Σχέδιο τριών αξόνων για τη συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρέθεσαν αναλυτικά τα μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εξοικονόμησης ενέργειας, κυρίως, σε δημόσια κτήρια.
Οι τρεις άξονες
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκας, οι τρεις άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:
- Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατάστασης κατανάλωσης ενέργειας στα δημόσια κτήρια
- Άμεσα μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης κατά 10% και μακροπρόθεσμα για μείωση κατανάλωσης έως 30% έως το 2030
- Κίνητρα για την επίτευξη τεχνικών στόχων
Ο υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε πως στόχος είναι η ορθολογική διαχείριση για την εξοικονόμηση ενέργειας σε φωτισμό, κλιματισμό, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού.
Θα υπάρξουν, όπως είπε, παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα για το κτηριακό απόθεμα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατ. τ/μ έκτασης δημοσίων κτηρίων, σε ορίζοντα χρόνου.
Κίνητρα
Ο κ. Σκυλακάκης, παράλληλα, αναφέρθηκε στα κίνητρα που θα δίδονται και θα έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση.
Ξεκαθάρισε πως κάθε πλευρά, είτε πρόκειται για δήμο, περιφέρεια κ.α. θα έχει υπεύθυνο τον εκάστοτε δήμαρχο, περιφερειάρχη κ.τ.λ. Όσον αφορά στην κεντρική διοίκηση, θα οριστούν υπεύθυνοι.
«Για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρξει σύστημα υποβοήθησης με ειδικούς σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης» επεσήμανε.
Ο ίδιος σημείωσε πως ένα κομμάτι της, συνολικής, ενίσχυσης, θα δοθεί σε κάθε περίπτωση και ένα άλλο, σημαντικότερο, θα κριθεί ανάλογα με την εφαρμογή των μέτρων και τα αποτελέσματα.
Η τελική απόφαση για το ύψος της χρηματοδότησης, όπως είπε ειδικότερα, θα κρίνεται από τον βαθμό της εφαρμογής και το τελικό αποτέλεσμα.
Όσοι αμελήσουν την τήρηση των μέτρων και δεν καταφέρουν εξοικονόμηση, θα πρέπει να «προσαρμόσουν τον ίδιο τους τον προϋπολογισμό».
Παράλληλα, σημείωσε πως χαμηλότερη χρηματοδότηση θα εξασφαλίσει και όποιος κατάφερε, μεν, αποτελέσματα, αλλά δεν τήρησε τα μέτρα. Παραδειγματικά ανέφερε περιπτώσεις μη συντήρησης κλιματιστικών.
Στις τελικές αποφάσεις, θα προσμετρηθούν και θέματα όπως έκτακτες καιρικές συνθήκες κ.α. που παίζουν ρόλο στην τελική κατανάλωση.