Ρέγκλινγκ: Το Grexit ήταν η ακριβότερη λύση - Η ελληνική οικονομία έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως

Ρέγκλινγκ: Το Grexit ήταν η ακριβότερη λύση - Η ελληνική οικονομία έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως Facebook Twitter
3

Συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung παραχώρησε ο επικεφαλής του ΕΜΣ Kλάους Ρέγκλινγκ με αναφορές στην Ελλάδα, λίγο πριν την κρίσιμη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου, όπου θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ,ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για το παρελθόν αλλά και το μέλλον του ΕΜΣ, σχολιάζοντας και την ελληνική κρίση.

Όταν πριν από 8 χρόνια συστάθηκε ο EMΣ, θυμάται ο ίδιος χαρακτηριστικά, «δεν υπήρχαν καν εργαζόμενοι, ούτε γραφείο. Δεν είχα καν τηλεφωνικό νούμερο, μετά είχα απλώς ένα email. (...) Αλλά στη συνέχεια ξαφνικά έπρεπε να κάνω πολύ περισσότερα από όσα είχα φανταστεί (...). H κρίση φούντωσε, εξαπλώθηκε από την Ελλάδα ως την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και έπειτα στην Ισπανία και την Κύπρο, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα συλλήβδην της ζώνης του ευρώ. Αλλά, κρίσεις συμβαίνουν. Και ο ΕΜΣ ήταν η απάντηση στην ευρωκρίση» αναφέρει χαρακτηριστικά. Οκτώ χρόνια μετά τη δημιουργία του ΕΜΣ, ο ίδιος εκτιμά ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, όπως η τραπεζική ένωση ή η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

Τι συμβαίνει όμως στο μεταξύ με τις τράπεζες σε Ελλάδα και Κύπρο και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και τους κινδύνους που θέτουν; Πράγματι υπάρχει πρόβλημα, σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας ωστόσο ότι έχει δρομολογηθεί η μείωσή τους. «Αυτά τα προβλήματα του παρελθόντος θα πρέπει να εξαλειφθούν πριν τεθεί σε ισχύ η εγγύηση καταθέσεων».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσο η Αθήνα μπορεί να καταφέρει μόνη της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει: « Η ελληνική οικονομία έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως τα τελευταία οκτώ χρόνια. (...) Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αθήνα μπορεί να βγει ξανά στις αγορές. Και ότι θα μας επιστρέψει επίσης τα δάνειά της. Θα διαρκέσει λίγο όλο αυτό, αλλά και η τελευταία αποπληρωμή δόσης της Συμφωνίας για το γερμανικό χρέος το 1953 έγινε το 2010. Κανείς δεν το παρατήρησε αυτό – Και κάτι τέτοιο φαντάζομαι και για την Ελλάδα.»

Ποιο ήταν όμως κατά τον Ρέγκλινγκ το μεγαλύτερο λάθος κατά την οκταετή διαχείριση της ελληνικής κρίσης; «Μερικές φορές χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να λάβουμε αποφάσεις. Αλλά έπρεπε πρώτα να αναπτύξουμε νέα εργαλεία (σσ: διαχείρισης της κρίσης). Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα ξεσπούσε μια τόσο μεγάλη κρίση. Αν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί γρηγορότερα θα είχαμε εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Ακόμη και νωρίτερα θα ήταν δυνατόν να γίνουν ελαφρύνσεις στο χρέος».

Τέλος ο Κλ. Ρέγκλινγκ ερωτάται τι πίστευε όταν ο Β. Σόιμπλε πρότεινε το σενάριο Grexit. «Είχαν την άποψη πάντα, κι αυτό το είχα πει στον κύριο Σόιμπλε, ότι ένα Grexit θα ήταν η ακριβότερη λύση. Για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Αλλά καταλάβαινε επίσης, γιατί θα μπορούσε κανείς να το δει και διαφορετικά. Εάν μια χώρα υπερέβαινε τα όρια, τότε θα έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες. Δεν ήταν μια τρελή σκέψη. Αλλά είναι καλό που μπορέσαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία στη νομισματική ένωση. Και χάρη στον EMΣ. Πιστεύω η Ευρώπη σήμερα θα ήταν αλλιώς, αν δεν ήμασταν κι εμείς εκεί τότε», αναφέρει ο Κλ. Ρέγκλινγκ.

Mε πληροφορίες από Deutsche Welle

Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"Η ελληνική οικονομία έχει αναδιαρθρωθεί πλήρως"!Κάτι τέτοια μου θυμίζουν έντονα την εποχή των Ολυμπιακών, όταν σύσσωμος ο ξένος τύπος τσίριζε μέρα παρά μέρα, ότι οι Έλληνες δεν θα προλάβουν την ολοκλήρωση των έργων και ξάφνου, όταν έπεσαν οι υπογραφές σε 5-6 μεγάλους ξένους εργολάβους, που πήραν με κλειστά μάτια 3-4 φορές παραπάνω τα λεφτά που αρχικά προβλεπόταν, μέσα σε μια εβδομάδα το γύρισαν στο "απίστευτο ελληνικό θαύμα της τελευταίας στιγμής"... Και βροχή μετά οι έπαινοι και τα συγχαρίκια...
Ναι, κάθε χώρα και ΜΜΕ αυτής κοιτάζει το καλό το δικό της και της οικονομίας της. Για να το κάνει δε, όσο το δυνατόν καλύτερα «αγοράζει» με όποιο τρόπο μπορεί και ΜΜΕ της χώρας που έχει συμφέροντα, δεν είναι καινούργιο το κόλπο...
Δεν είναι τόσο απλά τα πράματα:Άλλο να βγαίνουν τα εγχώρια κανάλια σου και να υποστηρίζουν "η Ελλάδα έχει τις καλύτερες παραλίες" και άλλο να υποστηρίζουν ενορχηστρωμένα πχ ότι "οι παραλίες της Τουρκίας είναι μολυσμένες με ραδιενεργά υλικά", μέχρι να πάρει για ψίχουλα 5 τούρκικα ξενοδοχεία ο Λάτσης. Το 1ο είναι προώθηση, το 2ο στυγνός εκβιασμός του χειρίστου είδους.