Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το τελικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017.
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ για το 2017, ενώ για φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1% του ΑΕΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι υψηλότερες σε σχέση με τους στόχους του Μνημονίου, το οποίο αναφέρει ότι για το 2016 θα πρέπει να ανέλθει στο 0,5% του ΑΕΠ και για το 2017 στο 1,75% του ΑΕΠ.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού φέρνει ακόμη φόρους ύψους 2,447 δισ. ευρώ που θεσπίστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αλλά και παρεμβάσεις 563,6 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι η οικονομία θα μεγεθυνθεί το 2017 κατά 2,7% και το ΑΕΠ θα ανέλθει στα 180,8 δισ ευρώ από 174,9 δισ ευρώ φέτος.
Επιπλέον, το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2017 στο 176,5% του ΑΕΠ από 180,3% του ΑΕΠ φέτος, αλλά ως απόλυτο μέγεθος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 319,2 δισ ευρώ από 315,4 δισ ευρώ.
Πέρα ωστόσο από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τους περιορισμούς που απορρέουν από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, «θεμελιώδης» προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών, η ενίσχυση και θωράκιση της κοινωνικής προστασίας και η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων. Για το σκοπό αυτό, ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μία σειρά από παρεμβάσεις:
· Την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
· Την ενίσχυση των τομέων της Υγείας και Περίθαλψης, της Παιδείας και της Κοινωνικής Προστασίας με την επιπλέον πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ, που θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εγγεγραμμένες πιστώσεις.
· Την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
· Την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.
σχόλια