ΣΕΒ: Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό - Να μη χαθεί ακόμη μία γενιά

ΣΕΒ: Το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό - Να μη χαθεί ακόμη μία γενιά Facebook Twitter
0

Την ανάγκη για ένα νέο μίγμα πολιτικής επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το πρόβλημα της χώρας από εδώ και πέρα είναι καθαρά πολιτικό».

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών αναφέρει ότι «με μια φιλοαναπτυξιακή φορολογική πολιτική η οικονομία είναι έτοιμη να εκτιναχθεί και ο λόγος που αυτό δεν συμβαίνει ακόμη σχετίζεται με τα πολλά φορολογικά και ρυθμιστικά βάρη που πέφτουν στους ώμους εργαζομένων και επιχειρήσεων».

Εκτιμά ότι αν υπάρξει αλλαγή στο μίγμα πολιτικής και σταθερότητα στη μετα-μνημονιακή εποχή, θα μπορούσαν να καταγραφούν ετήσιες αυξήσεις στις επενδύσεις κατά 10% έως 15%, από εδώ και πέρα, συμβάλλοντας ώστε οι επενδύσεις να επανέλθουν στα υψηλά προ κρίσης επίπεδα σε 5 έως 10 χρόνια για τις επιχειρηματικές και 10 έως 15 χρόνια για τις ιδιωτικές επενδύσεις (μαζί με τις κατοικίες).

«Το πρόβλημα της χώρας από εδώ και πέρα είναι καθαρά πολιτικό και συνδέεται με την πιθανή αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική προς εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων και συμφερόντων. Ήδη χάθηκε μια γενιά, ας μην χαθεί και δεύτερη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος.

Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς κατοικίες, δηλαδή οι επιχειρηματικές επενδύσεις, μειώθηκαν κατά 53% από το 2008 μέχρι το 2013, και έκτοτε έχουν αυξηθεί κατά 23% μέχρι το 2017. Συνεπώς απαιτείται μια αύξηση 72% περίπου από εδώ και πέρα για να επανέλθουν στα επίπεδα του 2008.

Εάν συμπεριληφθούν και οι κατοικίες, η απόσταση μεγαλώνει, καθώς στην περίπτωση αυτή το ποσοστό μείωσης από το 2007 μέχρι το 2015 φθάνει στο 68% και έκτοτε έχουν αυξηθεί κατά 23% μέχρι το 2017. Συνεπώς, απαιτείται μια αύξηση 155% περίπου από εδώ και πέρα για να επανέλθουν στα επίπεδα του 2007.

Δηλαδή, απαιτείται ετήσιος ρυθμός αύξησης κατά 10 - 15% ο οποίος, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, είναι εφικτός εάν διατηρηθεί η σταθεροποιητική οικονομική πολιτική ενώ πρόσθετα μέτρα τόνωσης των επενδύσεων, π.χ. μέσω υπεραποσβέσεων μπορούν να επιταχύνουν τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων και να συντομεύσουν τον χρόνο επιστροφής.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ, η αύξηση του ΑΕΠ το 2017 στηρίχθηκε σε αύξηση των εξαγωγών κατά 6,8% (έναντι -1,8% το 2016), και των επενδύσεων (+15,7%), κάτι που όμως έδωσε μεγάλη ώθηση και στις εισαγωγές (μιας και πολλές εισροές είναι εισαγόμενες) που αυξήθηκαν το 2017 κατά 7,2% (έναντι 0,3% το 2016). Ως αποτέλεσμα, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν αρνητική, καθώς η αύξηση της ζήτησης (κυρίως επενδύσεις, εξαγωγές, κ.ά.) οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών, η οποία υπεραντιστάθμισε τη θετική συμβολή των εξαγωγών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η διάρθρωση του ΑΕΠ το 2017 απεδείχθη τελικά τελείως διαφορετική απ' ό,τι αναμενόταν, ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΕΕ ανέμενε οι επενδύσεις παγίων να αυξηθούν κατά 5,1% με τις εισαγωγές να αυξάνουν κατά 6%. Τα τελικά στοιχεία, όμως, έδειξαν τις επενδύσεις να αυξάνουν σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό του αναμενόμενου (9,6%) και τις εισαγωγές να αυξάνουν κατά 7,2%.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM