Πόσο μείωσαν οι Έλληνες τη χρήση πλαστικής σακούλας- Πού προορίζονται να πάνε τα έσοδα

Πόσο μείωσαν οι Έλληνες τη χρήση πλαστικής σακούλας- Πού προορίζονται να πάνε τα έσοδα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
0

Η χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας έχει μειωθεί από τις 300 πλαστικές σακούλες ανά άτομο ετησίως σε λίγο πάνω από 100.

«Στόχος είναι η επιπλέον μείωση της χρήσης της σε κάτω από 75», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, προσθέτοντας πως εφόσον οι πλαστικές σακούλες έχουν πλέον bar code, στο τέλος της χρονιάς θα υπάρξουν απολύτως ασφαλή δεδομένα.

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε επίσης ότι όλα τα έσοδα από το τέλος της πλαστικής σακούλας θα αποδοθούν στους καταναλωτές, μέσω ανταποδοτικών μέτρων, όπως είχε ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ.

«Ποτέ ο σκοπός μας δεν ήταν να πάρουμε έστω και ένα λεπτό του ευρώ, αλλά να αποτρέψουμε από τη χρήση της πλαστικής σακούλας», ανέφερε.

Διευκρίνισε πως «οι πόροι από το τέλος λεπτής πλαστικής σακούλας θα επιστρέψουν 100% στην κοινωνία μέσα από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και τους δήμους» και πως «δεν επιτρέπεται να μπουν στον προϋπολογισμό του κράτους ή στα δημόσια έσοδα».

Τόνισε: «Ως γνωστόν, η ΑΑΔΕ εισπράττει αυτό το τέλος μαζί με τον ΦΠΑ και το αποδίδει σε ειδικό λογαριασμό στον ΕΟΑΝ. Το σύνολο του ποσού που έχει συλλεχθεί θα αποδοθεί πολύ γρήγορα στους πολίτες. Ήδη ετοιμάζουμε πιλοτικές δράσεις που θα περιλαμβάνουν δωρεάν παροχή πάνινης σακούλας πολλαπλών χρήσεων στους καταναλωτές, αλλά και από άλλα υλικά ακόμα και καροτσάκια για τα ψώνια κ.ά., επιβραβεύοντας με αυτό τον τρόπο την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών, η οποία είναι ένα μικρό κομμάτι του παζλ που πρέπει να λύσουμε στη διαχείριση απορριμμάτων».

Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε ότι το 2019 είναι η χρονιά που στην Ελλάδα θα είναι υποχρεωτική η διαλογή στην πηγή.

«Θέλουμε τη νέα χρονιά να εφαρμόζεται πλήρης διαλογή στην πηγή και αυτό δεν είναι μόνο περιβαλλοντικός στόχος, αλλά και κοινωνική ανάγκη» τόνισε, ενώ σχολίασε ότι ο Εθνικός Σχεδιασμός που υπάρχει από το 2015 δεν επιτρέπει σε κανέναν δικαιολογία για να καθυστερεί.

«Επιδιώκουμε το 2019 ο πολίτης να μπορεί να βρει τον κάδο για τα οργανικά, δηλαδή τα τρόφιμα, και τα άλλα απορρίμματα κοντά στο σπίτι του. Προκειμένου να το επιτύχουμε θα υπάρξει μια σειρά κινήτρων και αντικινήτρων» είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ