ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Παγκόσμια ανησυχία για την Τουρκία - Η οικονομική κρίση πλησιάζει απειλητικά

Παγκόσμια ανησυχία για την Τουρκία - Η οικονομική κρίση πλησιάζει απειλητικά Facebook Twitter
5

Τον παγκόσμιο Τύπο απασχολεί σήμερα η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας με τις αγορές να εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον της χώρας.

«Η Τουρκία οδεύει προς μια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση;», είναι ο τίτλος του ΒΒC.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας είναι σίγουρα ανησυχητικές, σχολιάζει το δημοσίευμα και σημειώνει πως το τουρκικό νόμισμα, η λίρα, έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από το νέο έτος.

Σήμερα ήρθε ένα ακόμη χτύπημα από τις ΗΠΑ καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των αμερικάνικων δασμών στις τουρκικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Μόλις εξουσιοδότησα τον διπλασιασμό των δασμών για ατσάλι και αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία, καθώς το νόμισμά τους, τη τουρκική λίρα, κατρακυλά γρήγορα έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας. Οι δασμοί στο αλουμίνιο θα είναι τώρα στο 20% και για το ατσάλι στο 50%. Oι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Ο Ερντογάν καθησυχάζει με τον ...Θεό

 

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυε λίγο νωρίτερα: «Δεν θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο», σε μια δήλωση που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση TRT. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε από την πλευρά του πως ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση όπως ξεπέρασε και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Ορντού (βόρεια).

«Με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεπεράσουμε τις καταστροφές και, επιπλέον, θα διεξαγάγουμε με επιτυχία τον οικονομικό πόλεμο», δήλωσε, σύμφωνα με το Ανατολή. Είναι οι πρώτες δηλώσεις του Ερντογάν μετά τη σημερινή «βουτιά» της τουρκικής λίρας.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους συμπολίτες του να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την τουρκική λίρα λέγοντας ότι πρόκειται για «εθνική μάχη» στον «οικονομικό πόλεμο», που έχει κηρυχθεί, όπως υποστήριξε, στην Τουρκία.

«Αν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό στο προσκέφαλό σας, πηγαίνετε στις τράπεζες για να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Μπαϊμπούρτ (βορειοανατολικά), που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε εκείνους που μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο», συνέχισε ο Ερντογάν δείχνοντας με το δάκτυλο ένα μυστηριώδες «λόμπι των επιτοκίων» το οποίο δεν προσδιόρισε.

Και ενώ οι αναταράξεις είναι σήμερα ορατές παγκοσμίως, από χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε  τους πολίτες να μην έχουν καμία ανησυχία εξαιτίας της υποχώρησης της τουρκικής λίρας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά εις βάρος δύο εκ των υπουργών του Ερντογάν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο Ερντογάν επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

«Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που καταρρέει.

Bloomberg: Η πτώση της τουρκικής λίρας επηρεάζει το ευρώ 

 

Απώλειες σημείωσε σήμερα του ευρώ παράλληλα με την πτώση των νομισμάτων των μετοχών άλλων αναδυόμενων αγορών, εξαιτίας των φόβων για μετάδοση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας, μεταδίδει το Bloomberg.

Η τουρκική λίρα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό στον απόηχο της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Το ευρώ σημείωσε απώλειες έναντι του δολαρίου μετά από δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο γίνεται λόγος για ανησυχίες της ΕΚΤ από την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική λίρα.

Οι εντάσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών δίνουν τον τόνο των αγορών. Η Κίνα αντέδρασε στον τελευταίο γύρο εμπορικών εχθροπραξιών της κυβέρνησης Τραμπ, επιβάλλοντας τους δικούς της δασμούς. Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, UniCredit SpA και BNP Paribas SA που αναφέρονται στο δημοσίευμα των FT. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά ανησυχεί για την έκθεση στην πτώση της τουρκικής λίρας.

Διεθνείς αγορές: Αναταραχή προκαλεί η βουτιά της τουρκικής λίρας

Η βουτιά της τουρκικής λίρας προκάλεσε σήμερα αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και τις αναδυόμενες αγορές, ενώ οι εντεινόμενοι φόβοι για ευρύτερες επιπτώσεις έστρεψαν τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Η λίρα υποχώρησε νωρίτερα έως και 14,6% --η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις αρχές του 2001-- λόγω της επιδείνωσης της διαμάχης με τις ΗΠΑ, των ανησυχιών για την οικονομία της χώρας και της απουσίας δράσης από τους φορείς χάραξης πολιτικής. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 35% από τις αρχές του έτους, ενώ στις 11:42 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 5,97 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση 7%.

Αυτό εντείνει τους φόβους ότι θα υπάρξει αντίκτυπος σε άλλες οικονομίες και αγορές – οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση ενώ το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2017 καθώς η εφημερίδα Financial Times ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA, των τραπεζών που θεωρούνται ότι έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία, σημείωσαν βουτιά έως και 4%. Αυτό οδήγησε τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές σε πτώση 1,3% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,7%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,6%. Πτωτικό αναμένεται να είναι και το άνοιγμα στη Wall Street.

Καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων έπεσαν στο 2,8913%.

FAZ: H ΕΚΤ ανησυχεί για τις τράπεζες με ισχυρή εμπλοκή στην Τουρκία

«Η κρίση της τουρκικής λίρας καλεί την ΕΚΤ να συγκροτήσει ένα σχέδιο. Οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ενδεχόμενη ισχυρή εμπλοκή στην Τουρκία γίνονται όλο και μεγαλύτερες», τονίζει η γερμανική FAZ.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς αυτό έχουν ήδη τράπεζες από μια χώρα που έχει εξίσου προβλήματα, γεγονός που θα αρχίσει να το διαισθάνεται και το ευρώ. Κυρίως οι τραπεζικοί κολοσσοί BBVA, BNP Paribas και Unicredit βρίσκονται για το λόγο στο "μικροσκόπιο", αναφέρουν ενδεικτικά οι Financial Times, επικαλούμενοι εμπιστευτικές πηγές. Αλλά η κατάσταση δεν είναι ακόμα κρίσιμη, όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αυτή τη στιγμή τράπεζες στην Τουρκία έχουν εκδώσει δάνεια ύψους 148 δισ. δολαρίων και 100 δισ. ευρώ – το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό. Τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες με δάνεια ύψους περίπου 83 δισ. δολαρίων, ενώ από τη Γαλλία και την Ιταλία προέρχονται δάνεια ύψους 38 δισ. και 17 δισ. δολαρίων αντίστοιχα. Εκπρόσωποι των τραπεζών και της ΕΚΤ δεν θέλησαν να σχολιάσουν της πληροφορίες της εφημερίδας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της FAZ.

Οικονομία
5

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Μάλλον θα ξαναδούμε το χιλιοπαιγμένο σενάριο: τα μεγάλα κέρδη από την ανάληψη σημαντικών ρίσκων πηγαίνουν στους μετόχους και στα golden boys, υπό μορφή παχυλών μερισμάτων και φαραωνικών μπόνους.Κι όταν τα μεγάλα ρίσκα σε οδηγούν σε χρεοκοπία, τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι απλοί πολίτες οι οποίοι, ούτε ευθύνονται για τη ζημιά, ούτε και επωφελήθηκαν από τα προηγούμενα κέρδη (με εξαίρεση μια απειροελάχιστη μειοψηφία).Μονά κερδίζω, ζυγά χάνεις...
Τι θεωρία είναι αυτή, πως όταν μια οικονομία ανεβαίνει, οι απλοί πολίτες δεν κερδίζουν, αλλά όταν πέφτει, οι πολίτες χάνουν; Τι χάνουν αν δεν είχαν τίποτε; Μου θυμίζει τσιτάτα για την εργατική τάξη που δεν έχει να χάσει παρά τα δεσμά της, αλλά εγώ δεν είδα κανέναν Ελβετό εργάτη να πνίγεται για να φτάσει στην Αφρική.Η κρίση της Τουρκίας έχει γεωστρατηγικό υπόβαθρο. Η Τουρκία φιλοδοξεί να γίνει ηγέτιδα μουσουλμανική χώρα, βλέπει τους δυτικούς ως άπιστους, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν την περιοχή μέσω του Κουρδιστάν, άρα τη χτυπούν στο αδύναμο σημείο της, στην εξάρτησή της από δυτικά κεφάλαια.
Το πρώτο μέρος του σχολίου σου πάσχει από έλλειψη συνάφειας με το σχόλιο στο οποίο υποτίθεται ότι απαντάει, καθώς και από έλλειψη συνοχής και από χρήση εντελώς ακατάλληλου παραδείγματος που στερείται της παραμικρής ευστοχίας.Πράγματι, εγώ δεν μίλησα για πραγματική "οικονομία που ανεβαίνει" (οπότε είναι επωφελής για όλους) αλλά για "φούσκες που φουσκώνουν" με την ανάληψη υπερβολικού ρίσκου (από τις οποίες κερδίζουν οι επιτήδειοι και ζημιώνει όλη η κοινωνία). Αν δεν μπορείς να συλλάβεις τη διαφορά, πήγαινε καλύτερα για ψάρεμα....Οσο για την ευστοχία του παραδείγματος και τη σχέση με όσα συζητώνται, θλίψη πραγματική... Το δεύτερο μέρος του σχολίου σου δεν είναι τόσο ξεκάρφωτο όσο το πρώτο και μπορεί να συζητηθεί σοβαρά, καθώς περιέχει ένα σημαντικό μέρος σωστών παραμέτρων. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες...