Financial Times: Τα λάθη της Ευρώπης, η υποχώρηση Τσίπρα και η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Financial Times: Τα λάθη της Ευρώπης, η υποχώρηση Τσίπρα και η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα Facebook Twitter
1

Στην αδυναμία των Ευρωπαίων να πουν «αλήθειες» αποδίδει ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μινχάου την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη. «Μπορεί να μην είναι ο κύριος λόγος (σ.σ. τα λάθη των Ευρωπαίων) για την ελληνική οικονομική κρίση που επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά», σημειώνει ο Μινχάου αλλά τον χαρακτηρίζει κάτι περισσότερο από έναν απλό ρυθμιστικό παράγοντα.

Ο οικονομικός αναλυτής εκτιμά ακόμη ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει τελικώς από το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μόλις η κυβέρνηση Τραμπ στείλει τους εκπροσώπους της στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το κλίμα θα γίνει ακόμη πιο εχθρικό. «Η εκτίμησή μου», τονίζει ο αρθρογράφος είναι «πως στο τέλος το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας ελεύθερους τους Ευρωπαίους να διαχειριστούν με λάθος τρόπο την οικονομική κρίση στην Ελλάδα».

«Πώς όμως φτάσαμε εδώ;», αναρωτιέται ο ίδιος. «Τον Ιούλιο του 2015, η Ε.Ε. και η Ελλάδα συμφώνησαν σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το χρόνο», εξηγεί ο Μινχάου, για να προσθέσει πως η Ελλάδα δεν είναι όχι μόνο μακριά από την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, αλλά δεν πρόκειται να τον φτάσει ποτέ.

Για τον οικονομικό αναλυτή, μία ακόμη αλήθεια που δεν έχει ειπωθεί είναι πως η Γερμανία δεν θα διαγράψει ποτέ το ελληνικό χρέος, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα περνούσε ποτέ από το γερμανικό κοινοβούλιο, εκτιμώντας, μάλιστα, πως μετά τις εκλογές οι Γερμανοί βουλευτές που δεν επιθυμούν μία τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ περισσότεροι, καθώς στη Βουλή αναμένεται να μπουν τόσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες όσο και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Αμφότεροι τάσσονται υπέρ ενός Grexit, ενώ τo AfD επιθυμεί έξοδο από το ευρώ και για τη Γερμανία.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό σε αυτή την ιστορία είναι η συνενοχή των ίδιων των Ελλήνων» επισημαίνει ο αρθρογράφος και προσθέτει: «Δεν υπάρχουν καλοί και και κακοί σε αυτή την ιστορία. Την άνοιξη του 2015, τους μήνες που ακολούθησαν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα υποστήριζε πως ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα του 3,5 % είναι αντιπαραγωγικό και συνιστά πολιτική αυτοκτονία».

«Στο τέλος, όμως επέλεξε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και αποδέχτηκε το στόχο του 3,5%. Στη συνέχεια διέπραξε το καταστροφικό λάθος της ευθυγράμμισης με την Ε.Ε κατά του ΔΝΤ, του μόνου θεσμικού οργάνου που υποστήριξε την ελάφρυνση του χρέους», τονίζει ο Μινχάου, που χαρακτηρίζει την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού «πολιτικά λανθασμένη».

«Αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από την Ελλάδα, ένα από δύο ενδεχόμενα μπορούν να συμβούν. Είτε η Αθήνα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία το καλοκαίρι και θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, είτε το Βερολίνο θα αποδεχτεί την ελάφρυνση του χρέους, μερικούς μόνο μήνες πριν τις εκλογές. Όπως και να 'χει, αυτή είναι μία μάχη που θα καταλήξει με κάποιον σωριασμένο στο πάτωμα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

«Η ελληνική κρίση είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα της αποτυχίας να ειπωθεί η αλήθεια, αλλά υπάρχουν και άλλες» τονίζει ο αρθρογράφος.  Η συμμετοχή της Ιταλίας στην ίδια νομισματική ένωση με τη Γερμανία είναι, επίσης, εν δυνάμει αδύνατη. Ωστόσο, κανένας Ιταλός πρωθυπουργός δεν έκανε ποτέ καμία αξιόπιστη κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος», καταλήγει ο Μινχάου.

Με πληροφορίες από FT.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI

σχόλια

1 σχόλια