Πάνω από 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν εντός Απριλίου, εξαιτίας της κρίσης κορωνοϊού, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Οι μαζικές απολύσεις εκτόξευσαν το ποσοστό ανεργίας στο 14,7%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τότε που οι αμερικανικές διοικήσεις άρχισαν να συλλέγουν τα αντίστοιχα στοιχεία, τη δεκαετία του '40.
Η μηνιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζει την ταχύτητα και το βάθος της κατάρρευσης της αγοράς εργασίας εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού που έχει στοιχίσει στη χώρα δεκάδες χιλιάδες ζωές.
Τον Φεβρουάριο ο ρυθμός ανεργίας έφτασε το 3,5%, ιστορικό χαμηλό πέντε δεκαετιών.
Τον Απρίλιο, οι απώλειες σε θέσεις εργασίας ξεπέρασαν κατά πολύ τα 8,7 εκατομμύρια της τελευταίας ύφεσης, όταν η ανεργία έφτασε το 10%, τον Οκτώβριο του 2009.
Πολλοί από τους ανέργους σημειώνουν πως απολύθηκαν προσωρινά από τις δουλειές και αναμένεται να επιστρέψουν σ'αυτές κάποια στιγμή. Ωστόσο, η ανεργία στις ΗΠΑ που ξεκίνησε από τη βιομηχανία της αναψυχής και του τουρισμού, έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε όλο το φάσμα της οικονομίας, από τον κατασκευαστικό τομέα και το λιανεμπόριο, έως τις επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει πως η επαναφορά της αγοράς εργασίας θα είναι πιο χρονοβόρα.
Ο ρυθμός ανεργίας μεταξύ των μαύρων εργατών εκτοξεύτηκε στο 16,7%, ποσοστό σχεδόν τρεις φορές πάνω από τα επίπεδα Φεβρουαρίου και το υψηλότερο εδώ και μία δεκαετία.
Με πληροφορίες από New York Times