Μπαράζ ελέγχων για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο σχεδιάζει η ΑΑΔΕ - Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Μπαράζ ελέγχων για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο σχεδιάζει η ΑΑΔΕ - Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

Σχέδιο για τη διενέργεια 190.000 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων το 2018 θέτει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Αυτό προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2018 το οποίο επίσης θέτει ως στόχο την είσπραξη 2,8 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και το 24% των νέων οφειλών που θα δημιουργηθούν φέτος.

Το σχέδιο περιλαμβάνει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών ενώ σχεδιάζεται και η καθιέρωση απλούστερων διαδικασιών για το άνοιγμα θυρίδων.

Ειδικότερα στόχος είναι, όπως προκύπτει από το Επιχειρησιακό Σχέδιο, η εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε έξι στους δέκα οφειλέτες (59%) με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στους οποίους δύναται να επιβληθούν τα μέτρα αυτά. Μάλιστα προγραμματίζονται τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις για την ενημέρωση και συμμόρφωση των φορολογούμενων σχετικά με τις υποχρεώσεις τους.

Από το Επιχειρησιακό Σχέδιο προκύπτει ότι τοποθετείται για το τέλος του 2020 η λειτουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο οποίο καταγράφονται όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.

Οι φορολογικοί έλεγχοι, μεταξύ άλλων, αναμένεται να επικεντρωθούν σε:

- Φορολογούμενους που υποβάλουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

- Φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα διενεργηθούν πάνω από 1.000 έλεγχοι.

- Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Στόχος ο εντοπισμός παραβατικότητας τουλάχιστον στο 30% αυτών.

- Υποθέσεις που αφορούν απάτη στον Φ.Π.Α.

- Εξαφανισμένους έμπορους με στόχο την απενεργοποίηση τουλάχιστον 50 Α.Φ.Μ.

- Τουλάχιστον 230 ΑΦΜ που ελέγχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.

- Συμβολαιογράφους

- Επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες αλλά και οι επιχειρήσεις με πειραγμένες ταμειακές μηχανές.

Παράλληλα προωθείται η διασύνδεση του Taxis με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την παρακολούθηση της μισθωτής εργασίας και με το πληροφοριακό σύστημα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον έλεγχο των κινήσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα.

Εξάλλου οι φορολογικές αρχές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οικονομία / Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις εξαγωγές της - Τι είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της οικονομίας
LIFO NEWSROOM
«Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Οικονομία / «Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Η πίεση από τις αγορές και η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΕ, με την κλιματική κρίση να επηρεάζει πλέον την αγροτική παραγωγή, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον κλάδο του καφέ διεθνώς
LIFO NEWSROOM
«Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Οικονομία / «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το Σάββατο, 12 Απριλίου και ώρα 10:30, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης  θα συντονίσει συζήτηση με το καθόλα επίκαιρο θέμα «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» (Rules or Power-Based World Order: the EU view).
LIFO NEWSROOM
Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Διεθνή / Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Οταν οι αγορές καταρρέουν, προειδοποίησε ο Μπλιν Άκμαν, οι νέες επενδύσεις σταματούν, οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίσουν τις επενδύσεις και να απολύσουν εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM