ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

«Το κοίτασμα της Κύπρου θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια»

«Το κοίτασμα της Κύπρου θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια» Facebook Twitter
0

Το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια, εκτίμησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Εάν μαζέψουμε όλα τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην Κύπρο, πιθανολογούμε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να στηριχτεί σε αυτά και να έχει ενεργειακή επάρκεια με σημερινούς όρους για επτά δεκαετίες» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, παραλληλίζοντας τη σημερινή ενεργειακή κρίση με την πετρελαϊκή κρίση του 1973.

Τότε, το 20% των πρατηρίων δεν είχαν βενζίνη και η παροχή γινόταν με δελτία. Στις ΗΠΑ τέθηκε όριο στα 75 χιλιόμετρα στους αυτοκινητοδρόμους, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης. Στη Γερμανία επιτρεπόταν να θερμαίνεται μόνο ένα δωμάτιο σε κάθε σπίτι.

Ο κ. Δεσποτόπουλος εκτιμά πως η Κύπρος θα προχωρήσει σε εξαγωγές φυσικού αερίου, «γιατί δεν την συμφέρει να το κρατήσει καθώς απαξιώνεται με την πάροδο του χρόνου.»

Όπως επισήμανε η Κύπρος σε όλα τα οικόπεδα έχει καταφέρει να εμπλέξει όλες τις μεγάλες εταιρείες. Την αμερικανική EXONMOBIL, την γαλλική TOTAL, την ιταλική ENI - μέχρι και συμπράξεις με το Κατάρ. «Αυτές οι εταιρείες ασκούν τεράστια επιρροή στις κυβερνήσεις τους», σημείωσε.

Κατά τον ίδιο, «το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, από μόνο του δεν είναι επικερδές να αξιοποιηθεί» επισημαίνοντας πως η Τουρκία θεωρεί τουρκική υφαλοκρηπίδα ένα μικρό μέρος του οικοπέδου 6. «Έχει τρυπήσει στο σημείο αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι. Ή είπε ότι τρύπησε για να εδραιώσει τις διεκδικήσεις της»/

Για να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στα οικόπεδα της Κύπρου πρέπει να ενωθούν με άλλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο, όπως αυτά πάνω από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Όπως εκτίμησε, ένα σενάριο θα ήταν να ξεκινήσει o αγωγός Ανατολικής Μεσογείου ή απλώς EastMed, να συγκεντρώσει αυτά τα κοιτάσματα και, περνώντας από την Κύπρο, να καταλήξει στην Ελλάδα.

«Μια άλλη εκδοχή είναι το αέριο να υγροποιείται και να φεύγει προς την Ευρώπη. Υπάρχει σταθμός υγροποίησης στην Αίγυπτο» ανέφερε. «Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι έφτιαξε τα τελευταία χρόνια σταθμούς υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου».

«Ο EastMed δεν είναι αυτοσκοπός. Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να είμαστε και μεις χώρα υποδοχής του κυπριακού φυσικού αερίου».

Οικονομία
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM