FT: Η συμφωνία αποκρύπτει την πραγματικότητα - Η οικονομική κηδεμονία της Ελλάδας θα συνεχιστεί

FT: Η συμφωνία αποκρύπτει την πραγματικότητα - Η οικονομική κηδεμονία της Ελλάδας θα συνεχιστεί Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/European Union/Mario Salerno
0

Η συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος «αποκρύπτει την οικονομική πραγματικότητα», επισημαίνουν οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο, τονίζοντας πως η οικονομική κηδεμονία της Ελλάδας θα συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι.

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει, μεταξύ άλλων, πως η Αθήνα θα αποπληρώνει τα δάνεια της ευρωζώνης ακόμη και μετά το 2060.

«Εννοείται, η τελευταία μεγάλη συνεδρίαση για την ελληνική κρίση χρέους ήταν μαραθώνια. Απαιτήσεις από τη Γερμανία, ριψοκίνδυνη διπλωματία της τελευταίας στιγμής και κάποιες αντιδράσεις - το Eurogroup της Πέμπτης ήταν αρκετό για να προκαλέσει νοσταλγία σε κάθε έμπειρο παρατηρητή της κρίσης της ευρωζώνης», αναφέρουν οι FT και συνεχίζουν:

«Ύστερα από έξι ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών στο Λουξεμβούργο κατέληξαν σε συμφωνία για ελάφρυνση χρέους τα μεσάνυχτα. Τα καλά νέα; Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία φορά που οι υπουργοί θα περάσουν μια τέτοια ταλαιπωρία για την Ελλάδα, ύστερα από οκτώ χρόνια πακέτων διάσωσης και κουραστικές συζητήσεις για την κρίση. Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα αναμένεται στις 20 Αυγούστου».

Η εφημερίδα αναφέρεται στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, που προβλέπει επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και εκταμίευση δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας.

«Όμως, δεν φτάσαμε εκεί χωρίς μάχη. Παρά την πρώιμη αισιοδοξία ότι θα έχουν άμεσα μια συμφωνία, οι υπουργοί κατέληξαν να οριστικοποιούν μια συμφωνία νωρίς το πρωί, που χαιρετίστηκε ως "ιστορική" από όλες τις πλευρές.

»»Η ιστορία επαναλήφθηκε: η Γερμανία ήταν το εμπόδιο. Οι υπουργοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη συζήτηση και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο ελληνικό ζήτημα μετά τις 10 μ.μ., καθώς το Βερολίνο επέμενε να συγκρατεί τη γενναιοδωρία στην ελάφρυνση του χρέους», αναφέρουν οι FT, επισημαίνοντας πως έχουν στη διάθεσή τους όλες τις λεπτομέρειες από την πολύωρη διαπραγμάτευση.

Το άρθρο συνεχίζει: «Ήταν ένα τελευταίο σόου της γερμανικής αντίστασης, πριν η Ευρωζώνη και η Ελλάδα προχωρήσουν παρακάτω, μετά από σχεδόν μια δεκαετία που πάλευαν τις υπαρξιακές απειλές για τη νομισματική ένωση.

»»Η ριψοκίνδυνη διπλωματία του Βερολίνου αντικατοπτρίζει εν μέρει πως η εγχώρια πίεση στην Άνγκελα Μέρκελ περιορίζει κάθε πιθανότητα γερμανικής γενναιοδωρίας. Οι επιθετικοί Βαυαροί σύμμαχοι της καγκελαρίου διαμαρτύρονται για τη μεταναστευτική της πολιτική και της επιτίθενται για τη χρησιμοποίηση χρημάτων των Γερμανών φορολογούμενων για να εξαγοράσει υποστήριξη - είτε πρόκειται για τους πρόσφυγες, τον Μακρόν ή τους Έλληνες.

»»Ύστερα από ταραγμένες εκκλήσεις προς το Βερολίνο και την Αθήνα, οι 19 κυβερνήσεις βρήκαν έναν συμβιβασμό. Περιλαμβάνει μία περίοδο "διακοπών" από την αποπληρωμή χρεών για τους Έλληνες μέχρι το 2033, με επιμήκυνση για μία δεκαετία της ωρίμανσης των δανείων από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Η Αθήνα θα λάβει επίσης μία τελική "ένεση" χρημάτων, 15 δισ. ευρώ, για να δημιουργήσει αποθέματα που θα πρέπει να κρατήσουν τη χώρα φερέγγυα για τουλάχιστον 22 μήνες.

»»Εν μέσω του πολιτικού δράματος και των εορτασμών, αξίζει να επαναλάβουμε τη ψυχρή, σκληρή πραγματικότητα των οικονομικών ωδινών της Ελλάδας.

»»Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί. Η Ελλάδα έλαβε δάνεια ύψους 274 δισ. ευρώ, πραγματοποίησε πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις πολιτικής και άλλαξε τέσσερις κυβερνήσεις από το 2010. Η Αθήνα θα αποπληρώνει τα δάνεια της ευρωζώνης ακόμη και μετά το 2060. Η οικονομία υπέστη μια ύφεση που ξεπέρασε κατά πολύ ό,τι είχε σημειωθεί στη σύγχρονη εποχή.

»»Επίσης, η οικονομική κηδεμονία και δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας δεν θα σταματήσουν μετά το καλοκαίρι. Οι ελληνικές κυβερνήσεις για τις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει να ''τρέχουν'' πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού άνω του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, για να εξασφαλίσουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Οι Βρυξέλλες είναι ευτυχείς και άλλο πρόγραμμα διάσωσης δεν προβλέπεται».

«Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έσπευσαν να γιορτάσουν την "ιστορική" συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους. "Είναι η μεγαλύτερη πράξη αλληλεγγύης που έχει δει ποτέ ο κόσμος", δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM», καταλήγει το άρθρο.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Οικονομία / Χατζηδάκης: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για να γίνει το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό

Σε ερώτηση για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι παρά την πρόοδο και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα
LIFO NEWSROOM