ΟΟΣΑ: Aύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά 2,1% για το 2015

ΟΟΣΑ: Aύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα κατά 2,1% για το 2015 Facebook Twitter
Μενέλαος Μυρίλλας / SOOC
0

Έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα υποστηρίζει ότι η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε 2,1% το 2015 και προβλέπεται να αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό το 2016 και το 2017.

Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα (ο πληθυσμός ηλικίας 15-74 ετών που εργάζεται) αυξήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 στο 44,7% από 43,1% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 45,4% και στο 46,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 και του 2017, αντίστοιχα.

Το σημερινό επίπεδο απασχόλησης είναι, ωστόσο, 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από εκείνο του 2007 (πριν από την κρίση), με τη διαφορά αυτή να είναι η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

«Το έλλειμμα απασχόλησης είναι ακόμη μεγάλο στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία (όπου η διαφορά είναι σήμερα 9, 7,9 και 8,5 ποσοστιαίες μονάδες και προβλέπεται να παραμείνει μεγάλη, αν και μειούμενη, έως το 2017). Αν και είναι ενθαρρυντικό ότι η απασχόληση αυξάνεται τώρα αρκετά γρήγορα σε αυτές τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, μία πλήρης ανάκαμψη των θέσεων εργασίας είναι κάπως μακριά και υπάρχει ο κίνδυνος ότι δεν θα επιτευχθεί πριν μία νέα ύφεση», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε το 2015 στο 24,2% από 25,9% το 2014 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στα 23,9% και 22,6% το 2016 και το 2017, αντίστοιχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης και ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το πραγματικό ωρομίσθιο στην Ελλάδα στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 ήταν κατά 22,5% χαμηλότερο από ό,τι θα ήταν αν συνεχιζόταν ο ρυθμός αύξησής του κατά την περίοδο 2000-2007. Αντίστοιχα, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι η ωριαία παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα ήταν 21,1% χαμηλότερη στο τέλος του 2015 από το επίπεδο που θα είχε, αν συνεχιζόταν η αύξηση της περιόδου 2000 - 2007. Μειώσεις των πραγματικών ωρομισθίων πάνω από 20% σημειώθηκαν και στην Ιρλανδία και την Ουγγαρία. «Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις Βαλτικές Χώρες», σημειώνει η έκθεση.

Για το σύνολο των 34 χωρών του, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι οι αγορές εργασίας συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την κρίση και ότι το ποσοστό απασχόλησης αναμένεται να επανέλθει το 2017 στα προ της κρίσης επίπεδα, αλλά η αύξηση των μισθών παραμένει αδύναμη. «Καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει πέσει στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης, οι καλύτερες δεξιότητες και περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, να στηριχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας, να βελτιωθεί η ικανοποίηση από την εργασία και να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο», σημειώνεται στην έκθεση.

«Το έργο της ίασης της αγοράς εργασίας έχει γίνει μόνο κατά το μισό: Επιστροφή στην εργασία, αλλά με κόστος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, 'Ανχελ Γκουρία. Το ποσοστό των ανθρώπων, ηλικίας 15 έως 74 ετών, που εργάζονται στις χώρες του ΟΟΣΑ θα φθάσει στο 61% στο τέλος του 2017, ελαφρά πάνω από το επίπεδο του 2007. Σε ορισμένες χώρες του ΟΟΣΑ - κυρίως τη Χιλή, τη Γερμανία και την Τουρκία - τα ποσοστά απασχόλησης έχουν ήδη υπερβεί τα προ κρίσης επίπεδα. Η αύξηση των μισθών παραμένει υποτονική σε πολλές χώρες. Η παραγωγικότητα έχει μείνει στάσιμη τα τελευταία χρόνια και πολλοί εργαζόμενοι που έχασαν τις θέσεις τους στον τομέα της μεταποίησης ή των κατασκευών κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχουν βρει ξανά δουλειές στον τομέα των υπηρεσιών, που συχνά δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα τους και είναι χαμηλότερα αμειβόμενες.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Οικονομία / Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250 χιλ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 42,9% σε σχέση με πέρυσι
LIFO NEWSROOM
Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM