε πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ η σχέση μεταξύ των εισφορών που καταβάλλονται και των παροχών που λαμβάνονται είναι πολύ αδύναμη. «Το σύστημα δεν είναι αναλογιστικά δίκαιο», τονίζει.

«Αν και η αναθεωρημένη λίστα μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει τη δέσμευση για μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι πιστωτές της Ελλάδα θέλουν να δουν απτές αποδείξεις ότι αυτό θα είναι αρκετό αυστηρό. Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών που εργάζονται στην Ελλάδα είναι ασυνήθιστα χαμηλό, μόλις 36% το 2013: στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 63%. Υπάρχει ακόμα πολύ έδαφος για να καλυφθεί», καταλήγει το άρθρο.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Δεν θα είμαι αυτός που θα υποστηρίξει το άκρως στρεβλό και οριακά παρανοϊκό ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας ωστόσο πρέπει να τονιστεί κάτι που από ότι φαίνεται αδυνατούν να κατανήσουν οι "θεσμοί". ότι το συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα δεν είναι αναλογικό. Και τι εννοώ:Στις περισσότερος ευρωπαϊκές χώρες, ο εργαζόμενος θα πάρει σύνταξη ανάλογα με τα χρόνια τα οποία δούλεψε. Mπορεί στη ζωή του να δούλεψε μόλις 5 χρόνια. Όταν θα έρθει η ηλικία να συνταξιοδοτηθεί θα πάρει την σύνταξη που αναλογούν σε αυτά τα 5 χρόνια. Θα είναι ελάχιστη, ωστόσο θα αναλογεί στις ασφαλιστικές του εισφορές. Ομοίως για τα 10 χρόνια, τα 20 κ.ο.κ. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό. Πρέπει υποχρεωτικά να είναι συμπληρωμένος ένας ν αριθμός ετών εργασίας που καθορίζεται από πολλούς και διάφορους παράγοντες. Οπότε οδηγούμαστε στο παράλογο σενάριο του να βγαίνουν 50άρηδες σε σύνταξη και άνθρωποι που έχουν περάσει τα 65 να μην μπορούν να βγουν διότι δεν έχουν συμπληρωμένη την ν-ετία που απαιτείται. Κι αυτό λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει άνεργοι και ουδέις θέλει να τους προσλάβει. Προσωπικά δεν έχω αντίρρηση να σταματήσει κάποιος να εργάζεται και από τα 30 του αν πιστεύει ότι μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του. Οπότε όταν θα συμπληρωθεί το ηλικιακό όριο για την σύνταξη να υπολογιστεί αναλογικά . Εργάστηκες τόσα χρόνια , με τόσες ασφαλιστικές εισφορές , οπότε σου αναλογεί σύνταξη των -ας πούμε- 100 € . Το αν δεν σου φτάνουν αυτά τα χρήματα, δεν είναι δουλειά του κράτους.Θα έπρεπε να είχες κάνει καλύτερη διαχείριση.
Το συνταξιοδοτικό ξέρουμε όλοι ότι δεν περπατάει αλλά δεν τολμά κανείς να το αγγίξει, ούτε καν προτάσεις δε γίνονται. Σε Χ χρόνια που και θα φτάσει στο απροχώρητο οι τότε τρόικες,θεσμοί,κ.τ.λ θα μας επιβάλλουν τη λύση που τους βολεύει αυτούς εμείς θα κλαιγόμαστε για την κακιά μας μοίρα.
Κάποια στιγμή η νέα γενιά πρέπει να καταλάβει πως υπάρχει καλύτερη προοπτική απ'το να συντηρείται απ'τη σύνταξη των γονιών της: το να συντηρείται απ' τον μισθό της. Πέρα απ' τη σύγκρουση των τάξεων υπάρχει κι αυτή των γενεών. Είχαμε την ΝΔ να χαϊδεύει τους συνταξιούχους. Θα'χουμε τώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που τον ψήφισε τόσος νέος κόσμος; Προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας κι όχι στις συντάξεις.