Προχωρά η διαδικασία για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής προς όσους επλήγησαν από τις φωτιές του φετινού Ιουλίου, όπως ανέφερε ο Χρήστος Τριαντόπουλος.
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει από αρμόδια ομάδα εργασίας η διαδικασία διασταυρώσεων για να προχωρήσουν άμεσα και οι καταβολές της πρώτης αρωγής σε όσους επλήγησαν από τις φωτιές.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων της πρώτης αρωγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr θα παραταθεί μέχρι και τις 31 Αυγούστου, ώστε να μπορούν να υποβάλουν όλοι οι δικαιούχοι, χωρίς να παρακωλύεται η διαδικασία διασταυρώσεων και καταβολών της πρώτης αρωγής.
«Η διαδικασία προχωρά και συνεχίζεται κανονικά, με στόχο το συντομότερο δυνατόν να φτάσει η πρώτη ενίσχυση, η πρώτη αρωγή, προς τους πολίτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και την έχουν ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας arogi.gov.gr είχαν υποβληθεί, μέχρι και την Πέμπτη 10 Αυγούστου, 270 οριστικοποιημένες αιτήσεις που ανταποκρίνονται σε πρώτη αρωγή συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων κρατικής αρωγής για τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές, ενεργοποιήθηκε το σχήμα της πρώτης αρωγής μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr, η οποία και άνοιξε στις 3 Αυγούστου. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα της πλατφόρμας, είναι η διενέργεια άμεσα αυτοψιών και καταγραφών, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν -έχοντας σε μεγάλο βαθμό και το σχετικό δελτίο ελέγχου- ότι είναι δικαιούχοι.
Παράλληλα, όσον αφορά την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τροποποιείται η ημερομηνία ορόσημο με την οποία λαμβάνονταν υπόψη τα στοιχεία περιουσιακής κατάστασης, σε 14 Αυγούστου 2023, προκειμένου να ληφθούν υπόψη και πρόσφατες μεταβολές στα στοιχεία ακινήτων για ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν πληγεί.
Φωτιές: Αυτοψίες σε 790 κτίρια- «Κόκκινα» τα 138
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, έχουν διενεργηθεί 790 αυτοψίες και έλεγχοι σε κτίρια και εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιά από τις φωτιές καθώς η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής ξεκίνησε άμεσα, από τα κλιμάκια της γενικής γραμματείας αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής, σε συνεργασία με τα στελέχη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, που βρέθηκαν στο πεδίο από την πρώτη στιγμή.
Από αυτές τις 790 περιπτώσεις, σε όλους τους δήμους που επλήγησαν, 138 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 243 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά -μέχρι να επισκευαστούν- ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 409 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Σημειώνεται ότι το σχήμα της πρώτης αρωγής αφορά τις περιπτώσεις που τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» ή «κόκκινα», αλλά και τις περιπτώσεις επιχειρήσεων με μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας ζημιές.
Σημειώνεται ότι δικαιούχοι είναι οι πληγέντες που βρίσκονται σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής της περιφέρειας Αττικής, της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες επλήγησαν από τις φωτιές και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
Το ύψος της αρωγής στους πληγέντες από τις φωτιές
Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για σοβαρές υλικές ζημιές και 4.000 ευρώ για πολύ σοβαρές υλικές ζημιές. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς -με την εξαίρεση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή όσων έχουν αποκλειστικά αγροτική δραστηριότητα- αλλά συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που έχουν πληγεί και βρίσκονται στις ως άνω περιοχές.
Για τη χορήγηση της ενίσχυσης, θα προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων με τα στοιχεία που υποβάλλονται στην οικεία περιφέρεια για εκτίμηση και καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής. Επίσης, το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε επιχείρηση συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής επιχορήγησης, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας.
Όσον αφορά το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί βαριές βλάβες που τις καθιστούν επικίνδυνες για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπες ή ολοσχερώς κατεστραμμένες, ή σε 5.000 ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες που τις καθιστούν προσωρινά ακατάλληλες για χρήση. Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων, που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις ως άνω περιοχές, για τα ακίνητα για τα οποία πρόκειται να υποβάλουν και αιτήσεις χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το ποσό της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής που λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής στεγαστικής συνδρομής, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με σχετική απόφαση οριοθέτησης και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.
Τόσο για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, σε περίπτωση που ο λαβών την ενίσχυση υποβάλει ψευδή δήλωση ή δεν υποβάλει σχετικό φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες ή δεν κριθεί τελικά δικαιούχος ή το ποσό που δικαιούται είναι μικρότερο, προβλέπεται η επιστροφή του συνολικού ποσού ή του υπερβάλλοντος ποσού στο Ελληνικό Δημόσιο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ