"Το Eurogroup αυξάνει την πίεση στην Ελλάδα", "Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες", "Ξανά καμία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της", "Όσα είναι στο τραπέζι δεν αρκούν", είναι μερικά από τα σχόλια των γερμανικών εφημερίδων για το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Welt αναφέρει ότι "τώρα πρέπει να προχωρήσουν όλα γρήγορα" και ότι "ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Αθήνα ως τον Ιούνιο", τονίζοντας ότι αυξάνεται η αγωνία σχετικά με την ικανότητα της Αθήνας να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Η Die Zeit γράφει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας τής άσκησαν εκ νέου πίεση και ότι χρήματα θα υπάρξουν μόνο όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας. Ντάισελμπλουμ και Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισαν ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποβάλει περισσότερες προτάσεις, να περιγράψει πιο λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες σκοπεύει να κάνει.
Η Handelsblatt σχολιάζει πως αν και δεν υπήρξε χθες συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, η Αθήνα θα μπορέσει να καταβάλει σήμερα μια δόση του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο θέμα του δημοψηφίσματος αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine, η οποία διερωτάται αν ένα δημοψήφισμα είναι η λύση για την κρίση στην Ελλάδα και προσθέτει ότι αν και ο Σόιμπλε συμφωνεί με το σχέδιο αυτό, ο Ντάισελμπλουμ εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να καθυστερήσει η καταβολή της βοήθειας προς την Αθήνα.
Τέλος, το περιοδικό Der Spiegel τονίζει ότι σύντομα τα χρήματα της Ελλάδας θα τελειώσουν και όμως οι συζητήσεις μεταξύ του Eurogroup και της Αθήνας προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς αι προσθέτει: "ο Σόιμπλε έβαλε στο παιχνίδι ένα δημοψήφισμα, σαν να υπήρχε χρόνος για κάτι τέτοιο".
Εξάλλου το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δεχθούν μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η προστασία των πιο αδύναμων πολιτών, όμως σε αντιστάθμισμα επιθυμούν να λάβει κάποια μέτρα, όπως η φορολόγηση των πλουσίων, ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει κάποια στιγμή στο μέλλον να σηκώσει μόνη της το βάρος των κοινωνικών παροχών.
σχόλια