Oxfam: Στα 800 δισ. δολάρια οι απώλειες εισοδήματος για τις γυναίκες πέρυσι- Πάνω από το ΑΕΠ 98 χωρών

Oxfam: Στα 800 δισ. δολάρια οι απώλειες εισοδήματος για τις γυναίκες πέρυσι- Πάνω από το ΑΕΠ 98 χωρών Facebook Twitter
0

Από τους πρώτους μήνες της πανδημίας έγινε σαφές ότι οι γυναίκες πλήττονται σφοδρότερα από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Τώρα η Oxfam υπολόγισε τις τρομακτικές απώλειες που επέφερε στα εισοδήματά τους.

Οι απώλειες εισοδήματος παγκοσμίως για τις γυναίκες πέρυσι ήταν τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα έκθεση της Oxfam.



Για να αντιληφθεί κανείς το τρομακτικό μέγεθος αυτού του ποσού, αρκεί να αναλογιστεί ότι ξεπερνά το αθροιστικό ΑΕΠ 98 χωρών. Επίσης, το ποσό είναι μεγαλύτερο από την κεφαλαιοποίηση αγοράς που κατέγραψε πέρυσι η Amazon (700 δισ.), αλλά και από τα σχεδόν 721,5 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησε η αμερικανική κυβέρνηση στον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό του κόσμου.

«Οι συνέπειες της πανδημίας έχουν σφοδρότερο αντίκτυπο στις γυναίκες, που εκπροσωπούνται δυσανάλογα σε τομείς που προσφέρουν χαμηλότερους μισθούς, λιγότερες παροχές και λιγότερο ασφαλείς θέσεις εργασίας», επεσήμανε η Γκαμπριέλα Μπούχερ, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam.

 

«Αντί να διορθώσουν το λάθος, οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τις δουλειές των γυναικών ως επουσιώδεις και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μισθολογικές απώλειες τουλάχιστον 800 δισεκατομμυρίων», συμπλήρωσε.

 

Μάλιστα, η Oxfam σημειώνει πως αυτό το ποσό αφορά συντηρητικές εκτιμήσεις, καθώς δεν υπολογίζονται τα εισοδήματα που έχασαν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο οι οποίες απασχολούνται στην παραοικονομία.

 

«Η πανδημία επέφερε ισχυρό πλήγμα στα πρόσφατα κέρδη για τις γυναίκες στην εργασία», επεσήμανε η Μπούχερ.



Σε παγκόσμιο επίπεδο, χάθηκαν τουλάχιστον 64 εκατομμύρια θέσεις εργασίας γυναικών πέρυσι. Αυτό αποτελεί το 5% των θέσεων που έχουν γυναίκες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό απωλειών για τους άνδρες ήταν 3,9%, σύμφωνα με την Oxfam.

 

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις γυναίκες μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Ακόμη και πριν από τον κορωνοϊό, ήταν αντιμέτωπες με τεράστιες ανισότητες, σε ό,τι αφορά τους μισθούς αλλά και τις θέσεις εργασίας. Οι γυναίκες παγκοσμίως κερδίζουν μόνο 77 σεντς για κάθε 1 δολάριο που βγάζουν οι άνδρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η πανδημία επιδείνωσε περαιτέρω αυτές τις ανισότητες και μπορεί να διευρύνει ακόμη περισσότερο το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

 

Με πληροφορίες από CNN

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οικονομία / Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις εξαγωγές της - Τι είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της οικονομίας
LIFO NEWSROOM
«Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Οικονομία / «Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Η πίεση από τις αγορές και η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΕ, με την κλιματική κρίση να επηρεάζει πλέον την αγροτική παραγωγή, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον κλάδο του καφέ διεθνώς
LIFO NEWSROOM
«Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Οικονομία / «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το Σάββατο, 12 Απριλίου και ώρα 10:30, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης  θα συντονίσει συζήτηση με το καθόλα επίκαιρο θέμα «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» (Rules or Power-Based World Order: the EU view).
LIFO NEWSROOM