Έκθεση ΟΟΣΑ: Στα ύψη η έμμεση φορολογία στην Ελλάδα

Έκθεση ΟΑΣΑ: Στα ύψη η έμμεση φορολογία στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Το 2023 όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκαν στο 39,8% για την Ελλάδα.

Τον τελευταίο καιρό στο τραπέζι της συζήτησης έχει μπει εμφατικά το θέμα της ακρίβειας σε κάθε τι που άπτεται της καθημερινότητας του Έλληνα. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και έμμεσοι φόροι εξατμίζουν τα εισοδήματα των πολιτών καθώς, σε αντίθεση με τους άμεσους φόρους που επιβαρύνουν αναλογικά εκείνους που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, η έμμεση φορολογία πλήττει οριζόντια όλους τους φορολογουμένους, με τους πλέον χαμένους να είναι τα φτωχά νοικοκυριά.

Οι στατιστικές εσόδων 2024 δείχνουν ότι ο μέσος όρος των φόρων σε  λόγος φόρου προς ΑΕΠ για τις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 33,9% το 2023, 0,1 μονάδα κάτω από το επίπεδό του 2021 και το 2022, πάνω από το προπανδημικό επίπεδο του 33,4% το 2019, αλλά όμοιο με το ποσοστό στο οποίο ήταν όταν η Ελλάδα εισήλθε στην οικονομική κρίση.

Για την Ελλάδα ο λόγος φόρου προς ΑΕΠ μειώθηκε το 2023 στο 39,8%, το 10ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ,  από 41,2% το 2023.

Έκθεση ΟΟΣΑ: Στα ύψη η έμμεση φορολογία στην Ελλάδα Facebook Twitter

Στο 40% οι έμμεσοι φόροι

Το προηγούμενο έτος, τα έσοδα από εμμέσους φόρους, δηλαδή από αγαθά και υπηρεσίες ανήλθαν στο 40,1% του συνόλου των εσόδων στην Ελλάδα από 43,3% που ήταν το 2022 με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη θέση μετά τη Λετονία (42%) και την Ουγγαρία (45,7%) σε αναλογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Παρά τη μείωση που σημειώθηκε η Ελλάδα απέχει σημαντικά από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που ανερχόταν στο 31,5% το 2022.

Η διάρθρωση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα έχει σημαντικές διαφορές από τις χώρες του ΟΟΣΑ, με αυτά που προέρχονται από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στην περιουσία να είναι σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αντιστοιχούσαν στο 21,4% των συνολικών εσόδων στην Ελλάδα πέρυσι έναντι μόλις 10,8% που είναι ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές στο 29,6% έναντι 24,8%, αντίστοιχα.

Λίγο υψηλότερα είναι στην Ελλάδα και τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τους φόρους περιουσίας καθώς αντιστοιχούσαν στο 21,9% και το 6,6% των συνολικών έναντι 20,8% και 5,3%, αντίστοιχα, στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Αντίθετα, τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (ΦΕΦΠ και ΦΕΝΠ) ήταν αναλογικά πολύ χαμηλότερα από τον ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, τα έσοδα από τον ΦΕΦΠ ανερχόταν το 2023 στο 13,6% των συνολικών και από τον ΦΕΝΠ στο 6% έναντι 23,6% και 12%, αντίστοιχα, στον ΟΟΣΑ. Τα έσοδα από ΕΦΚ αντιστοιχούσαν πέρυσι στο 21,4% των συνολικών εσόδων στην Ελλάδα, έναντι 10,8% στον ΟΟΣΑ.

Έκθεση ΟΟΣΑ: Στα ύψη η έμμεση φορολογία στην Ελλάδα Facebook Twitter
 
 
Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI