ILO: Η πανδημία χειρότερη από την οικονομική κρίση- Απώλειες που αντιστοιχούν σε 255 εκατ. θέσεις εργασίας

ILO: Η πανδημία χειρότερη από την οικονομική κρίση- Απώλειες που αντιστοιχούν σε 255 εκατ. θέσεις εργασίας Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το 8,8% των παγκόσμιων ωρών εργασίας χάθηκαν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, σχεδόν τετραπλάσιες από τις απώλειες που υπήρξαν στην οικονομική κρίση του 2009, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Οι απώλειες αντιστοιχούν σε 255 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και σε αυτές περιλαμβάνεται ο άνευ προηγουμένου αριθμός των 114 εκατομμυρίων εργαζομένων που μπήκαν στις τάξεις των ανέργων. Επίσης, περιλαμβάνονται εκείνοι των οποίων μειώθηκαν οι ώρες εργασίας, λόγω των περιορισμών, σύμφωνα με την ILO.

«Αυτές οι μαζικές απώλειες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του παγκοσμίου εισοδήματος από την εργασία κατά 8,3% (αν δεν υπολογιστούν τα μέτρα στήριξης), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ή το 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ», ανέφερε η ILO σε έκθεση.

«Αυτή ήταν η πιο βαριά κρίση στον κόσμο της εργασίας από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930. Ο αντίκτυπός της είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009», δήλωσε ο Γκάι Ράιντερ, γενικός διευθυντής της ILO.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι το 71% των απωλειών σε θέσεις εργασίας- 81 εκατομμύρια άνθρωποι- αφορούσε τη μορφή της απραξίας. «Αυτοί οι άνθρωποι απλά βγήκαν από την αγορά εργασίας. Είτε δεν είναι σε θέση να εργαστούν- ίσως λόγω των περιορισμών της πανδημίας, λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων ή επειδή εγκατέλειψαν την αναζήτηση εργασίας», εξήγησε.

Ο Ράιντερ προειδοποίησε ότι θα χαθούν περισσότερες ώρες εργασίας φέτος και πιθανόν και την επόμενη χρονιά. «Όλα τα σενάρια προβλέπουν ότι οι απώλειες των ωρών εργασίας θα συνεχιστούν, με άλλα λόγια, η οικονομική και κοινωνική δυσχέρεια θα συνεχιστεί το 2021 και πέρα από αυτή τη χρονιά, για εκατομμύρια ανθρώπους», πρόσθεσε.

Τα σχετικά καλά νέα είναι πως υπάρχουν κάποιες επιφυλακτικές ενδείξεις ανάκαμψης. Όμως, τόνισε ο Ράιντερ, αυτές οι ενδείξεις είναι «εύθραυστες, αβέβαιες και οι προοπτικές είναι σημαντικά ανομοιόμορφες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ILO, περισσότερο επηρεάστηκαν οι γυναίκες και οι νεότεροι εργαζόμενοι, ενώ οι τομείς που επλήγησαν σφοδρότερα είναι η φιλοξενία, η σίτιση, το λιανεμπόριο και η μεταποίηση. «Υπάρχουν κάποιοι κλάδοι- ο χρηματοπιστωτικός, η τεχνολογία της πληροφορίας- που στην πραγματικότητα συνέχισαν να αναπτύσσονται το 2020», σημείωσε ο Ράιντερ.

Στους εργαζόμενους 15-24 ετών οι απώλειες ήταν της τάξεως του 8,7%, σε σύγκριση με το 3,7% για τους ενήλικες, κάτι που «υπογραμμίζει τον πραγματικό κίνδυνο για μία χαμένη γενιά». Αν και υπάρχει ακόμη υψηλός βαθμός αβεβαιότητας, οι τελευταίες προβλέψεις για το 2021 δείχνουν ότι οι περισσότερες χώρες θα έχουν σχετικά ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2021, καθώς προχωρούν τα προγράμματα εμβολιασμού, ανέφερε ακόμη η ILO.

Με πληροφορίες από Reuters

 


Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Διεθνή / Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Οταν οι αγορές καταρρέουν, προειδοποίησε ο Μπλιν Άκμαν, οι νέες επενδύσεις σταματούν, οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίσουν τις επενδύσεις και να απολύσουν εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Οικονομία / Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δείχνουν ότι για ακόμη ένα έτος, το 2024, σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού
LIFO NEWSROOM
Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Οικονομία / Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Ο Όμιλος ΔΕΗ θα υλοποιήσει συνολικά δεκάδες έργα στη Δυτική Μακεδονία που θα δημιουργήσουν έως και 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2,000 θέσεις κατά τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη όλων των σχεδίων.
LIFO NEWSROOM