Τι συμβαίνει με τα φοιτητικά ενοίκια στην Ελλάδα;
Ό,τι συμβαίνει και γενικά με τα ενοικιαζόμενα σπίτια στη χώρα: η προσφορά είναι πλέον μικρότερη εξαιτίας του μοντέλου βραχυχρόνιας μίσθωσης που υπόσχεται μεγαλύτερα κέρδη. Κοινώς τα διαθέσιμα σπίτια για μόνιμη ενοικίαση είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η ζήτηση παραμένει σταθερή, οπότε οι τιμές αυξάνονται.
Άρα πολλοί ιδιοκτήτες αλλάζουν τακτική για τα μικρά διαμερίσματα και σπίτια;
Ναι και αυτό προκαλεί προβλήματα με δύο τρόπους, ανάλογα με την περιοχή.
Δηλαδή;
Πρώτον, στις επαρχιακές πόλεις τα διαθέσιμα φοιτητικά σπίτια είναι πλέον ελάχιστα, αφού τα περισσότερα νοικιάζονται «με τη μέρα» μέσω Airbnb και, δεύτερον, στην Αθήνα που υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα σπίτια, οι τιμές ενοικίασης έχουν εκτιναχτεί στα ύψη σε σχέση με πέρυσι και για πολλούς φοιτητές οι τιμές είναι απλησίαστες.
Για τι αυξήσεις μιλάμε;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, σε πανελλαδική κλίμακα, η μέση τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας έχει αυξηθεί κατά 7,7% σε σχέση με το 2021.
Δηλαδή πόσο πάει μια γκαρσονιέρα 40 τετραγωνικών μέτρων;
Πάνω-κάτω 332 ευρώ. Γενικά η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνεται στα 8,3 ευρώ. Φυσικά οι τιμές διαφοροποιούνται κατακόρυφα ανάλογα με την περιοχή.
Στην Αθήνα που κυμαίνονται οι τιμές;
Για τις γειτονιές γύρω από τα πανεπιστήμια το κόστος σκαρφαλώνει πάνω από τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε Ιλίσια και Γουδή, για παράδειγμα οι τιμές είναι αντίστοιχα 10,7-10,8 ευρώ/τμ. Ένα στούντιο έως 65τ.μ θα κοστίζει το μήνα 450 με 500 ευρώ. Όσο για περιοχές όπως το Κουκάκι, υπολόγιζε γύρω στα 600 ευρώ - μόνο το νοίκι πάντα. Βάλε κοινόχρηστα και λογαριασμού... Στου Ζωγράφου που υπάρχουν πολλά φοιτητικά σπίτια, οι οικογένειες των σπουδαστών θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αύξηση έως και 12%.
Έχει ξαναδεί η πρωτεύουσα τόσο έντονες αυξητικές τάσεις στα φοιτητικά νοίκια;
Μάλλον όχι, αν δεχτούμε την άποψη ειδικών του χώρου που κάνουν λόγο για ιστορικά ρεκόρ.
Τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη;
Για τους φοιτητές που θα σπουδάζουν στη συμπρωτεύουσα, η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 8,5 ευρώ/τμ, με αύξηση περίπου 4% σε σχέση με το 2021. Η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος είναι οι σχετικά πιο φτηνές περιοχές με περίπου 300 ευρώ νοίκι για στούντιο έως 65τ.μ. Όσο κατευθυνόμαστε προς παλιά και νέα Παραλία οι τιμές ανεβαίνουν έως τα 430 με 450 ευρώ -κατά μέσο όρο πάντα.
Ποια είναι η εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα;
Εξαρτάται από το πόσο τουριστική και δημοφιλής είναι η κάθε περιοχή για τους τουρίστες
Δωσ' μου τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα...
Τα ακριβότερα φοιτητικά σπίτια είναι σε περιοχές όπως η Κέρκυρα (10,7 ευρώ ανά τμ), τα Χανιά (10 ευρώ/τμ), το Ρέθυμνο (9,2 ευρώ/τμ), η Πρέβεζα (8,8 ευρώ/τμ), το Ηράκλειο (8,4 ευρώ/τμ) και ο Βόλος (8,1 ευρώ/τμ).
Και ποιες είναι οι πιο φτηνές περιοχές;
Το Διδυμότειχο (4,4 ευρώ/τμ), η Καστοριά (5,1 ευρώ/τμ), η Σπάρτη (5,2 ευρώ/τμ), η Φλώρινα (5,3 ευρώ/τμ), η Λαμία και το Μεσολόγγι (5,5 ευρώ/τμ αμφότερα) και οι Σέρρες (5,6 ευρώ/τμ).
Φοιτητική ζωή δύο ταχυτήτων λοιπόν...
Και ενώ το κόστος διαβίωσης αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερο από πέρυσι, αν αναλογιστεί κανείς το κόστος σίτισης και θέρμανσης εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος για χιλιάδες νέους φοιτητές, που είχαν περάσει τα «καλύτερα μαθητικά τους χρόνια» μέσα στην πανδημία.