Reuters: Η νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές ώθησε τα ελληνικά ομόλογα κάτω από 3%

Reuters: Η νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές ώθησε τα ελληνικά ομόλογα κάτω από 3% Facebook Twitter
0

Εκτενή ανάλυση για την απόδοση των ελληνικών ομολόγων κάνει το πρακτορείο Reuters στον απόηχο της νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και της διαφοράς που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εθνικών εκλογών. 

Σε άρθρο με τίτλο «Η μάχη των ομολόγων: Οι Έλληνες κερδίζουν το πάνω χέρι έναντι της Ρώμης», η αρθρογράφος Βιρτζίνια Φέρνες υπογραμμίζει πως η νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές ώθησε τις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων κάτω από το 3%. «Χωρίς ρευστότητα πριν από λιγότερο από μία δεκαετία, η Ελλάδα αποτελεί φέτος την κορυφαία σε επιδόσεις αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς δέχεται εισροές από επενδυτές που είναι απογοητευμένοι από τη συρρίκνωση των αποδόσεων αλλού, αλλά και από τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο στην Ιταλία».

Όπως επισημαίνει η ίδια, η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης με υψηλές αποδόσεις στο χρέος της. «Oι δύσκολες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς», προσθέτει, υπενθυμίζοντας πως για πρώτη φορά από το 2008, αυτόν τον μήνα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μειώθηκε κάτω από εκείνο της Ιταλίας (σ.σ με ορίζοντα δανεισμού 5ετίας). 

Το ιταλικό αξιόχρεο έχει επενδυτική διαβάθμιση και αξιολογείται τέσσερις βαθμίδες υψηλότερα πάνω από αυτό της Ελλάδας την ίδια ώρα που η χώρα μας κατατάσσεται ως «κερδοσκοπική διαβάθμιση», που σημαίνει δεν περιλαμβάνεται σε διάφορους παγκόσμιους δείκτες τους οποίους ακολουθούν οι επενδυτές. Παρότι το γεγονός αυτό έχει αφήσει την Ελλάδα στα hedge funds και στους επενδυτες των αναδυόμενων αγορών, πλέον φαίνεται πως η πορεία επανόδου της στο κυρίως ρεύμα έχει ξεκινήσει.

«Προτιμούμε το ελληνικό χρέος από το ιταλικό», παραδέχεται ο Νικ Γουόλ, διαχειριστής κεφαλαίων στην εταιρεία Merian Global Investors, που επένδυσε σε ελληνικά ομόλογα τον Μάιο του 2017. «Το μεγάλο παγκόσμιο ράλι των ομολόγων (...) ωθεί προς τα κάτω τις αποδόσεις σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Νότιας Ευρώπης, όπου το κόστος 10ετούς δανεισμού της Ισπανίας έκανε βουτιά κάτω από το 0,4%. (...) Όλοι αναζητούν απελπισμένα ένα αφήγημα καλών αποδόσεων (...) Αν υπάρχει μία ευκαιρία να πάρει κάποια βραχυπρόθεσμη θετική απόδοση, ο κόσμος θα την πάρει», πρόσθεσε o Γουόλ.

«Αν και σε κάποιο βαθμό αυτό οφείλεται στην επιδίωξη για αποδόσεις, πολλοί σημειώνουν ότι το εύρος της κίνησης αφορά στην πραγματικότητα την άνοδο της Ελλάδας και την πτώση της Ιταλίας που κινδυνεύει να χάσει το στάτους της επενδυτικής διαβάθμισης αν χειροτερεύσουν οι πολιτικές και το χρέος της», εκτιμά η Φερνές.

«Ο άλλος παράγοντας είναι το ευρώ», προσθέτει, τονίζοντας πως η Ελλάδα ξεπέρασε τον «τρόμο της ευρω-εξόδου» της το 2012, όταν έφτασε κοντά στο να φύγει από την Ευρωζώνη. «Ορισμένοι φοβούνται ότι η Ιταλία κινείται τώρα σε αυτό τον δρόμο, καθώς πολιτικοί της μιλούν για ένα ψευδονόμισμα (...) και συγκρούεται με τις αρχές της ΕΕ για την αύξηση του χρέους της. Ο κίνδυνος αυτός αντανακλάται στα ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ιταλίας».

«Το φιλικό προς την αγορά κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να αναλάβει την εξουσία τον Ιούλιο μετά τη νίκη της επί του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές που έγιναν τον Μάιο. Τo αποτέλεσμα αυτό ώθησε τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κάτω από το 3% για πρώτη φορά», καταλήγει η Φερνές. 

Με πληροφορίες από Reuters

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Οικονομία / Κακοκαιρία Daniel: Αναστολή υποχρεώσεων για επιπλέον δύο μήνες για τους πληγέντες

Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ρυθμίσεων των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν συγκεντρωθεί από τις αναστολές σε 72 άτοκες δόσεις με την εκκίνηση πληρωμής πρώτης δόσης τον Ιούνιο του 2025
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM