Καταχρηστικές χρεώσεις τραπεζών: Πώς η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί να μειώσει τις υψηλές προμήθειες

Καταχρηστικές χρεώσεις τραπεζών: Πώς η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί να μειώσει τις υψηλές προμήθειες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Να μειώσει τις υψηλές προμήθειες που απολαμβάνουν καταχρηστικά οι τράπεζες, επιχειρεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει την επιβολή ελέγχου στις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών μέσω της δημοσιοποίησης όλων των στοιχείων. Όπως ανακοινώνει η ΤτΕ, από τον Ιανουάριο 2025, θα ανακοινώνει κάθε μήνα με πίνακα ανά τράπεζα και ανά υπηρεσία, τα επιτόκια καταθέσεων και τις χρεώσεις υπηρεσιών. Η πρώτη σχετική ανακοίνωση και ανάρτηση των στοιχείων θα γίνει την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2025, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2024.

«Με τη δημοσίευση αυτών των στοιχείων, ενισχύεται η έγκυρη και αδιάλειπτη πληροφόρηση των συναλλασσόμενων, παρέχοντάς τους ευχερώς διαθέσιμη, πλήρη, σαφή και συγκρίσιμη ενημέρωση σχετικά με τις χρεώσεις και τα επιτόκια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της ΤτΕ.

Τράπεζα της Ελλάδος: Ποια επιτόκια και χρεώσεις τραπεζών θα ανακοινώνονται

Στον μηνιαίο πίνακα που θα ανακοινώνει στο εξής η Τράπεζα της Ελλάδος θα περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία σχετικά με τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα:

  • Επιτόκια καταθέσεων
  • Επιτόκια πιστώσεων στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, περιλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, καθώς και τις προμήθειες και τα έξοδα που χρεώνουν για τις εν λόγω πιστώσεις
  • Χρεώσεις, προμήθειες και τέλη υπηρεσιών που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών

Υπενθυμίζεται ότι το μέσο επιτόκιο καταθέσεων σήμερα είναι στο 0,53%, την ώρα που το επιτόκιο των δανείων είναι στο 5,41%. Το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων είναι στο 15% και των επαγγελματικών στο 7%. Κάποιες εκ των τραπεζών δε, χρεώνουν την επανέκδοση των τραπεζικών καρτών (όταν λήγουν) με ποσό ύψους 6 ευρώ.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για τις τράπεζες

Στο θέμα των τραπεζών και της λειτουργίας τους, αναφέρθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως «πράγματι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ζητήματα ουσιαστικά τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης». Επισήμανε μάλιστα και συγκεκριμένα ζητήματα που χρειάζονται προσοχή: «Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, δάνεια στεγαστικά τα οποία δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό, ακίνητα τα οποία διαθέτουν οι τράπεζες τα οποία δεν έχουν ακόμα εκποιήσει προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά τους στην αγορά κατοικίας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδραση τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί. Κατά συνέπεια, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία αυτών των προβλημάτων», δήλωσε αμέσως μετά.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα περί έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών «πυροτεχνήματα» και τόνισε πως «δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αν ένας πολίτης, για παράδειγμα, έχει σήμερα ζήτημα με τη χορήγηση ενός στεγαστικού δανείου, η έκτακτη φορολόγηση δεν θα απαντήσει στο ζήτημα αυτό». Ακολούθως, ζήτησε «λίγη υπομονή» προκειμένου, μετά από τις σχεδιαζόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις, οι τράπεζες να κατανοήσουν «ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα επιτελέσουν τελικά το χρέος τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

Το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του πρωθυπουργού:

Επίσης, επιτρέψτε μου να κάνω και μια παρέμβαση για το ζήτημα των τραπεζών. Διότι άκουσα και πάλι να επαναλαμβάνετε τη θέση σας για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών και θα ήθελα και από το βήμα της Βουλής να δώσω μια απάντηση για το ζήτημα αυτό.

Πράγματι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ζητήματα ουσιαστικά τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης: υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, δάνεια στεγαστικά τα οποία δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό, ακίνητα τα οποία διαθέτουν οι τράπεζες τα οποία δεν έχουν ακόμα εκποιήσει προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά τους στην αγορά κατοικίας.

Για όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδραση τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί. Κατά συνέπεια, να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσουν την ουσία αυτών των προβλημάτων. Η φορολόγηση, όμως, των τραπεζών…

(Ομιλίες εκτός μικροφώνου)

Όμως, ας είμαστε ρεαλιστές. Σε αυτή τη συγκυρία, «πυροτεχνήματα» όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Αν ένας πολίτης, για παράδειγμα, έχει σήμερα ζήτημα με τη χορήγηση ενός στεγαστικού δανείου, η έκτακτη φορολόγηση δεν θα απαντήσει στο ζήτημα αυτό.

Γι’ αυτό και θα κάνετε λίγη υπομονή, να ακούσετε τις συγκεκριμένες προτάσεις της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουν να αντιληφθούν και οι τράπεζες ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα επιτελέσουν τελικά το χρέος τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία.


 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI