Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα - είναι χειρότερα

Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα - είναι χειρότερα Facebook Twitter
1

Τον 14ο αιώνα, o Oίκος των Μεδίκων της Φλωρεντίας άρχισε την άνοδό του επενδύοντας τα κέρδη από το εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων για να χρηματοδοτήσει αυτό που αργότερα θα γινόταν το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα στην Ευρώπη. Η επιτυχία της θρυλικής οικογένειας τραπεζικών βοήθησε να μπούμε στην ιταλική Αναγέννηση και άλλαξε τον κόσμο. Τώρα, οι ιταλικές τράπεζες φαίνεται πως για ακόμη μια φορά ίσως αλλάξουν τον κόσμο.


Μετοχές των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ιταλίας έχουν πέσει κατακόρυφα μέσα στους πρώτους μήνες του 2016 και οι επισφάλειες στους ισολογισμούς είναι πολύ υψηλές για να αγνοηθούν. Εν μέσω όλων των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2016, ο κίνδυνος μόλυνσης από τις προβληματικές τράπεζες της Ιταλίας αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το ήδη βεβαρημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα στον κόσμο, σημειώνει η ανάλυση του Global Risk Insights στο Business Insider.


Στον πυρήνα του προβλήματος είναι το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 17% έως 21% του συνολικού δανεισμού. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ή 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ιταλίας. 


Οι κόκκινες σημαίες προσέλκυσαν αρχικά την προσοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα μια επίσημη έρευνα που οι επενδυτές μετέφρασαν σε "σήμα πώλησης." Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών εταιρείες έχασαν πάνω από το 25%  στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων του έτους.

Αυτή τη στιγμή το αδιέξοδο που περιγράφει το Bisiness Insider είναι μάλλον σαν τραπεζική βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της οικονομίας της. Αλλά η  Ιταλία δεν είναι όπως η Ελλάδα - είναι χειρότερα.

Κρίνοντας από τους αριθμούς, είναι σαφές ότι οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι που τίθενται από την Ιταλία δεν είναι συγκρίσιμοι με την Ελλάδα - είναι πολύ χειρότερα. Ενώ η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ για το χειρότερο δείκτη χρέους ΑΕΠ, η Ιταλία έρχεται στη δεύτερη θέση με μια αναλογία του χρέους ΑΕΠ μεγαλύτερη από 132%, σύμφωνα με την Eurostat.


Ενώ η Ελλάδα έχει φέρει αρκετές φορές τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές στο χείλος του γκρεμού, είναι μόνο η 44η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Όμως, η Ιταλία αποτελεί την όγδοη μεγαλύτερη οικονομία.


Μια επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία θα μπορούσε να διακινδυνεύσει επιπτώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, μεγαλύτερες από εκείνες που θα μπορούσε να προκαλέσει η Ελλάδα. Οι παράπλευρες συνέπειες της αναταραχής της αγοράς και η δυνατότητα για επικίνδυνα προηγούμενα που ορίζεται από τις αρχές της ΕΕ θα μπορούσαν να φέρουν την κρίση και σε άλλα στην εύθραυστα μέλη της ΕΕ, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.


Τέτοια μετάδοση θα πρέπει να αφορά τους επενδυτές, ανεξάρτητα από πολιτικές διαβεβαιώσεις, κάτι που είχε γίνει και το 2008 πριν πυροδοτηθεί η παγκόσμια κρίση.

Θα μπορούσε η Ιταλία να γίνει η επόμενη οικονομική βόμβα του 2016; Οι αρχές διαβεβαιώνουν το κοινό ότι οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και, αν και μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, θα υπάρξει λύση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες λέγοντας σε δημοσιογράφους, "Η κατάσταση είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ό, τι νομίζει η αγορά."


Αυτό που η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει είναι πως οι παρατηρητές και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιες δηλώσεις. Στις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της αυξημένης ανησυχίας για την ελληνική κρίση το 2011, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, αλλά και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είπαν,"Όταν τα πράγματα είναι σοβαρά πρέπει να λες ψέμματα."

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Οικονομία / Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250 χιλ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 42,9% σε σχέση με πέρυσι
LIFO NEWSROOM
Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Πρέπει το γρηγορότερο να αλλάξουν οι κανόνες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει οδηγήσει από τον καπιταλισμό-ευημερίας σε έναν καπιταλισμό-καζίνο που πλέον ωφελεί μόνο τους έχοντες. Αντί τα κεφάλαια να επενδύονται στην έρευνα και την παραγωγή που οδηγούν στην ευημερία επενδύονται σήμερα σε παράγωγα που στοχεύουν στη γρήγορη αύξηση του πλούτου και τίποτα περισσότερο.