Πότε θα ξεμείνει η Ελλάδα από λεφτά;

Πότε θα ξεμείνει η Ελλάδα από λεφτά; Facebook Twitter
Φωτ.: Menelaos Myrillas / SOOC
8

Πότε η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό; Ο Guardian δίνει ορισμένες απαντήσεις για ένα θέμα που προκαλεί φόβο σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, τα απανωτά δημοσιεύματα κατά της Ελλάδας δείχνουν επίσης ότι από το εξωτερικό και την πλευρά των δανειστών ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις με όπλο ακριβώς αυτόν το φόβο.

Αναλυτικά τα ερωτήματα και οι απαντήσεις:

Πόσα χρωστάει η Ελλάδα και σε ποιόν

«Για να απαντηθεί το ερώτημα του πότε μπορεί η Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστό, ας αρχίσουμε από την κορυφή του βουνού του χρέους», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. «Η χώρα χρωστά 323 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι πάνω από το 175% του ΑΕΠ της. Περίπου τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους οφείλεται στην ΕΕ και το ΔΝΤ, δύο από τα μέλη της Τρόικα που έχουν διασώσει τη χώρα με ένα αμφιλεγόμενο πακέτο διάσωσης».

Το ρευστό εξαντλείται στις 24 Φεβρουαρίου

Αφού αναλύει τις απόψεις των δύο πλευρών, ο Guardian συνεχίζει ότι χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα πιθανότατα θα ξεμείνει από ρευστό. Το ερώτημα είναι πότε. Και η απάντηση είναι περίπλοκη. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα ταμειακά αποθέματα θα εξαντληθούν στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά των δημόσιων φορέων, για να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες, αυτό μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το Μάρτιο.

Τι έχουμε να πληρώσουμε τον Μάρτιο

Από τώρα έως και στα τέλη Μαρτίου, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ και να μετακυλήσει 7,5 δισεκατομμύρια σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων.

Στο παρελθόν, έγιναν δύο γύροι ανακούφισης του ελληνικού χρέους, που επέκτειναν τη διάρκειά του σε κατά μέσο όρο 16,5 χρόνια, διπλάσιο από εκείνο της Γερμανίας και της Ιταλίας και επίσης έγινε μείωση των επιτοκίων. Το επιτόκιο για το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2014 ήταν 2,6%, μόλις πάνω από εκείνο της Γαλλίας (2,2%).

6,7 δις σε ομόλογα λήγουν φέτος

Εξαιτίας αυτού, στη θεωρία τουλάχιστον, οι πληρωμές της Ελλάδας για το 2015 δεν είναι υπερβολικές. Συνολικά, 6,7 δισεκατομμύρια σε ομόλογα λήγουν φέτος, αποπληρωμές ύψους 9,8 δισεκατομμυρίων οφείλονται στο ΔΝΤ και η χώρα πρέπει να μετακυλήσει 14,5 δισεκατομμύρια σε έντοκα γραμμάτια, τα οποία ως επί το πλείστον κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες.

7 δις της ΕΚΤ λήγουν τον Αύγουστο

Ολα αυτά βέβαια είναι σχετικά. Οπως έχουν τα πράγματα, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα ομόλογα 7 δισεκατομμυρίων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αν δεν λάβει επιπλέον βοήθεια. Για να γίνουν πιο περίπλοκα τα πράγματα, το δημόσιο χρέος είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν επίσης να ξεμείνουν από ρευστό και δεν έχουν καταρρεύσει χάρη στη στήριξη από το πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ. Αυτή η βοήθεια πρόσφατα αυξήθηκε κατά 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σε συνολικά περίπου 65 δισ., εξαιτίας της φυγής κεφαλαίων από τις τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες.

JP Morgan: Φεύγουν 2 δις την εβδομάδα από τις τράπεζες

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες χάνουν περίπου 2 δισ. σε καταθέσεις την εβδομάδα. Αν αυτός ο ρυθμός εκροών συνεχιστεί, ο τραπεζικός τομέας θα ξεμείνει από εγγυήσεις για νέα δάνεια μέσα σε 14 εβδομάδες. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την έκτακτη χρηματοδότηση γρήγορα και πλησιάζει με ταχύ ρυθμό το «ταβάνι» της ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη πει στις ελληνικές τράπεζες ότι δεν θα δέχεται το ελληνικό δημόσιο χρέος ως εγγύηση.

Μέχρι τώρα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στον ELA κυρίως γιατί η χώρα έχει συμμορφωθεί με τους όρους της διάσωσης. Αν, και αυτό είναι ένα μεγάλο αν, η ΕΚΤ «τραβήξει την πρίζα» από τις ελληνικές τράπεζες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει και η Ελλάδα δεδομένα θα χάσει την τελευταία γραμμή πίστωσης.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς αυτός ο «πύργος από τραπουλόχαρτα» δεν θα καταρρεύσει. Για να το πούμε απλά, ο Μάριο Ντράγκι, κρατά ένα σπαθί πάνω από το κεφάλι της Ελλάδας. Το να προβλεφθεί τι θα συμβεί μετά, είναι δύσκολο. Οπως πάντα στις υποθέσεις της ΕΕ, η οικονομία ανταγωνίζεται την πολιτική. Οι αριθμοί και οι δείκτες λένε μόνο τη μισή αλήθεια για μία ένωση που χτίστηκε και σχεδιάστηκε σε μία ιδέα, η οποία- σε αντίθεση με τα χρήματα- ήταν γραφτό να κρατήσει για πάντα» καταλήγει ο Guardian.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Εχουν βαλει λυτους και δεμενους να γραφουν διαφορες Π............Βαρουφακη γερα...γινε πιο σκληρος ιδιαιτερα απεναντι στην γερμανια,ζητα τωρα διεθνη μεσολαβηση για το χρεος της γερμανιας προς την ελλαδα,και απαιτησε ολοκληρο το ποσο (162 δις συμφωνα με τους Ισπανους,Ποσό που ο Γάλλος οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί, Ζακ Ντεπλά, ανεβάζει ακόμη και στα 575 δισεκ. ευρώ") και να δηλωσεις επισημα οτι δεν πληρωνεις κανενα ομολογο προς την γερμανια, κοντρα αυτοι-επιθεση εμεις!!!!!!
Επειδή πολλή κουβέντα γίνεται με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ωραία, ας υποθέσουμε ότι εκτός από την ηθική υποχρέωση, έχουν και την νομική υποχρέωση να τις καταβάλλουν. Λύσαμε το πρόβλημα; Σε 10-20 χρόνια δεν θα έχουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα; ¨Ότι δεν παράγουμε, δεν καινοτομούμε, δεν επιχειρούμε; Τότε από πού θα ζητήσουμε αποζημιώσεις, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ή από τον Πέρση σατράπη;
Η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει από χρήματα ΠΟΤΕ! Οι φοβοπανικοτρομοκράτες δημοσιογράφοι και οικονομολόγοι της Ευρώπης σπέρνουν διχόνια και φανατίζουν τους πολίτες για να πετύχουν αυτά που θέλουν - Η χώρα δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ πρόβλημα αρκεί να μην συνεργάζεται με απατεώνες τεχνοκράτες. Η Γερμανία για παράδειγμα μπορεί να πεινάσει πιο εύκολα από την Ελλάδα διότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (μόνο 1,5%) με 68% εργατικό δυναμίκο σε υπηρεσίες ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΣΗ ΤΡΟΦΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ τα 80εκατομύρια Γερμανων. Και έτσι θα δείτε ότι η Ελλάδα σώζεται σε μία ΕΠΟΧΗ περίπου 3 - 6 μήνες!!
Όμως κι η Ελλάδα πλέον παράγει πολύ λιγότερο από ότι παρήγε στο παρελθόν (μόλις 30 χρόνια πίσω), με αποτέλεσμα να εισάγουμε σχεδόν τα πάντα!!Το γάλα που βλέπεις ως "ελληνικό", είναι εισαγόμενο και επαναπατριζόμενο για την συσκευασία και μόνο, από τα Βαλκάνια. Το κρέας με εξαίρεση τα αμνοερίφια ομοίως, από δυτική Ευρώπη. Η αγροτική παροχή επίσης είναι συχνά εισαγόμενη σε πλείστα είδη, γιατί δεν έχει τονωθεί όπως έπρεπε, και γιατί πολλές επιχορηγήσεις γίναν Καγιέν αντί γεωργικά μηχανήματα. Σιτηρά; Aς μην το πιάσουμε καλύτερα, θα πούμε το ψωμί ψωμάκι. Βιομηχανία ζαχάρεως κλπ. κλπ. σου λένε κάτι; Βιομηχανία ρούχων, Πειραϊκή Πατραίκή;Αλλά φυσικά το πρόβλημα είναι πέρα από το ένα πιάτο φαί. Το ψυγείο, ο καταψύκτης που ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ την παραγωγή, έρχονται εισαγόμενα και τα ανταλλακτικά πλέον θα στοιχίζουν χρυσά (αν πάμε σε δραχμές) γιατί απλούστατα η Ιζόλα δεν υπάρχει πια, ο Πίτσος πήγε γι'αλλα κλπ. Τα φορτηγά που ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ την παραγωγή δουλεύουν με βενζίνη/ντίζελ και όπως ξέρεις οι τιμές του πετρελαίου ορίζονται δυστυχώς σε δολλάρια κι όχι σε...δραχμές. Οι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται για την ΟΡΓΑΝΩΣΗ της παραγωγής-διακίνησης-διανομής επίσης είναι εισαγόμενοι και άρα ούτε σε αυτό είμαστε ανεξάρτητοι (το πανεπιστήμιο Θράκης θαρρώ που είχει το πρόγραμμα για την παραγωγή-κατασκευή δεν ευοδώθηκε να συνεχίσει.) Ακόμα και το κωλόχαρτο και τις σερβιέτες θα τις ψάχνουμε με το ματογυάλι, η Diana εχει βάλει λουκέτο και η αγορά της από άλλον επιχειρηματία έχει σκαλώσει στο Πρωτοδικείο αν δεν απατώμαι. Τά πράγματα δεν είναι λοιπόν τόσο απλά, όσο θα θέλαμε, γιατί εδώ και 30 χρόνια η χώρα έχει ΡΗΜΑΧΘΕΙ ως προς τον τομέα της παραγωγής. Έχουν κλείσει όλα τα εργοστάσια, όλες οι γραμμές παραγωγής, έχει ατονήσει ο παραγωγικός κλάδος εν γένει, και λειτουργούσε μόνο το δημόσιο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κατασκευών και παροχής υπηρεσιών. Τώρα αν μου πεις αν αυτά έγιναν τυχαία, θα σου πω, "μάλλον δεν έγιναν τυχαία". Αλλά και το να λέμε δεν έχουμε ανάγκη, κι αυτό μου φαίνεται εξίσου ....μη τυχαίο. Και φυσικά δεν αντιλέγω ότι οι δυνατοί της Ευρώπης δεν θέλουν ένα ωραιότατο προτεκτοράτο για να δουλεύουν οι εταιρείες τους και να έρχονται να κάνουν φθηνές διακοπές το καλοκαίρι. Αλλά αυτό μπορούν να το κάνουν ούτως ή άλλως, καταστραφούμε, δεν καταστραφούμε. Ας σκεφτούμε με την λογική να δούμε αν ισχύει αυτό.
Όταν ο Έλληνας προτιμούσε -και προτιμάει ακόμα- το ξένο, γιατί είναι πιο φθηνό, αντί να πάρει το ίδιο σε λίγο μικρότερη ποσότητα, αλλά ελληνικής προέλευσης, δε θα έχουμε αύξηση στις εισαγωγές; Όταν παράγεις κάτι και για να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή περνάει από 15 μεσάζοντες -γιατί οι μεσάζοντες βολεύουν την πολιτική της διαφθοράς- και τιμή 200% πάνω, δε θα στραφείς στο πιο φθηνό;Όταν η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε κέντρο πτυχιούχων, με ελάχιστη έως μηδαμινή στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε δυναμικό, πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί η παραγωγή σε επίπεδα ίδια με 30 χρόνια πριν; Όταν οι περισσότεροι θεωρούν, ότι το παιδί τους πρέπει με 7 και 8 χιλιάδες μόρια πρέπει να σπουδάσει "κάτι", ό,τι κι αν είναι αυτό κι ας μην το κάνει ποτέ επάγγελμα, δε θα παράγει η χώρα περισσότερους πτυχιούχους απ' ότι πρέπει; Ναι, να έχουμε παιδεία ανοιχτή για όλους, αλλά όχι με έξω από την πραγματικότητα κριτήρια. Δε γίνεται να σπουδάζουν όλοι και δεν είναι ρατσιστικό ούτε υποτιμητικό αυτό που λέω. Ούτε επίσης επειδή σπουδάζουν σχεδόν όλοι και για κάθε τμήμα ΑΕΙ αντιστοιχούν 3 ΤΕΙ ίδιας ειδικότητας πρέπει να εξισωθούν όλα και να μην υπάρχει μια διαβάθμιση, γιατί αν εξισωθούν όλα, τότε δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης των ΤΕΙ. Μια ισορροπία πρέπει να υπάρχει. Δε γίνεται αυτός/ή που διάβασε για 5 να θέλει να σπουδάσει, ούτε αυτός που διάβασε για 10 να θέλει να έχει όσα έχει αυτός που διάβασε για 18 και 20. Άσε που δεν μπορούμε σαν χώρα να συντηρήσουμε δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια παιδεία για τόσες χιλιάδες σπουδαστές, με τρόπο τέτοιο ώστε να γίνεται σωστή δουλειά. Ποια ανεπτυγμένη χώρα νοείται να δίνει τόσο μικρό ποσοστό του ΑΕΠ στην παιδεία; Απόφοιτοι σχολών από διάφορες ειδικότητες (πχ έχω συναντήσει μαθηματικούς, γιατρούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς κ.α.) ασχολούνται και με τη γεωργία πλέον. Όχι ότι αυτό είναι κακό ή υποτιμητικό γι' αυτούς, αλλά αντικατοπτρίζει πλήρως το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο πέρα από το οικονομικό πρόβλημα, τονίζει και την μεγάλη διαφορά προσφοράς και ζήτησης δυναμικού σε διάφορους κλάδους. Επίσης κόβει δουλειά και εισόδημα από ανθρώπους που δεν έχουν πτυχία και θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή κλάδο κι εφόσον δεν έχουν παρόμοια εναλλακτική, στρέφονται πχ σε εργοστάσια, τα οποία έχουν λιγοστέψει και είναι δύσκολο να βρουν δουλειά κι εκεί.Κάπως πρέπει να "ζυγιαστούν" τα πράγματα, ώστε να ανθίσει ο πρωτογενής κλάδος ξανά. Βαριά βιομηχανία δεν έχουμε. Είμαστε τουριστική και αγροτική χώρα και αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί. Άντε ο τουρισμός αξιοποιείται, αλλά η "αγροτιά" όχι όσο θα έπρεπε.
Δεν μας τα λέει καλά ο guardian , άλλο ένα άρθρο με εκβιαστικό στόχο.Διότι όλα αυτά εφόσον πληρώσουμε τα δάνεια.Όταν όμως δεν μπορείς να βρεις σημεία επαφής με τους δανειστές και σου κλείσουν τις στρόφιγγες όπως διατείνεται ο guardian , δεν έχεις υποχρέωση να πληρώσεις τίποτα , κάτω από καθεστός οικονομικού πολέμου προτεραιότητα έχει η επιβίωση της χώρας.(υπάρχουν σχετικές διεθνείς αποφάσεις που έχουν δικαιώση μια τέτοια οπτική στο παρελθόν)
"...Αν αυτός ο ρυθμός εκροών συνεχιστεί, ο τραπεζικός τομέας θα ξεμείνει από εγγυήσεις για νέα δάνεια μέσα σε 14 εβδομάδες..."Εδώ πάμε για μπύρα και μας ζητάνε να πληρωσουμε μπροστά, ποιες τράπεζες και ποιές εγγυήσεις... Σιγά μη πάρει κανείς δανεικά απο ελληνική τράπεζα πλεον..