Σημαντική αναβάθμιση για την κυπριακή οικονομία από την Standard & Poor's

Σημαντική αναβάθμιση για την κυπριακή οικονομία από την Standard & Poor's Facebook Twitter
0

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας σε επενδυτική κατηγορία με σταθερές προοπτικές, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε αργά το βράδυ της Παρασκευής τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο BBB-/A-3 από BB+/B.

Ο S&P ήταν ο πρώτος, από τους μεγάλους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, που είχε υποβαθμίσει την κυπριακή οικονομία στα σκουπίδια, τον Ιανουάριο του 2012.

 Ο οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με 4% το 2018 και με 3% κατά μέσο όρο την περίοδο μεταξύ 2019 και 2021. Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4% το 2018 θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα του 2011.

Σημειώνεται παράλληλα η καθοδική τάση στην ανεργία, η οποία μειώθηκε από 16% το 2014 σε 11% το 2017 και σε 9,5% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2018.

Ο S&P αναμένει ότι με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη έως το 2021, συνετή πολιτική και μέτρια κρατική στήριξη του τραπεζικού τομέα, η κυβέρνηση θα μπορέσει να παρουσιάσει δημοσιονομικά πλεονάσματα και να οδηγήσει σε μείωση του δημοσίου χρέους κάτω του 90% μέχρι το 2021.

Όσον αφορά τις προοπτικές περαιτέρω αναβάθμισης, ο οίκος αναφέρει ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο τα επόμενα δύο χρόνια αν σημειωνόταν σημαντική απομόχλευση στην οικονομία ή αν ο τραπεζικός τομέας μείωνε ουσιαστικά τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και βελτιωνόταν οι οικονομικές συνθήκες.

Ο οίκος προειδοποιεί με χαμηλότερη αξιολόγηση, σε περίπτωση που η οικονομική ανάπτυξη αποδειχτεί σημαντικά χαμηλότερη των εκτιμήσεων ή αν υπάρξει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους και με άλλες βελτιώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή αν, αντίθετα με τις εκτιμήσεις του, το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανέβει σημαντικά.

Ο οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί στο 83% του ΑΕΠ μέχρι το 2021. 

Με χρέος 240% του ΑΕΠ στα τέλη του 2017, ο ιδιωτικός τομέας είναι από τους πιο υπερχρεωμένους στην Ευρώπη, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης και αναμένει μεσοπρόθεσμα ότι το χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Για το Κυπριακό, αναφέρεται τέλος ότι η στασιμότητα στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού φαίνεται ότι παραμένει, μετά την κατάρρευσή τους στην Ελβετία το 2017, ενώ ο οίκος δεν αναμένει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου γύρω από το θέμα των υδρογονανθράκων.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM