Reuters: Η Ελλάδα «κλωτσά» την ευκαιρία για συμφωνία επί του χρέους

Reuters: Η Ελλάδα «κλωτσά» την ευκαιρία για συμφωνία επί του χρέους Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC
18

«Ακόμη και αν επιβιώσει από το φάσμα της χρεοκοπίας τους επόμενους τρεις μήνες, η Ελλάδα ενδέχεται να έχει χάσει την καλύτερη ευκαιρία για μια μακροχρόνια συμφωνία, αποξενώνοντας τους εταίρους της στην ευρωζώνη τη στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο» τονίζει σε άρθρο του στο Reuters ο Πολ Τέιλορ.

«Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των εταίρων του, που λύσεις που ήταν στο τραπέζι πριν από λίγες εβδομάδες, πλέον δείχνουν να απομακρύνονται», τονίζεται στο άρθρο.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο του Reuters, «από τη στιγμή που ένα άμεσο "κούρεμα" χρέους είναι πολιτικά απίθανο, η επόμενη καλύτερη λύση θα ήταν να πληρώσει η Αθήνα πρώιμα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, η εξαγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και η επέκταση ωρίμανσης των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης, για να διασφαλιστούν χαμηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια».

Εκφράζεται η εκτίμηση ότι «ένα τέτοιο βήμα θα γλύτωνε για την Αθήνα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα αναθεωρούταν η συμφωνία με την Τρόικα, εξαφανίζοντας το ΔΝΤ και την έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα» και τονίζεται:

«Η εξέλιξη αυτή θα μείωνε τα επιτόκια εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους σε επίπεδα χαμηλότερα του 2%, πολύ χαμηλότερα από αυτά που πλήρωνε η Αθήνα πριν την έναρξη της κρίσης χρέους το 2009, ενώ θα μείωνε το κεφάλαιο που πρέπει να αποπληρωθεί την επόμενη δεκαετία, δίνοντας στη χώρα δημοσιονομικά περιθώρια για να αναστήσει την οικονομία.

» Επίσης, σε αντίθεση με τις ιδέες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για swap των δανείων της Ευρωζώνης με ομόλογα συνδεδεμένα με ρήτρα ανάπτυξης και ανταλλαγή των τίτλων της ΕΚΤ με ομόλογα "αέναης ωρίμανσης" (perpetual bonds), μια πρώιμη αποπληρωμή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα ήταν νόμιμη και θα τύχαινε στήριξης».

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης διερευνητικές επαφές για το σχέδιο αυτό υπήρξαν και πέρσι, επί διακυβέρνησης Σαμαρά, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με το Reuters, πλέον η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου δεν δείχνει να προχωρά πλέον, καθώς «η αποκήρυξη της ευρωπαϊκής συνταγής για λιτότητα από τον Αλέξη Τσίπρα, οι απαιτήσεις για γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και το φλερτ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντμίρ Πούτιν, η τακτική καθυστερήσεων από τον Γιάνη Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και τα αρχικά αιτήματα για "κούρεμα" χρέους έχουν "στραγγίξει" τα αποθέματα συμπάθειας για την Αθήνα».

Παράλληλα, «η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία επιθυμούν να παραμείνει το ΔΝΤ ως μοχλός πίεσης για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική πειθαρχία γιατί δεν εμπιστεύονται τους Ελληνες ότι θα κρατήσουν το λόγο τους, ούτε ότι η Κομισιόν θα τους πιέσει να το κάνουν».

Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμη αναφορά στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που κατάφεραν να κλείσουν συμφωνία με τους εταίρους για να ξεπληρώσουν ταχύτερα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Οι αποπληρωμές αυτές έγιναν με φθηνότερο δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές, αφού ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα διάσωσης, κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει, εκτιμώντας, ότι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε η Ελλάδα να αποπληρώσει τα 24 δισ. ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ και τα 27 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ θα ήταν ένα νέο Μνημόνιο, έναντι περίπου 30 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωνε ότι υπήρξαν διερευνητικές επαφές με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για ένα τέτοιο σχέδιο πέρυσι, πριν ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίσει να κινήσει διαδικασίες εκλογών που τελικά έχασε, αντί να ολοκληρώσει ένα ελάχιστα δημοφιλές πρόγραμμα διάσωσης.

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Ρε παιδιά, γιατί η κυβέρνησή μας αποφεύγει "όπως ο διάολος το λιβάνι" τις μεταρρυθμίσεις και την σύγκρουση με τις νοοτροπίες και τα συμφέροντα "του αιώνιου Ελληνάρα"; Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για το που θα βρεθούν λεφτά, αν δεν εφαρμοστεί η εύκολη λύση των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις; Δεν είναι κρίμα τόσα λαμπρά μυαλά με σπουδές και ικανότητες να μην βρίσκουν να μας πουν τίποτα πέρα από την "δημιουργική ασάφεια"; Ή μήπως έχει ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο και δεν το άκουσα;
Μια συμφωνια υπο πιεση ποιον βολευει αραγε,τον δανειστη ή τον δανειζομενο; Αυτα μου θυμιζουν πρακτικες τοκογλυφων.Και τα "θα"....χορταστικα! Αν παρουμε μνημονιο θα...θα...θα...θα... την αιωνια ζωη μονο δεν μας ταξανε! Ενω αν δεν παρουμε... καταστροφη! Πωληση λεγεται αυτο...και μαλιστα σκληρη πωληση.
Μπράβο ρε Τέϊλορ, μια χαρά τα λές, δεν μας είπες όμως, αφού όλα ήταν μιά χαρά με τον Σαμαρά, και η εμπιστοσύνη των δανειστών μας (άκου εταίρους μας) σ΄αυτόν ήταν μεγάλη, γιατί ο παλιομπαγάσας προκάλεσε πρόωρες εκλογές, και δεν υπέγραφε πρώτα την συμφωνία, αφού ήταν τόσο καλή για την Ελλάδα; Για να τελειώνουμε ευρωπαϊκά ξεφτέρια, βοήθεια λογίζεται μόνο η δωρεάν, αν υπάρχει οποιοδήποτε αντάλλαγμα, λέγεται εμπορική συναλλαγή, ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΝ;Η μέχρι τώρα εμπορική συναλλαγή, έχει ευνοήσει τις τράπεζές σας, και τις εδώ ιδιωτικές τράπεζες να μη χρεοκοπήσουν, και έχει εξαθλιώσει το ένα τρίτο του ελληνικού λαού, τα υπόλοιπα είναι για τους ηλίθιους που απευθύνεστε.
παρα το οτι δεν ειμαι οπαδός των θεωριών συνωμοσίας, θα πω μια παρατραβηγμενη ίσως σκέψη.εαν πιστέψουμε - εστω λιγο - αυτα που διερρρεαν οι προηγούμενοι για διαπραγματευσεις, ειχε φανει απο Σεπτεμβρη οτι οι δανειστές, έβαζαν πολλες τρικλοποδιες ωστε να γίνει δύσκολο να κλεισουμε μνημονιο τον Δεκέμβρη.Οι εκλογές ήταν η πιο σίγουρη πρόβλεψη που μπορούσε να κάνει κάποιος από το φθινόπωρο του 2014. Ξέρανε επίσης πως ο Σύριζα θα ειναι κατα πασα πιθανότητα η επόμενη κυβερνηση.Ο Σαμαράς από την άλλη δεν είχε λόγο να παει με κλεισμένο πακέτο που θα περιείχε οσα του ζητούσαν, θα εισέπραττε ακόμη χειρότερα εκλογικα αποτελέσματα, οπότε εσπρωξε και τις εκλογές οσο πιο γρηγορα μπορουσε.Δανειστές που νομιζω ειναι ολιγον πιο "γατες" στο πολιτικό παιχνίδι και εχουν καταλάβει οτι και εμεις στερούμεθα σοβαρότητος, αποφασισαν να πάρουν τα ρίσκα τους... ή θα αποδεικνυαν οτι το "πρωτη φορά αριστερα" στην ΕΕ τελικά θα έκανε γαργαρα και θα υπέγραφε ή θα γινουμε το παραδειγμα προς αποφυγή με μια ωραία βουτιά προς το κενο.Και στις 2 περιπτώσεις - με διαφορετικό βεβαια κόστος - "αποδεικνύουν" οτι αυτοι εχουν την καλή συνταγή και όποιος δεν την εφαρμόζει βγαινει χαμένος. Αντιθετα φυσικά απο αυτους που πειθαρχουν, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος... Ρίσκο ??? ναι αλλά ισως μικρότερο απο το να "εκλεινε" το μνημόνιο να έδιναν και το υπόλοιπο της χρηματοδότησης και μετα να έχουν ουτως ή άλλως το Σύριζα απένατι τους αλλά χωρίς τη δυνατότητα να παίζουν το χαρτι που παίζουν τωρα (χρηματοδότηση)
"ειχε φανει απο Σεπτεμβρη οτι οι δανειστές, έβαζαν πολλες τρικλοποδιες ωστε να γίνει δύσκολο να κλεισουμε μνημονιο τον Δεκέμβρη." Οπότε για ποιό λόγο θα έπρεπε να τους εμπιστευτούμε, και να ακολουθήσουμε την αποδεδειγμένα λανθασμένη και καταστροφική "συνταγή" τους;"Αντιθετα φυσικά απο αυτους που πειθαρχουν, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος." Αυτό το παράδειγμα όταν αναφέρεται απο νοήμονες ανθρώπους, με ξεπερνάει. Επειδή δεν έχω χρόνο να κάνω ανάλυση, για την κατάσταση που βρίσκεται η πλειονότητα των εργατών σ΄αυτές τις χώρες, αλλά καί η πραγματική οικονομία τους, κι όχι η εικονική που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, σε παραπέμπω σ΄αυτό το ελληνικό site οικονομικής ανάλυσης,http://www.analyst.gr που δεν το λές και συριζαίϊκο, κι αν γνωρίζεις καλά αγγλικά, μπορείς να βρείς αρκετά αξιόλογα sites που σχετίζονται με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, κι εκεί θα δείς την πραγματικότητα. Ένα άλλο που μπορείς να κάνεις, είναι να δείς το μεταναστευτικό ρεύμα απο το 2010 αυτών των χωρών (της Κύπρου απο το 13)για να δείς πόσες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων έχουν φύγει, οι οποίοι αν έμεναν, η ανεργία θα είχε χτυπήσει ταβάνι, πέρα που δεν έχουν τις τρομακτικές εξοπλιστικές δαπάνες που υποχρεονώμαστε εμείς απο τους "ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΜΑΣ" να έχουμε."και μετα να έχουν ουτως ή άλλως το Σύριζα απένατι τους αλλά χωρίς τη δυνατότητα να παίζουν το χαρτι που παίζουν τωρα (χρηματοδότηση)"Μόνο που αν γίνουν τώρα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει την πλειοψηφία μόνος του, γιατί παρ΄όλες τις παπαριές που κάνει, ο λαός βλέπει οτι οι άλλοι ήταν εντελώς πουλημένοι, κι οτι μόνο με yavol, δεν έχει καμία ελπίδα.Βέβαια, όσο εμείς καταπίνουμε αμάσητη την προπαγάνδα οτι, ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, και δεν βλέπουμε, οτι τα δάνεια των δανειστών που πληρώνουμε εμείς, πάνε στις τράπεζες που δημιούργησαν το πρόβλημα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΚΚΕ, είτε με τον θεό τον ίδιο.
Kε Lampro καταλαβαίνω γιατι αντιδράσατε στο σχόλιο μου, αλλά δεν προσέξατε οτι γράφω ...."αποδεικνύουν" οτι αυτοι εχουν την καλή συνταγή.... το αποδεικνύουν είναι σε εισαγωγικά - άρα το αμφισβητώ - και το καλη συνταγή νομιζω εχει σαφώς την ειρωνεία του. Μιλάω γενικώς γιαυτό που νομίζω οι οι δανειστές σκέφτονται, δεν εκφράζω απολύτως δική μου αποψη.Οσο για τις χώρες που βγηκαν ή βγαίνουν απο το μνημόνιο, σίγουρα δεν έλυσαν τα προβλήματα τους ακολουθώντας μια κακή συνταγή ή "λάθος μείγμα" όπως ειπαν και Σαμαράς και Τσίπρας, σίγουρα όμως σήμερα εστω και μεσα στα ασφυκτικά πλαίσια των ευρωπαϊκών κανόνων αποφασίζουν για την οικονομία τους πιο ελεύθερα απο εμας και μάλλον έχουν περισσότερες επιλογές από εμας.Καταλαβαίνω ότι γενικώς κρίνουμε με άλλο μάτι τις εξελίξεις αλλά το γεγονός οτι βρίσκω ανεύθυνη τη σταση που έχουν κρατήσει οι ελληνικές κυβερνησεις και ακόμη περισσότερο τη σταση του Σύριζα - διότι κινείται κυρίως με επικοινωνιακά κριτήρια παρά ουσία - δεν σημαίνει οτι δέχομαι άκριτα την άποψη των δανειστών.Είναι λίγο κουραστικό να είμαι ντε και καλά με το μέρος των δανειστων επειδή απλά δεν μασαω αμάσητη και την προπογάνδα της ελληνικής κυβέρνησης.
Έχετε δίκιο, δεν πρόσεξα τα εισαγωγικά, συγνώμη."σίγουρα όμως σήμερα εστω και μεσα στα ασφυκτικά πλαίσια των ευρωπαϊκών κανόνων αποφασίζουν για την οικονομία τους πιο ελεύθερα απο εμας και μάλλον έχουν περισσότερες επιλογές από εμας."Δεν είναι ακριβώς έτσι, η Ιρλανδία έχει 680 δις συνολικό χρέος, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά την Ολλανδία (687 δις) αλλά δεν αναφέρεται απο κανέναν. Ένα άλλο που λένε ελάχιστοι, είναι η χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων - πολυεθνικών, που είναι στο 12,5% έναντι 26% στην Ελλάδα, που της δίνει σαφές πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών, μια και έχει συγκεντρώσει μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, αμερικανικούς κατά κύριο λόγο π.χ όπως η apple, καί λόγο γλώσσας, ενώ σε μάς δεν επιτρέπουν χαμηλή φορολόγηση, κι ας έχουμε στην γειτονιά μας, την Βουλγαρία και την Κύπρο με 10% συντελεστή. Θέλω να πώ, οτι είναι λάθος να γίνεται η σύγκριση της Ελλάδος μ΄αυτές τις χώρες, γιατί δεν αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, ούτε αντιμετωπιζόμαστε το ίδιο απο τους δανειστές. Και μόνο του οτι οι τρείς αυτές χώρες συνολικά, έχουν λιγότερο απο τον μισό δικό μας προυπολογισμό αμυντικών δαπανών, είναι αρκετό για να καταλάβει κάποιος οτι είναι λάθος η σύγκριση. Οι δανειστές μας όμως, δεν λένε τίποτα γι΄αυτό, ούτε φυσικά είπε η Μέρκελ, να μειώσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες, γιατί άραγε;"Είναι λίγο κουραστικό να είμαι ντε και καλά με το μέρος των δανειστων επειδή απλά δεν μασαω αμάσητη και την προπογάνδα της ελληνικής κυβέρνησης."Συμφωνώ μαζί σας, άλλωστε δεν άφησα κάποια υπόνοια, οτι είστε με τους δανειστές, ούτε πως είμαι με την κυβέρνηση (δεν είμαι). Προσπάθησα να σας δείξω, οτι τα παραδείγματα που φέρατε είναι λάθος, ή μάλλον πιο σωστά, ΜΗ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΑ, κάτι που εξυπηρετεί τους δανειστές μας, που το κάνουν κατά κόρον, αποκρύβοντας τις σημαντικότατες λεπτομέρειες, που κάνουν όμως την διαφορά.
Ο Σύριζα παίζει παιχνίδια και δεν βλέπω να του καίγεται καρφί για το τι περνάει ο ιδιωτικός τομέας.Εδώ οι διδάκτορες και λοιποί πιθανοί εκφραστές της ανάπτυξης μέσω της αλλαγής μοντέλου της χώρας συνωστίζονται στην έξοδο από την χώρα, και αυτοί ενδιαφέρονται να μην χαλάσουν το χατίρι των καθαριστριών, δασοφυλάκων κλπ.Όχι ότι έχω τίποτα με τους ανθρώπους, αλλά δεν θα αλλάξει το μοντέλο και η παραγωγικότητα από αυτούς.Μαύρες μέρες περιμένουν την χώρα...
Δεν σταματάνε ποτέ τελικά...Απορώ φίλε Τέϊλορ, γιατί δεν στέρεψε αυτή η "εμπιστοσύνη" των εταίρων στα 5 προηγούμενα χρόνια που τα μόνα μέτρα που πέρασαν ήταν οριζόντιες περικοπές, επιδρομή σε αποταμιεύσεις και φτωχοποίηση του πληθυσμού, ενώ περί ουσιαστικών αλλαγών, που όλοι περιμέναμε πως και πως, δεν έγινε το παραμικρό.
Όντως, τι ευκαιρία κι αυτή που κλωτσάμε. Νέο δάνειο με επαχθείς όρους που υπόσχεται μεγαλύτερη ύφεση, ανεργία, φτώχεια και μηδενική ανάπτυξη. Δε χάνονται τέτοιες ευκαιρίες. Αυτή η προπαγάνδα όμως...
Συμφωνώ μαζί σου #trollolo,αφού έχουμε λεφτά μπόλικα δικά μας τι τα θέλουμε τα δάνεια και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο; Το πολύ πολύ αν δεν μας φτάνουν τα δικά μας, να ρίξουμε μια στάση πληρωμών (=χρεωκοπία)και να τυπώσουμε μπόλικες δραχμές και να πληρώνουμε μ' αυτές τους εργαζόμενους, να προσλάβουμε μάλιστα μ' αυτές και τους ανέργους. Τώρα τι θα μπορούμε να αγοράσουμε με τις δραχμές που θα παίρνουμε είναι άλλο ζήτημα.
Όσο κι αν το λες ειρωνικά το θεωρώ πολύ καλύτερη λύση, έστω και μακροπρόθεσμα, από μια 20ετία (τουλάχιστον) ύφεσης, φτώχειας και ανεργίας. Όσο για το τι θα αγοράζουμε με τις δραχμές δεν το καταλαβαίνω πως το εννοείς. Νόμισμα θα είναι κι αυτό όπως και όλα τα άλλα και μάλιστα αρκετά υποτιμημένο για να έρθουν (πραγματικά αυτή τη φορά) επενδύσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, πλέον δεν προτιμώ τη δραχμή αλλά όταν μιλάμε για βοήθεια να το εννοούμε. Βοήθεια θα ήταν μια διαγραφή χρέους όπως εκείνες της Γερμανίας, όχι επιπλέον δάνεια. Δε χρειάζεται να είσαι φτασμένος οικονομολόγος για να το θεωρήσεις σωστό αυτό. Απλά είναι προτιμότερο για κάποιους να μας χειραγωγούν μέσω του χρέους.
Φυσικά και δεν είναι καλά να πάμε πίσω στην δραχμή. Αλλά για να καταλάβω λίγο κάτι: Συμφωνείς με αυτά που λέει στο άρθρο του ο Τέϊλορ και τα βρίσκεις υλοποιήσιμα? Και κάτι ακόμα: Όταν δεν έχεις "λεφτά μπόλικα" δανείζεσαι???? (έστω με χαμηλό επιτόκιο)
Ναι βρε #trollolo νόμισμα θα είναι και η δραχμή, μόνο που για να αγοράσουμε καύσιμα, φάρμακα, πρώτες ύλες κλπ θα απαιτείται συνάλλαγμα, η αξία του οποίου, έναντι της δραχμής, θα είναι πολύ υψηλή. Αν δε αυξηθούν κατακόρυφα τα αγαθά αυτά (καύσιμα, πρώτες ύλες κλπ) καταλαβαίνεις πού θα πάνε οι τιμές.
Να γίνει μια διευκρίνιση εδώ σχετικά με τα καύσιμα που το ακούω συνεχώς. Τα καύσιμα λοιπόν δεν τα αγοράζει το κράτος αλλά οι διάφοροι γνωστοί εφοπλιστές. Πιστεύεις ότι αν γυρίζαμε στη δραχμή δε θα έβρισκαν έναν τρόπο να συνεχίσουν την εισαγωγή καυσίμων; Θα μπορούσαν να κάνουν την αγοραπωλησία σε άλλο νόμισμα. Όσον αφορά τώρα τις πρώτες ύλες, καιρός είναι να αξιοποιήσουμε τις δικές μας. Μια χαρά παραγωγή έχουμε σε κάθε είδους τρόφιμα κ.ά., καλό θα μας κάνει να καταναλώνουμε τα δικά μας προϊόντα. Τώρα δηλαδή που πουλάς το λάδι σου κοψοχρονιά στο Γερμανό ο οποίος το συσκευάζει και στο ξαναπουλάει στην 10πλάσια τιμή είναι καλύτερα;
Επιτέλους επιβεβαιώνονται οι φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες στα ευρωπαικά και ειδικά στα γερμανικά μέσα. Ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου 2014 διάφοροι οικονομικοί αναλυτές μιλούσαν για νέο πακέτο στήριξης 30 με 40 δις. Η παλιά κυβέρνηση δεν μπορούσε να υπογράψει νέο μνημόνιο γι' αυτό επέφερε πρόωρες εκλογές. Όσες λίστες μεταρρυθμίσεων και να καταθέσει η νέα κυβέρνηση αν δεν περιέχουν μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς θα τις αντιμετωπίζουν ως "εκθέσεις ιδεών". Η Ε.Ε. προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με ορίζοντα τις εκλογές στην Ισπανία και θα προτιμήσει να "γονατίσει" τη χώρα για να αποχαιτίσει τους Ισπανούς που μάλλον θα εκλέξουν τους Podemos. Το σενάριο "δραχμή" πιστεύω ότι όσο και φέρει δραματικές επιπτώσεις άμεσα είναι καλύτερο από μία νέα συμφωνία με τους τωρινούς όρους που θέτει η Τρόικα.
Και Σαμαρας και πολύ περισσοτερο Τσιπρας προστατεύουν τους πελατες τους του δημοσίου. Έπρεπε ήδη να βγαίνουμε απ την κρίση...θα μας βουλιάξουν!