Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε το δάνειο - γέφυρα προς την Ελλάδα, ύψους 7,16 δισ. ευρώ, μέσω του EFSM. Θα έχει μέγιστη διάρκεια τριών μηνών και θα καταβληθεί σε έως και σε δύο δόσεις, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.
Council approves €7bn bridge loan to #Greece http://t.co/4SUqywm5RH
— EU Council Press (@EUCouncilPress) July 17, 2015
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επιβεβαίωσε ότι οι 28 χώρες της ΕΕ χορήγησαν σήμερα στην Ελλάδα έκτακτη χρηματοδότηση 7 δισ. ευρώ, με τη μορφή ενός δανείου, το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να εκπληρώσει ένα μέρος των υποχρεώσεών της εν αναμονή της εκπόνησης ενός προγράμματος αρωγής.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το δάνειο αυτό «ύψους 7,16 δισ. ευρώ θα φθάσει στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα», οπότε η χώρα πρέπει να αποπληρώσει 4,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ταυτόχρονα, οι χώρες της ευρωζώνης έδωσαν στην Επιτροπή εντολή διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας, εντός των προσεχών εβδομάδων, με την Ελλάδα ως προς το περιεχόμενο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν διαβουλεύσεις μερικών εβδομάδων και εξέφρασε την ελπίδα να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τα μέσα του Αυγούστου ούτως ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα σε σχέση με την εκταμίευση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM της επόμενης δόσης των πέντε δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η χώρα. Προς το σκοπό αυτό ευχήθηκε η ελληνική πλευρά να κινηθεί αυτή τη φορά με ταχύτητα, ενώ σημείωσε πως σε αυτό θα βοηθήσει το γεγονός ότι εφεξής οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές θα γίνονται κυρίως στην Αθήνα.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι η Επιτροπή αναμένει ότι ως τις 22 Ιουλίου η Ελλάδα θα έχει προχωρήσει στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει σχετικά με τα θέματα της δικαιοσύνης και του τραπεζικού συστήματος.
Στην επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται πως το δάνειο «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της στο ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας καθώς και να αποπληρώσει την ΕΚΤ, μέχρις ότου η χώρα θα αρχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».
Παράλληλα, ο Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και είπε ότι από πλευράς δανειστών υπάρχει θετική προδιάθεση για νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Ανέφερε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας του χρέους και επισήμανε πως σημασία δεν έχει μόνο το ύψος του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, αλλά και ο ρυθμός της απόσβεσής του. Ο Επίτροπος τόνισε χαρακτηριστικά πως με βάση τα όσα έχουν ήδη αποφασιστεί για την Ελλάδα, το ετήσιο άχθος της χώρας από την εξυπηρέτηση των διεθνών δανείων είναι, τηρουμένων των αναλογιών, μικρότερο από το αντίστοιχο πολλών χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας.
Τέλος, ως προς την μορφή των εγγυήσεων που δόθηκαν στις εκτός ευρώ χώρες της ΕΕ για να συναινέσουν στην παροχή των 7,16 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στα παρακρατούμενα κέρδη των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης από τις αγοραπωλησίες κατά το παρελθόν ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς και τα χρήματα που έχει για τα επόμενα χρόνια λαμβάνειν η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
σχόλια