Ρέγκλινγκ: Η κυβέρνηση το 2015 έκανε κάτι διαφορετικό και πήγε την Ελλάδα πίσω

Ρέγκλινγκ: Η κυβέρνηση το 2015 έκανε κάτι διαφορετικό και πήγε την Ελλάδα πίσω Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «The Banker».

«Η νέα κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2015 είχε τη λαϊκή εντολή να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό και αυτό πήγε την Ελλάδα πίσω. Αποδείχθηκε πολύ δαπανηρό, παρά το γεγονός ότι ήταν σε καλή κατάσταση το 2014», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα μέσα του δεύτερου προγράμματος το 2014 η Ελλάδα έδειχνε τα πρώτα σημάδια επιτυχίας. «Είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, η ανεργία είχε μειωθεί κατά δύο μονάδες και είχε εκδώσει ομόλογα σε δύο περιπτώσεις. Αλλά ενώ εμείς ως οικονομολόγοι μπορούσαμε να το δούμε αυτό στα νούμερα, το εκλογικό σώμα δεν το έβλεπε. Και αυτό δεν είναι έκπληξη γιατί παίρνει χρόνο να γίνουν ορατά στο ευρύ κοινό τα μακροοικονομικά στοιχεία», προσθέτει.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία προσαρμογής στο δεύτερο πρόγραμμα αλλά αυτή η διακοπή είχε ως αποτέλεσμα να χρειαστούν περισσότερος χρόνος και χρήματα», προσθέτει ο επικεφαλής του ESM, συμπληρώνοντας ότι «ταυτόχρονα, νομίζω πως υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα success story».

«Είδαμε την αρχή του το 2014 και σήμερα, εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα το επόμενο έτος και να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για τον τραπεζικό κλάδο, σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν αποτέλεσαν την πηγή της κρίσης και πως τα προβλήματα προκλήθηκαν από το χρέος και την απώλεια ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, οι τράπεζες «υπέστησαν σημαντική ζημιά από την επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας».

Όπως επισημαίνει, όταν εγκρίθηκε το τρίτο μνημόνιο ύψους 86 δισ. ευρώ, η υπόθεση ήταν ότι οι τράπεζες θα χρειάζονταν 25 δισ. ευρώ αλλά μετά από αξιολόγηση από τον Μηχανισμό Ελέγχου (SSM) αποδείχθηκε ότι χρειάζονται μόνο 5,5 δισ. ευρώ. «Αυτό δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει αρκετό δρόμο, και ενώ μπορεί να υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα, δεν αποτελούν μείζον ζήτημα για την Ελλάδα» εξήγησε.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Οικονομία / Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250 χιλ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 42,9% σε σχέση με πέρυσι
LIFO NEWSROOM
Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM