Εισαγόμενα ευρωπαϊκά τυριά και ουίσκι, αξίας 4 δισ. δολαρίων βρίσκονται στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον, η οποία απειλεί με δασμούς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αντίποινα για την ενίσχυση της αεροπορικής βιομηχανίας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης ενόψει της επιβολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέων, επιπρόσθετων δασμών, ειδικά σε είδη τυριών και ουίσκι ευρωπαϊκής προέλευσης, σε αντίποινα για «αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις σε βιομηχανίες του αεροναυπηγικού τομέα από πλευράς Βρυξελλών».
Ο νέος κατάλογος συμπεριλαμβάνει περίπου 90 προϊόντα που υπόκεινται σε «τιμωρητικούς» δασμούς. Σε αυτόν φιγουράρουν διάφορα είδη τυριών, από το Γκούντα ως μπλε ποικιλίες, ιρλανδικά ουίσκι, προϊόντα με βάση το χοιρινό κρέας κ.λπ.
Το σύνολο αυτών των προϊόντων αντιπροσωπεύει τζίρο 4 δισ. δολαρίων και προστίθεται σε έναν προηγούμενο κατάλογο, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη 12η Απριλίου και συμπεριλάμβανε προϊόντα αθροιστικής αξίας 21 δισ. δολαρίων, διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.
Η κίνηση έχει σκοπό να «γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ΗΠΑ στη διένεξη στην οποία έχει εμπλακεί με την ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη (της) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις» στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών του USTR.
Η αμερικανική μομφή αφορά ειδικά στην Airbus, τη μεγάλη ανταγωνίστρια της αμερικανικής Boeing, και μια διμερή διαφορά που κρατάει 14 χρόνια. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αλληλοκατηγορούνται ενώπιον του ΠΟΕ ότι χορηγούν παράνομα ενισχύσεις στις δύο σημαντικότερες αεροναυπηγικές βιομηχανίες τους αντίστοιχα.
Η αμερικανική θέση υποστηρίζεται από τη Boeing. Η Boeing δοκιμάζεται εξαιτίας σωρείας προβλημάτων στο επιβατικό αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων, το 737 MAX, στο οποίο όμως βασίζει το μέλλον της. Όλα τα αεροσκάφη του τύπου αυτού παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος επ' αόριστον έπειτα από δύο δυστυχήματα.
Οι δασμοί που θέλει να επιβάλλει η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο αυτής της διαφοράς με την ΕΕ υπόκεινται πάντως σε απόφαση επιδιαιτητή, καθορισμένου από τον ΠΟΕ.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ καταγράφηκε πριν καν συμπληρωθούν δύο εικοσιτετράωρα από την εκεχειρία που συμφώνησαν να κηρύξουν Ουάσινγκτον και Πεκίνο στον ολοένα σκληρότερο εμπορικό πόλεμο ανάμεσά τους, έπειτα από μια συνάντηση του Ρεπουμπλικάνου με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/ AFP
σχόλια