«Ακόμη και αν επιβιώσει από το φάσμα της χρεοκοπίας τους επόμενους τρεις μήνες, η Ελλάδα ενδέχεται να έχει χάσει την καλύτερη ευκαιρία για μια μακροχρόνια συμφωνία, αποξενώνοντας τους εταίρους της στην ευρωζώνη τη στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο» τονίζει σε άρθρο του στο Reuters ο Πολ Τέιλορ.
«Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των εταίρων του, που λύσεις που ήταν στο τραπέζι πριν από λίγες εβδομάδες, πλέον δείχνουν να απομακρύνονται», τονίζεται στο άρθρο.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο του Reuters, «από τη στιγμή που ένα άμεσο "κούρεμα" χρέους είναι πολιτικά απίθανο, η επόμενη καλύτερη λύση θα ήταν να πληρώσει η Αθήνα πρώιμα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, η εξαγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και η επέκταση ωρίμανσης των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης, για να διασφαλιστούν χαμηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια».
Εκφράζεται η εκτίμηση ότι «ένα τέτοιο βήμα θα γλύτωνε για την Αθήνα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα αναθεωρούταν η συμφωνία με την Τρόικα, εξαφανίζοντας το ΔΝΤ και την έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα» και τονίζεται:
«Η εξέλιξη αυτή θα μείωνε τα επιτόκια εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους σε επίπεδα χαμηλότερα του 2%, πολύ χαμηλότερα από αυτά που πλήρωνε η Αθήνα πριν την έναρξη της κρίσης χρέους το 2009, ενώ θα μείωνε το κεφάλαιο που πρέπει να αποπληρωθεί την επόμενη δεκαετία, δίνοντας στη χώρα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναστήσει την οικονομία.
» Επίσης, σε αντίθεση με τις ιδέες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για swap των δανείων της Ευρωζώνης με ομόλογα συνδεδεμένα με ρήτρα ανάπτυξης και ανταλλαγή των τίτλων της ΕΚΤ με ομόλογα "αέναης ωρίμανσης" (perpetual bonds), μια πρώιμη αποπληρωμή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα ήταν νόμιμη και θα τύχαινε στήριξης».
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης διερευνητικές επαφές για το σχέδιο αυτό υπήρξαν και πέρσι, επί διακυβέρνησης Σαμαρά, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με το Reuters, πλέον η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου δεν δείχνει να προχωρά πλέον, καθώς «η αποκήρυξη της ευρωπαϊκής συνταγής για λιτότητα από τον Αλέξη Τσίπρα, οι απαιτήσεις για γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και το φλερτ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντμίρ Πούτιν, η τακτική καθυστερήσεων από τον Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και τα αρχικά αιτήματα για "κούρεμα" χρέους έχουν "στραγγίξει" τα αποθέματα συμπάθειας για την Αθήνα».
Παράλληλα, «η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία επιθυμούν να παραμείνει το ΔΝΤ ως μοχλός πίεσης για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική πειθαρχία γιατί δεν εμπιστεύονται τους Ελληνες ότι θα κρατήσουν το λόγο τους, ούτε ότι η Κομισιόν θα τους πιέσει να το κάνουν».
Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμη αναφορά στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που κατάφεραν να κλείσουν συμφωνία με τους εταίρους για να ξεπληρώσουν ταχύτερα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Οι αποπληρωμές αυτές έγιναν με φθηνότερο δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές, αφού ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα διάσωσης, κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα.
Το δημοσίευμα συνεχίζει, εκτιμώντας, ότι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε η Ελλάδα να αποπληρώσει τα 24 δισ. ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ και τα 27 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ θα ήταν ένα νέο Μνημόνιο, έναντι περίπου 30 δισ. ευρώ.
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωνε ότι υπήρξαν διερευνητικές επαφές με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για ένα τέτοιο σχέδιο πέρυσι, πριν ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίσει να κινήσει διαδικασίες εκλογών που τελικά έχασε, αντί να ολοκληρώσει ένα ελάχιστα δημοφιλές πρόγραμμα διάσωσης.
σχόλια