Ένα στα τρία άτομα στην Ευρώπη αδυνατεί να ανταποκριθεί σε απροσδόκητα οικονομικά έξοδα, αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει απροσδόκητα οικονομικά έξοδα (32%) το 2019.
Τα έξοδα δε, στα οποία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν περιελάμβαναν μεταξύ άλλων το κόστος για μία χειρουργική επέμβαση, κηδεία, αντικατάσταση πλυντηρίου ή αυτοκινήτου.
Η ικανότητα διαχείρισης απροσδόκητων δαπανών έχει βελτιωθεί σημαντικά ωστόσο, από το 2012, οπότε και είχε σημειωθεί το ύψιστο ποσοστό της τάξης του 40%.
Σε χειρότερη θέση οι μονογονεϊκές οικογένειες
Η κρίση του κορωνοϊού και η απώλεια εισοδημάτων, κάνει πλέον ζωτικής σημασίας την ικανότητα αντιμετώπισης απροσδόκητων οικονομικών δαπανών.
Τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα οικονομικά έξοδα αναφέρθηκαν στα νοικοκυριά του ενός ατόμου: το 40% των ατόμων αυτών δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα οικονομικά έξοδα ενώ το ποσοστό αυξάνεται, φτάνοντας στο 56% για όσους μένουν μόνοι και έχουν παιδιά.
Υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν για ανύπαντρες μητέρες (43%) ενώ αντίστοιχα στην περίπτωση των ανδρών το ποσοστό είναι χαμηλότερο, στο 36%.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά αδυναμίας ανταπόκρισης στα έκτακτα οικονομικά έξοδα καταγράφηκαν σε νοικοκυριά με δύο ενήλικες: το 25% δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει απροσδόκητα οικονομικά έξοδα, το 28% είχαν ένα εξαρτώμενο μέλος (παιδί) και 26% αυτών είχαν δύο.
Μεταξύ όλων των τύπων νοικοκυριών, το ποσοστό των ατόμων που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα οικονομικά έξοδα ήταν χαμηλότερο για δύο ενήλικες, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας είναι 65 ετών και άνω (24%).
Οι πληγέντες της ΕΕ - Η περίπτωση της Ελλάδας
Η αδυναμία αντιμετώπισης απροσδόκητων οικονομικών εξόδων στις χώρες της ΕΕ βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην Κροατία ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Μάλτα.
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το μερίδιο των ατόμων που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα οικονομικά έξοδα ήταν υψηλότερο στην Κροατία, με ποσοστό 52%.
Ακολούθησε η Λετονία με 50% και η Ελλάδα με την Κύπρο στο 48%. Την πρώτη πεντάδα, συμπληρώνει η Λιθουανία που καταγράφει ποσοστό 47% και τη Ρουμανία με 44%.
Στον αντίποδα, λιγότερο από ένα στα τέσσερα άτομα δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα οικονομικά έξοδα.
Στη Δανία καταγράφηκε ποσοστό 23%, στην Τσεχία και την Ολλανδία 22%, στο Λουξεμβούργο, την Αυστρία και τη Σουηδία το ποσοστό και οι τρεις χώρες ήταν στο 20%, ενώ η Μάλτα σημείωσε το χαμηλότερο ποσοστό με μόλις 15%.
Με πληροφορίες από τη Eurostat