Απούσα ήταν η Ελλάδα από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για τους βασικούς κανόνες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, στην οποία το σχετικό ψήφισμα που επιτρέπει τις αναδιαρθρώσεις εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.
Οι νέοι κανόνες με αφορμή την εμπειρία της Αργεντινής έλαβαν 136 θετικές ψήφους, έξι αρνητικές, ενώ 41 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας.
Βάσει του ψηφίσματος, πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη προκειμένου να φθάσουν σε μία αμοιβαία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ενός κράτους που αντιμετωπίζει πρόβλημα. «Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει τη μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ καταψήφισαν το ψήφισμα που δεν είναι δεσμευτικό, έχει όμως ως στόχο να πιέσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η απουσία της Ελλάδας από αυτή την ψηφοφορία είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και επίθεση κατά του υπουργού Χουλιαράκη ο οποίος υπήρξε ο βασικός διαπραγματευτής με τους δανειστές αλλά και κατά του ΥΠΕΞ κ. Μολυβιάτη.
Ο Νίκος Κοτζιάς κατήγγειλε αλλαγή εθνικής γραμμής από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και σημείωσε σε ανακοίνωση του:
«H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης...βάση οδηγιών Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας έδωσε σαφείς οδηγίες στη ΜΑ στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα. Υπάρχουν πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος».
«Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί επτά μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους. Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα».
Από την πλευρά της η Λαική Ενότητα επιτίθεται σε Τσίπρα και Μειμαράκη και χαρακτηρίζει «επονείδιστη» την εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από τους Τσίπρα και Μεϊμαράκη με αποτέλεσμα η ελληνική αντιπροσωπεία να απέχει από κρισιμότατη ψηφοφορία που ήταν προς όφελος των συμφερόντων μας.
ΥΠΟΙΚ: Δεν είμαστε αρμόδιοι
Το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθ' ύλην αρμόδιο για τη στάση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις ψηφοφορίες του ΟΗΕ. Αυτό απάντησε, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με την αποχή της χώρας από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών. Επισημαίνει δε, ότι η διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν από το τέλος του 2015.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο θεωρεί την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους θέμα στρατηγικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάκαμψη και έχει εργασθεί εντατικά ώστε να διαμορφωθούν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για μία επιτυχή διευθέτηση.
Προστίθεται δε, ότι στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων - και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου - το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία για την έγκαιρη και άρτια προετοιμασία της ελληνικής πλευράς ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης του χρέους που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν το τέλος του 2015.
σχόλια