Τις βασικές επιπτώσεις μιας αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές αναζητούν οι F.T. που ρώτησαν οικονομολόγους για περιγράψουν την επόμενη ημέρα.
Όπως αναφέρεται, το ερώτημα που διατυπώνουν οι επενδυτές και οι αξιωματούχοι είναι πώς είναι δυνατόν κάποια χώρα να μην πληρώσει προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για την οικονομία και να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Ο Ράινχαρντ Κλούζε, οικονομολόγος στη UBS αφού πρώτα σημειώνει ότι βασικό σενάριο παραμένει η συμφωνία επισημαίνει ότι μια χρεοκοπία δεν συνεπάγεται άμεσο Grexit, ωστόσο θα αύξανε σημαντικά τους κινδύνους μιας αποχώρησης. «Μια χρεοκοπία χωρίς Grexit δεν μπορεί να είναι μια σταθερή ισορροπία» ανέφερε ο Κλούζε.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι μια αθέτηση πληρωμών προς το ΔΝΤ θα ήταν πολιτικά άσχημη κίνηση αλλά θα ήταν λιγότερο επικίνδυνο από το να γινόταν αθέτηση πληρωμών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Η αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ θα είχε σοβαρές επιπτώσεις αλλά θα μπορούσε να είναι δυνατή» λέει η Σίλβια Μέρλερ, οικονομολόγος στο ερευνητικό ινστιτούτο Bruegel.
Το να μην πληρώσει η Ελλάδα την ΕΚΤ θα σήμαινε ότι θα έκλειναν οι στρόφιγγες της ρευστότητας και επομένως οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Καθώς οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν σημαντικές ποσότητες κρατικών ομολόγων – που δίνονται στην ΕΚΤ ως ενέχυρα – η αθέτηση πληρωμών σε αυτά θα καθιστούσε δύσκολο για τους αξιωματούχους στη Φρανκφούρτη να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.
Θεωρητικά, πάντως το κεφαλαιακό μαξιλάρι των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να ενισχυθεί από τη συμμετοχή των ομολογιούχων και των καταθετών ή την παροχή εγγυήσεων από την ευρωζώνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο, εκτιμούν οι Financial Times, οι επιλογές αυτές θα ήταν δύσκολο να νομοθετηθούν ή θα βασίζονταν στην καλή θέληση των διεθνών εταίρων, οι οποίοι θα υποστούν το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών μιας χρεοκοπίας.
Οικονομία /