Η Ελλάδα στην 4η θέση των ξένων επενδυτών στην Βουλγαρία.

Η Ελλάδα στην 4η θέση των ξένων επενδυτών στην Βουλγαρία. Facebook Twitter
1

Η Ελλάδα διατηρεί την 4η θέση (στοιχεία 9μήνου 2016), στη γενική κατάταξη των ξένων επενδυτών στην Βουλγαρία, μετά την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, με συνολικές επενδύσεις (stocks) ύψους 2.501,2 εκατ. ευρώ (έναντι 2.441,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015), όπως αναφέρεται στο τελευταίο ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σόφιας.

 

Το συνολικό "stock" άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στη Βουλγαρία το γ' τρίμηνο 2016 ανήλθε σε 38,7 δισεκ. ευρώ.

 

Σε ό,τι αφορά τη συνολική πορεία των ΑΞΕ στη Βουλγαρία το 2016 (προσωρινά στοιχεία), για το σύνολο του έτους κατεγράφησαν καθαρές εισροές ύψους μόλις 682,8 εκατ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ (έναντι 1.692,4 εκατ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ το 2015). Ανά χώρα, οι μεγαλύτερες εισροές επενδύσεων στη Βουλγαρία την ως άνω περίοδο προήλθαν από το Λουξεμβούργο (135,6 εκατ.ευρώ), την Ολλανδία (128,1 εκατ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο ( 118,1 εκατ. ευρώ).

 

Διμερές εμπόριο

Αυξήθηκε ελαφρώς το 2016 (+2%), το διμερές εμπόριο με τη Βουλγαρία, λόγω της μεγάλης αύξησης των βουλγαρικών εισαγωγών (+7,1%). Αντίθετα, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν (-3,5%), με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα εις βάρος της χώρας μας να υπερδιπλασιαστεί. Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί ότι, μέχρι το 2012, το εμπορικό ισοζύγιο στις διμερείς συναλλαγές ήταν παραδοσιακά πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδος, όπως αναφέρεται στο ίδιο ενημερωτικό έγγραφο.

 

Αντίστοιχη εικόνα για το διμερές εμπόριο δίνουν και τα προσωρινά στοιχεία του βουλγάρικου Στατιστικού Ινστιτούτου έτους 2016, τα οποία επιβεβαιώνουν, σε γενικές γραμμές, τις ανωτέρω τάσεις: Σημαντική αύξηση βουλγαρικών εξαγωγών προς Ελλάδα (+9,2%), μικρή μείωση εισαγωγών από Ελλάδα (-0,8%), διευρυμένο θετικό εμπορικό ισοζύγιο για Βουλγαρία σε διμερές επίπεδο, αύξηση συνολικού διμερούς όγκου εμπορίου λόγω ενισχυμένων βουλγαρικών εξαγωγών προς Ελλάδα.

 

Όπως προκύπτει από την επιμέρους ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ 2015-2016, κατά 2ψήφιους και 4ψήφιους κωδικούς συνδυασμένης ονοματολογίας, η κάμψη των ελληνικών εξαγωγών προς τη Βουλγαρία το 2016 οφείλεται, πρωτίστως, στον κωδικό 27 (ορυκτά καύσιμα και ορυκτά λάδια) και, πιο συγκεκριμένα, στον 4ψήφιο κωδικό 2710 (λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά). Οι λοιποί 2ψήφιοι κωδικοί δεν παρουσιάζουν μεγάλες αυξομειώσεις.

 

Από την άλλη, η αύξηση των ελληνικών εισαγωγών από Βουλγαρία οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση μιας σειράς επιμέρους 2ψήφιων κωδικών, που περιλαμβάνονται μέσα στην πρώτη 20άδα των εισαγόμενων από Βουλγαρία προϊόντων: Δημητριακά (10) +25%, ενδύματα πλεκτά (61) +13%, πλαστικές ύλες (39) +19%, ενδύματα μη πλεκτά (62) +23%, καπνά (24) +87%, οχήματα (87) +93%, προϊόντα χημικών βιομηχανιών (28) +101,7%. Κάμψη καταγράφουν μόνο οι εξής κατηγορίες: ορυκτά καύσιμα (27) - 31%, πυρηνικοί αντιδραστήρες, λέβητες και μηχανές (84) -11% και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (04) -23%.

 

Βάσει ανάλυσης τετραψήφιων κωδικών, στις ελληνικές εξαγωγές τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα ορυκτά καύσιμα, τα ακατέργαστα καπνά, οι ράβδοι αργιλίου, τα παιχνίδια, τα πολυμερή του προπυλενίου, τα πούρα, υποκατηγορίες πλεκτών υφασμάτων και ενδυμάτων, καθώς και υποκατηγορίες φρούτων. Στις εισαγωγές από Βουλγαρία τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η ηλεκτρική ενέργεια, υποκατηγορίες σιτηρών, τα ηλιέλαια, τα κρέατα πουλερικών, οι γυάλινες φιάλες, υποκατηγορίες πλεκτών και μη πλεκτών ενδυμάτων και τα τυριά.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η εφαρμογή - Το νέο Ε1 και τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η εφαρμογή - Το νέο Ε1 και τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Το ανανεωμένο έντυπο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, νέους κωδικούς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες που στοχεύουν στη διευκόλυνση των φορολογουμένων
LIFO NEWSROOM
Στη διοίκηση επιχειρήσεων, μια μητέρα διδάσκει περισσότερα από ένα πτυχίο, λέει δισεκατομμυριούχος

Οικονομία / Στη διοίκηση επιχειρήσεων, μια μητέρα διδάσκει περισσότερα από ένα πτυχίο, λέει δισεκατομμυριούχος

Είναι υποχρεωμένη να διοικεί απείθαρχους υφιστάμενους, κάθε ώρα της ημέρας, επί επτά ημέρες της εβδομάδας κι αυτό μπορεί να μας διδάξει πολλά, δηλώνει ο Manoj Bhargava, ιδρυτής της 5-hour Energy
LIFO NEWSROOM
Έκτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Αναδιαμορφώνεται η δημοσιονομική εικόνα της Ευρώπης

Οικονομία / Έκτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Αναδιαμορφώνεται η δημοσιονομική εικόνα της Ευρώπης

Οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων ηγετών για αύξηση του δανεισμού προκειμένου να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αναδιαμορφώσει τη δημοσιονομική εικόνα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ
LIFO NEWSROOM
Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Οικονομία / Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά η εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, με στόχο να εξαλειφθούν οριστικά οι παραπλανητικές πρακτικές
LIFO NEWSROOM
Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Οικονομία / Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορά συνολικά στα στοιχεία των ακινήτων της χώρας
LIFO NEWSROOM