Μια μικρή ομάδα των χωρών της ΕΕ ενδέχεται να αναγκαστούν να σχηματίσουν μια «μίνι-Σένγκεν», αν αποτύχουν οι διαβουλεύσεις για το προσφυγικό ζήτημα, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
"Ένα τέτοιο βήμα θα έχει αρνητικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για όλους μας», ανέφερε σύμφωνα με το Reuters.« Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το κοινωνικό μας κράτος πρόνοιας μακροπρόθεσμα, εάν η εισροή αιτούντων άσυλο συνεχιστεί ως έχει", δήλωσε ο Dijsselbloem στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και πρόσθεσε: «Πολλές χώρες πληρώνουν ένα μεγαλύτερο τίμημα. Αυτές είναι η Σουηδία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο και Ολλανδία".
«Δεν είμαι αισιόδοξος. Θα πρέπει να επενδύσουμε ταυτόχρονα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και στην ασφάλεια των συνόρων. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε οι χώρες θα πρέπει να λάβουν τα δικά τους μέτρα για να προστατέψουν τις κοινότητές τους. Η Ευρώπη έχει φτάσει σε αυτό το σημείο και με πληγώνει που το παραδέχομαι» δήλωσε επίσης ο Ντάισελμπλουμ.
Στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν ενισχυμένους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ενώ ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες, και την ταχεία επανεξέταση των κανόνων του χώρου Σένγκεν, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση "συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους υπηκόους", καθώς οι συστηματικοί σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών.
Στο στόχαστρο είναι ουσιαστικά η Ελλάδα ως βασική πύλη εισόδου προσφύγων, αφού κάποιες χώρες θεωρούν ότι δεν ελέγχει αποτελεσματικά τα σύνορά της, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να περάσουν από το έδαφος της για να προωθηθούν σε άλλες χώρες. Στον κώδικα της συνθήκης του Σένγκεν υπάρχει η δυνατότητα για αποβολή μιας χώρας «για συστηματικές ελλείψεις» στην διαχείριση των συνόρων. Είναι γνωστή «ως η ελληνική ρήτρα» και αυτή είναι που κάποιοι ηγέτες της Ε.Ε. απειλούν τώρα να χρησιμοποιήσουν. H ενεργοποίηση αυτή της ρήτρας θα σημάνει και τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.