Πληροφορίες πως η κυβέρνηση παίρνει πίσω το νόμο για τα μπλοκάκια - Τι απαντά το Υπουργείο

Πληροφορίες πως η κυβέρνηση παίρνει πίσω το νόμο για τα μπλοκάκια - Τι απαντά το Υπουργείο Facebook Twitter
1

Oπισθοχώρηση φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση ως προς το θέμα με τα "μπλοκάκια"  καθώς οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου προκάλεσαν χάος και κρίνονται ήδη αναποτελεσματικές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» το ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου ξεκίνησε ήδη με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία αντικαθίσταται η πρόβλεψη υπολογισμού των νέων συντάξεων (από τον Μάιο του 2016) με βάση τον ανύπαρκτο δείκτη μισθών από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, μια εξέλιξη η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερες των αρχικά προβλεπόμενων μειώσεις των συντάξεων.


Το επόμενο βήμα, κατά τις πληροφορίες, θα αφορά το ξήλωμα των διατάξεων για τα μπλοκάκια.


Οι υπέρογκες αυξήσεις στις εισφορές (διπλές εισφορές στην περίπτωση παράλληλης απασχόλησης που αμείβεται με μπλοκάκι), καθώς και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες υπολογισμού τους που προβλέπει ο νόμος και μένουν πρακτικά ανεφάρμοστες, οδηγούν σε αναγκαστική αλλαγή πλεύσης.


Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί ειδοποιητήρια για περίπου 150.000 ασφαλισμένους με μπλοκάκια, κυρίως λόγω αδυναμίας προσδιορισμού των νέων εισφορών.

Παράλληλα στην αγορά εργασίας επικρατεί χάος, με χιλιάδες αμειβομένους με μπλοκάκια να παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές του έτους, είτε λόγω αδυναμίας εκκαθάρισης από τα λογιστήρια είτε εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης του συνολικού κόστους απασχόλησης, χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια. Στη δεύτερη κατηγορία εμπίπτουν χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) με μπλοκάκια, είτε πρόκειται για δράσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, είτε ερευνητικών ιδρυμάτων.

Τι απαντά το Υπουργείο

«Απολύτως ανακριβή» χαρακτήρισε ωστόσο το υπουργείο Εργασίας τα δημοσιεύματα για «καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων και σε ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου».


Σε δελτίο Τύπου, το υπουργείο τονίζει ότι «η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο 2017» υπενθυμίζοντας «στους ανησυχούντες για την άμεση έκδοση συντάξεων ότι οι εκκρεμείς συντάξεις από το έτος 2013 την 1/1/2015, ξεπερνούσαν τις 160.000 και έχουν ήδη μειωθεί σε 95.000».


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η τροπολογία για τον προσδιορισμό του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που προκύπτουν με τις προβλέψεις του Ν.4387/2016, δηλαδή, των συντάξεων που θα καταβληθούν σε όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 13η Μαΐου 2016, δεν επηρεάζει τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης που προηγήθηκαν, καθώς αυτές θα εκδοθούν στη βάση αιτήσεων που υποβλήθηκαν πριν την 13η Μαΐου και στις οποίες εντάσσονται οι εκκρεμούσες 95.000.


»Η τροπολογία που εισάγει το Υπουργείο προς ψήφιση μετά από επεξεργασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανταποκρίνεται απολύτως στην σχετική πρόταση της ΕΛΣΤΑΤ για τον εφαρμοστέο συντελεστή υπολογισμού του ύψους των συντάξεων σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.4387/2016. Επομένως, δεν πρόκειται για αλλαγή διατάξεων και για ξήλωμα του νόμου αλλά για ρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για την αποτελεσματική εφαρμογή του».


Το «ίδιο ανακριβής» χαρακτηρίζεται και η αναφορά για κατάργηση της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 39 (μπλοκάκια), η θέσπιση της οποίας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «αποβλέπει στην αποκατάσταση της κανονικότητας στους όρους παροχής εξαρτημένης εργασίας».


Τα θέματα, τονίζει το υπουργείο Εργασίας «που αφορούν στην διασφάλιση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας θα εξακολουθούν να μας απασχολούν και θα συμβάλλουμε σταθερά στην διαμόρφωση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας στον χώρο της ΕΕ. Αυτή η πολιτική μας διατυπώθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης, όπου συζητήθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες για την παροχή ίσης αμοιβής για ίση εργασία που παρέχεται εντός της ΕΕ».

Με πληροφορίες από tanea.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια