Η τιμή του πετρελαίου επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα, έπειτα από το ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε την προηγούμενη χρονιά.
Αν και η ζήτηση για πετρέλαιο παραμένει χαμηλότερη από ό,τι συνήθως, υπάρχουν ελπίδες για για ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί.
Η τιμή του πετρελαίου- που συχνά θεωρείται ένα βαρόμετρο για την οικονομική δραστηριότητα- έφτασε τα 60 δολάρια το βαρέλι, έχοντας καταγράψει άνοδο που ξεπερνά το 50% τους τελευταίους δύο μήνες.
«Η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη στην αύξηση των τιμών την τελευταία εβδομάδα ήταν μια έντονη βελτίωση των προσδοκιών για την ανάκαμψη της οικονομίας και της ζήτησης για το πετρέλαιο, με βάση τα σημάδια ότι ο κορωνοϊός ίσως είναι επιτέλους σε υποχώρηση», δήλωσε στο ΒΒC η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της εταιρείας δεδομένων για τις αγορές πετρελαίου, Vanda Insights.
Η ζήτηση αυξάνεται σε κάποια σημεία του κόσμου, ιδιαίτερα στην Ασία. Ανάμεσα στους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην άνοδο των τιμών ήταν και οι προσπάθειες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ιδιαίτερα της Σαουδικής Αραβίας, για περιορισμό της παραγωγής.
Από τη στιγμή που συμφώνησαν τις περικοπές στην παραγωγή- τον προηγούμενο Απρίλιο- οι παραγωγοί έχουν παρακρατήσει συνολικά 2,1 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, κάτι που οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων.
Η κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός υπήρξε καταστροφική για την πετρελαϊκή βιομηχανία. Από τα ισχυρότερα πλήγματα που δέχθηκε ήταν η δραματική πτώση της ζήτησης από τις αεροπορικές εταιρείες, λόγω του παγκόσμιου lockdown.
Από την άλλη όμως η ζήτησε αυξήθηκε σε άλλους τομείς, εν μέρει λόγω της εργασίας από το σπίτι και κατά συνέπεια της μεγαλύτερης κατανάλωσης εκεί. Επίσης, καθώς ο κόσμος στράφηκε στις διαδικτυακές αγορές, αυξήθηκε η ζήτηση από οχήματα παραδόσεων, φορτηγά πλοία και εμπορικές αμαξοστοιχίες. Επίσης, η άνθιση του διαδικτυακού εμπορίου έφερε αύξηση των πλαστικών συσκευασιών, που κατασκευάζονται από προϊόντα πετρελαίου.
Παρόλα αυτά, η ζήτηση παραμένει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα εμπόδια, με την εξάπλωση του κορωνοϊού ή τα εμβόλια, που θα προκαλούσαν μείωση των τιμών, αλλά όχι μια νέα κρίση», εκτίμησε η Βαντάνα Χάρι.