Έξοδος στις αγορές: Ποιοι επένδυσαν στο ελληνικό 7ετές ομόλογο

Έξοδος στις αγορές: Ποιοι επένδυσαν στο ελληνικό 7ετές ομόλογο Facebook Twitter
0

Επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την βόρεια Ευρώπη προσέλκυσε κυρίως η δημοπρασία του ελληνικού 7ετούς ομολόγου, με την οποία η χώρα μας άντλησε χθες 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,9%, το χαμηλότερο στην ιστορία των ελληνικών εκδόσεων σε ευρώ. Έλαβε προσφορές που υπερέβησαν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, στο βιβλίο κατατέθηκαν 335 προσφορές για τον 7ετή τίτλο, εκ των οποίων μόνον το 16% αναλογούσε σε Έλληνες ενδιαφερόμενους.

Το ένα τρίτο των επενδυτών (33%) προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 12% είχε ως βάση την Γαλλία, το 11% βασιζόταν στις Σκανδιναβικές χώρες και ακόμα 9% προήλθε από την γερμανόφωνη ζώνη (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία).Το ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σχετικά περιορισμένο, στο 4%.

Η πλειονότητα των προσφορών, σε ποσοστό 55%, προήλθε από διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) και το 20% από τράπεζες, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές. Τα πιο κερδοσκοπικά επενδυτικά οχήματα (hedge funds) αντιπροσώπευσαν το 10% των προσφορών, έναντι 31% στην αντίστοιχη περσινή έκδοση. Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά Ταμεία, που παραδοσιακά θεωρούνται οι πιο σταθεροί θεσμικοί επενδυτές, κάλυψαν στο 9%.

O Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δημοπρασία. Με τη χθεσινή έκδοση ολοκληρώθηκε ο προγραμματισμός για έξοδο στις αγορές για το 2019. Το ομόλογο ωριμάζει στις 23 Ιουλίου 2026.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM