Επιδείνωση της πορείας του ελληνικού χρέους προβλέπει η Κομισιόν

Επιδείνωση της πορείας του ελληνικού χρέους προβλέπει η Κομισιόν Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
5

Επιδείνωση της πορείας του ελληνικού χρέους σε σχέση με τις προβλέψεις λίγους μήνες πριν, διαπιστώνει σε έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους η Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο βασικό σενάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπεται ότι η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 181,1% το 2017, στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060, προβλέψεις που είναι ελαφρώς πιο πάνω από αυτές της τελευταίας αναθεώρησης τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, «αυτή η ελαφρά επιδείνωση της πορείας του χρέους υπογραμμίζει την πιθανότητα μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος του ελληνικού προγράμματος να επιβεβαιώσει την ανάγκη για περαιτέρω επαναπροσδιορισμό των δανείων της Ελλάδας, ιδίως αν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί».

Επίσης, στην ανάλυσή της η Κομισιόν, θέτει ερωτήματα σχετικά με το αν το προβλεπόμενο μέγεθος του «μαξιλαριού ασφαλείας» θα πρέπει να επανεκτιμηθεί, καθώς το σχεδιαζόμενο «μαξιλάρι» ύψους 10,2 δισ. ευρώ καλύπτει μόνο ανάγκες χρηματοδότησης για λιγότερο από 10 μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης -ένα ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί με μελλοντικές εκδόσεις στις αγορές και πρόοδο στη μεταρρύθμιση της διαχείρισης κεφαλαίων.

Ένα «μαξιλάρι» 17 δισ. ευρώ θα κάλυπτε χρηματοδοτικές ανάγκες για έναν χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος, ένα μαξιλάρι ύψους 20,3 δισ. θα κάλυπτε πλήρως χρηματοδοτικές ανάγκες έως το τέλος του 2019, ενώ ένα «μαξιλάρι» περίπου 30 δισ. ευρώ θα κάλυπτε ανάγκες έως το τέλος του 2020, αναφέρει στην έκθεσή της η Κομισιόν.

Το Bloomberg σημειώνει ότι σε μία προσπάθεια να πείσει τους πιστωτές της για την προσήλωσή της στη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να φτιάξει τη δική της λίστα μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης, με την τεχνική υποστήριξη των δανειστών της. Με αυτό τον τρόπο

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι η χώρα στοχεύει να δείξει ότι έχει πρόθεση να παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διαβεβαιώσει τόσο τους πιστωτές όσο και τους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση απ' ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα

Ωστόσο σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., το πρόβλημα με αυτήν την ιδέα είναι ότι δεν θα υπάρχει εξωτερική πίεση στην Ελλάδα να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα μέσα σε ένα συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, όπως συμβαίνει με το υπάρχον πρόγραμμα. Οι πιστωτές της χώρας ανησυχούν ότι όταν η χώρα βγει από τη σταθερή επιτήρηση, οι Έλληνες πολιτικοί θα είναι επιρρεπείς να επιστρέψουν σε πολιτικές που οδήγησαν στην «έκρηξη» των δημοσίων οικονομικών το 2009, αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Μια άλλη εναλλακτική για μετά τη λήξη του προγράμματος θα ήταν η Ελλάδα να πάρει μια προληπτική πιστωτική γραμμή από το Ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης. Αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα θα παραμείνει υπό στενή επιτήρηση από τους πιστωτές της, χωρίς όμως να λάβει επιπλέον δάνεια, σημειώνει το Bloomberg.

Όμως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως, αν και θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον από πλευράς Ευρωζώνης για μια τέτοια διευθέτηση, είναι η ελληνική κυβέρνηση που θα έπρεπε πρώτα να ζητήσει μια τέτοια πιστωτική γραμμή, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό, καθώς η Αθήνα εξακολουθεί να επιθυμεί διακαώς να απελευθερωθεί από τη σχεδόν οκταετή επιτροπεία.

Πηγή: Bloomberg

Οικονομία
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Το χρέος υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Όσο η ανάπτυξη είναι αναιμική, οι δουλειές part time και κακοπληρωμένες τόσο το χρέος θα ανεβαίνει.Όσο δεν προχωράνε οι ιδιωτικοποιήσεις, όσο δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό πλάνο και η πολιτική μαγκιά μας είναι κανένα επιδοματάκι τόσο θα κλαίμε.
Λογικό παράδοξο; Όχι και τόσο.Γιατί ο στρατός των Ελλήνων κατά τους μηδικούς πολέμους ήταν πιο αποτελεσματικός από αυτόν τον Περσών;Γιατί απέτυχε παταγωδώς η αγροτική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία οδηγώντας σε λιμό (Голодомор);Ο λόγος είναι ο έλεγχος. Ο κεντρικός σχεδιασμός, καίτοι θα έλυνε πολλά προβλήματα, έχει κριθεί εκ του αποτελέσματος ως αποτυχημένος. Υπερασπιζόμαστε καλύτερα ό,τι νιώθουμε δικό μας.ΥΓ Αν αποδειχθεί (ΣΕ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΑΛΛΟΥ) ότι τα δημόσια μέσα παραγωγής μπορούν να επιφέρουν παραγωγικότητα και κερδοφορία δηλώνω κομμουνιστής.
Με ξεπουλημένα τα πάντα, βλέπε άλλοι εκμεταλλεύονται για κερδοφορία αυτά που θα έπρεπε να είναι κερδοφόρα για εμάς, τη φορολογία στο μη περαιτέρω, τους μισθούς στη Βουλγαρία και το κοινωνικό κράτος υγείας ισοπεδωμένο... το χρέος όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται.Αγάπη Μόνο!