ΕΝΦΙΑ: Ο χάρτης της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Ο χάρτης της ακίνητης περιουσία στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Αυξημένη κατά 2,5 δις ευρώ σε σχέση με το 2023 είναι η αξία της ακίνητης περιουσίας που έχουν στην κατοχή τους, τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις που έχουν ιδιοκτησία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ.

Με αφορμή την ακτινογραφία του ΕΝΦΙΑ για το 2024,  η συνολική αντικειμενική αξία των 7.159.164 φυσικών νομικών προσώπων, ανέρχεται σε 771,9 δις ευρώ, αυξημένη κατά 2,5 δις ευρώ σε σχέση με το 2023. Μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της περιουσίας, σχεδόν το 53%, βρίσκεται στην Αττική. Συγκεκριμένα οι 2.549.919 φορολογούμενοι που κατοικούν στην περιοχή της Πρωτεύουσας, έχουν στα χέρια τους ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας που υπερβαίνει τα 409 δις. ευρώ.

Σε ότι αφορά το σύνολο του Φόρου, η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι από τα 7.159.164 φυσικά και νομικά πρόσωπα έλαβαν εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, οι 991.860 ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάχθηκαν από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ με μηδενικό εκκαθαριστικό.

Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι υπόλοιποι 6.167.304 φυσικά και νομικά πρόσωπα ανήλθε συνολικά σε 2,286 δισ. ευρώ. Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως 10% κέρδισαν 215.171 φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Τα στοιχεία ανά Περιφέρεια, μετά την επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, εμφανίζουν την εξής εικόνα:

1. Οι 2.226.723 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) που κατοικούν στην Αττική θα καταβάλλουν 1,2 δισ. ευρώ για την ακίνητη περιουσία τους με την αξία των ακινήτων τους να υπερβαίνει 409 δις. ευρώ.

2. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι 337.700 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 23,7 δις. ευρώ και πληρώνουν φόρο 74,77 εκατ. ευρώ

3. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι 127.424ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 11,34 δις. ευρώ και πληρώνουν φόρο 33,3 εκατ. ευρώ.

4. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 354.111 φορολογούμενοι έχουν ακίνητα αξίας 28,5 δις. ευρώ και πληρώνουν φόρο 83,89 εκατ. ευρώ.

5. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 160.858 φορολογούμενοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία 10,16 δισ. ευρώ και πληρώνουν φόρο 34,23 εκατ. ευρώ.

6. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, 184.026 ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητη περιουσία 17,5 δις. ευρώ για την οποία πληρώνουν φόρο 43,7 εκατ. ευρώ.

7. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 400.846 φορολογούμενοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία 33 δις. ευρώ και ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 96,33 εκατ. ευρώ.

8. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι 139.556 ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας 16,36 δισ. ευρώ πληρώνουν φόρο 48,63 εκατ. ευρώ.

9. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 1.061.286 φορολογούμενοι έχουν ακίνητη περιουσία 100,1 δισ. ευρώ και πληρώνουν φόρο 292,99 εκατ. ευρώ.

10. Στην Κρήτη, 364.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αξίας 41,46 δις. ευρώ επιβαρύνονται με φόρο 122 εκατ. ευρώ.

11. Στο Νότιο Αιγαίο, οι 176.999 ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας 25,62 δισ. ευρώ πληρώνουν φόρο 78,84 εκατ. ευρώ.

12. Στην Πελοπόννησο οι 346.765 ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας 31,55 δις. ευρώ επιβαρύνονται με φόρο 93,9 εκατ. ευρώ.

13. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 287.010 ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας 22,99 δισ. ευρώ πληρώνουν φόρο 70 εκατ. ευρώ.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οικονομία / Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις εξαγωγές της - Τι είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της οικονομίας
LIFO NEWSROOM
«Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Οικονομία / «Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Η πίεση από τις αγορές και η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΕ, με την κλιματική κρίση να επηρεάζει πλέον την αγροτική παραγωγή, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον κλάδο του καφέ διεθνώς
LIFO NEWSROOM
«Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Οικονομία / «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το Σάββατο, 12 Απριλίου και ώρα 10:30, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης  θα συντονίσει συζήτηση με το καθόλα επίκαιρο θέμα «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» (Rules or Power-Based World Order: the EU view).
LIFO NEWSROOM
Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Διεθνή / Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Οταν οι αγορές καταρρέουν, προειδοποίησε ο Μπλιν Άκμαν, οι νέες επενδύσεις σταματούν, οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίσουν τις επενδύσεις και να απολύσουν εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM