«Ντόμινο» ανατιμήσεων στην Ελλάδα λόγω «έκρηξης» στις τιμές ενέργειας και μεταφορικών

«Έκρηξη» στις τιμές ενέργειας και μεταφορικών: Ποια προϊόντα «χτυπά» το κύμα ανατιμήσεων Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / PIXABAY
0

Εντείνονται οι φόβοι για «ντόμινο» ανατιμήσεων στη χώρα μας λόγω της ενεργειακής κρίσης, με τις αυξήσεις των τιμών σε πολλά προϊόντα να έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη αισθητές και τους παράγοντες της αγοράς να δηλώνουν ότι αδυνατούν να απορροφήσουν την «έκρηξη» του μεταφορικού κόστους.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η αύξηση στα μεταφορικά αγγίζει πλέον το 600%, όπως αναφέρουν έμποροι στον ΣΚΑΪ.

«Σήμερα που μιλάμε που τυχαίνει να έχουμε κάνει παραγγελία έχει 12.000 ευρώ. 600% αύξηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν κοντέινερ και παρακαλάμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς η μεγαλύτερη παραγωγή είναι στην Κίνα», ανέφερε ο κ. Βασίλης Μιστριώτης, ο οποίος ασχολείται με τις εισαγωγές.

Παράλληλα, για τρομακτικές ανατιμήσεις το τελευταίο διάστημα στο κόστος μεταφοράς από την Κίνα μίλησε ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών – Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ Σταύρος Καφούνης. Όπως είπε ο ίδιος «είναι αναπόφευκτο όσο κι αν οι εμπορικές επιχειρήσεις θέλουν να μετακυληστεί στο κόστος των προϊόντων».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ, η Κ. Γιώτα Θεολόγη, υπεύθυνη καταστήματος εποχικών ειδών, οι ανατιμήσεις μπορεί να αγγίξουν ακόμα το 25%.

«Εμείς τουλάχιστον σαν εταιρεία έχουμε αποφασίσει να προσπαθήσουμε στα χριστουγεννιάτικα δέντρα και σε ό,τι πάρει ανατίμηση να είναι τις τάξης του 20-25%», δήλωσε συγκεκριμένα.

Αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τον τελευταίο μήνα οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά αγγίζουν το 4,6%. Ωστόσο, οι τιμές στα επιμέρους υλικά έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο.

Την ίδια στιγμή μεγάλες πιέσεις δέχεται και η βιομηχανία αυτοκινήτων, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στις παραδόσεις εισαγόμενων αγαθών.

«Από τα τέλη του καλοκαιριού έχουμε καθυστερήσεις. Μπορεί να φτάνουν τους 2, τους 3 ή και τους 4 μήνες. Εξ' αυτού του λόγου και η σύστασή μας να μην αναβάλλονται οι παραγγελίες και οι πελάτες να "παίρνουν σειρά". Τα πράγματα ίσως γίνουν και χειρότερα με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Δημήτριος Πάτσιος Γενικός Διευθυντής ΣΕΑΑ.

«Οι τιμές είναι υψηλότερες αυτή τη στιγμή και τελωνειακά – οι τιμές ταξινόμησης και οι τιμές που πωλούνται τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Περίπου 35-40%», επισήμανε από την πλευρά του ο Αντώνης Αβρακάκος, έμπορος αυτοκινήτων.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Οικονομία / «Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Η πίεση από τις αγορές και η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΕ, με την κλιματική κρίση να επηρεάζει πλέον την αγροτική παραγωγή, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον κλάδο του καφέ διεθνώς
LIFO NEWSROOM
«Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Οικονομία / «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το Σάββατο, 12 Απριλίου και ώρα 10:30, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης  θα συντονίσει συζήτηση με το καθόλα επίκαιρο θέμα «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» (Rules or Power-Based World Order: the EU view).
LIFO NEWSROOM
Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Διεθνή / Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Οταν οι αγορές καταρρέουν, προειδοποίησε ο Μπλιν Άκμαν, οι νέες επενδύσεις σταματούν, οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίσουν τις επενδύσεις και να απολύσουν εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM