Forbes: Γιατί το Grexit είναι μια πολύ κακή ιδέα

Forbes: Γιατί το Grexit είναι μια πολύ κακή ιδέα Facebook Twitter
0

Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός μια ελληνική χρεοκοπία προειδοποιεί η συντάκτρια του περιοδικού Forbes, ειδική επί οικονομικών θεμάτων  Frances Coppola, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανόητο» για την ευρωζώνη να επιδοθεί σε μια μικροπολιτική που θα μπορούσε να την οδηγήσει στη χρεοκοπία.

Η αναλύτρια αναφέρει ότι ξεχάστηκε πολύ σύντομα η υπόθεση των αποτυχημένων συνομιλιών της τελευταίας στιγμής στην περίπτωση της Lehman Brothers και προειδοποιεί ότι στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να κάνουν το λάθος να πιστέψουν ότι η χρεοκοπία ενός κυρίαρχου κράτους δεν θα έχει συστημικές συνέπειες.  

Σημειώνει ότι μια τέτοια επιλογή θα είχε συνέπειες στις άλλες χώρες ακόμη και μέσω του ισοζυγίου πληρωμών και θα ήταν  ιδιαίτερα καταστροφική για τις χώρες με τις ισχυρότερες εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το «κύμα» θα χτυπούσε τις χώρες της Ευρωζώνης, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολής, επηρεάζοντας τους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου και δημιουργώντας γεωπολιτικούς κινδύνους.


»Η άτακτη αποτυχία ενός κυρίαρχου κράτους είναι εξίσου καταστροφική και για εκείνους που συνδέονται με αυτό μέσω του εμπορίου και κεφαλαιακών δεσμών. Όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να οδηγηθεί σε χρεοκοπία και έξοδο ως τιμωρία επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης της καλά θα κάνουν να το θυμούνται αυτό», επισημαίνει η αρθρογράφος.

Αφού τονίζει ότι μια χρεοκοπία και έξοδος θα είχε δυσάρεστες συνέπειες για την Ελλάδα ακόμη κι αν το νέο της νόμισμα «προσδένονταν» στο ευρώ, στη συνέχεια περνά στις συνέπειες στην ευρωζώνη όπου, όπως σημειώνει, θα υπήρχε μια απότομη ύφεση, μια αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους σε χώρες όπως η Ισπανία και θα επιβάλλονταν νέα μέτρα λιτότητας. Αυτό θα έφερνε αναταραχή στα δημοσιονομικά και άνοδο στα ποσοστά λαϊκίστικων κομμάτων όπως οι  Podemos.

Και αυτό πάλι θα έφερνε στην επιφάνεια το θέμα μιας ακόμη εξόδου. Είναι σαν τη μοιχεία…οταν έχεις περάσει τη γραμμή μια φορά, είναι πιθανό να το ξανακάνεις», σημειώνει χαρακτηριστικά η Κόπολα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM