15 υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στο προσωρινό Grexit και δεν επρόκειτο για γερμανική εντολή, δηλώνει τώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη του στη γαλλική Liberation.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό οι χώρες που τάχθηκαν κατά μιας τέτοιας λύσης ήταν η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος.
«Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για γερμανική υπαγόρευση. Αυτό είναι η αλήθεια κι όλα τα άλλα είναι, στην χειρότερη περίπτωση, προπαγάνδα ή παρερμηνεία, στην καλύτερη περίπτωση».
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε «δεν υπάρχει γερμανική δικτατορία στο Eurogroup».
Ο ίδιος λέει ότι ποτέ δεν υποστήριξε την έξοδο της Ελλάδας αλλά μόνο την προσωρινή έξοδο της για να ανακάμψει οικονομικά με υποστήριξη και βοήθεια και να επιστρέψει στο ευρώ. «Οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, χρησιμοποιώντας λόγια που είχε πει παλιότερα ο Γιούνκερ.
Επίσης ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι είχε πει σε προεκλογική συνάντηση του με τον Αλέξη Τσιπρα ότι η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις και όπως λέει, εκείνος του είχε πει ότι διαφωνεί αλλά θέλει την παραμονή στο ευρώ. "Μετά την 25η Ιανουαρίου είχα πάντα την απορία πώς θα βγει μέσα από την παγίδα που ο ίδιος έπεσε", τονίζει.
«Του απάντησα ότι δεν πρέπει να υπόσχεται στους Έλληνες ψηφοφόρους παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη χωρίς την εφαρμογή των όρων που υπάρχουν στα προγράμματα βοήθειας. Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό», είπε ο Γερμανός υπουργός.
Αρνήθηκε δε κατηγορηματικά ότι το Βερολίνο ήταν προκατειλημμένο με μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση ενώ χαρακτήρισε τις διεκδικήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις «ανοησία» και τόνισε ότι οι πρωθυπουργοί πρέπει να λένε την αλήθεια στον λαό. «Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θα μειωνόταν το δημόσιο χρέος. Τέτοιες ανόητες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε όποιον τις είπε».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο στο οποίο ο Σόιμπλε λέει ότι "το ζήτημα του κατά πόσον η πολιτική λιτότητας είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος είναι ένα θέμα που συζητάμε τακτικά". Στη συνέχεια σημειώνει: "Αλλά μην ξεχνάμε ότι το 2009, δηλαδή, πριν από την κρίση του ευρώ, το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με τα στοιχεία αυτά, προφανώς, ζει πάνω από τις δυνατότητές της. Μπορεί να το κάνει αυτό για λίγο, αλλά έρχεται κάποια στιγμή, που κανείς δεν θα τη δανείζει. Αυτή ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα. Όταν οι αγορές σταμάτησαν να δανείζουν χρήματα, στις αρχές του 2010, είπαμε: «Η ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρόνο, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή σας με πολύ ευνοϊκούς όρους, αλλά, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι θα φροντίσετε την οικονομία σας ώστε μια μέρα να ζείτε με τα έσοδα σας. "Αυτό λέγεται ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Για το δημοψήφισμα του καλοκαιριού λέει ότι η απόφαση του Α. Τσίπρα δημιούργησε σύγχυση στους ευρωπαίους γιατί δεν είχε προειδοποιήσει κανέναν. "Κανείς δεν κατάλαβε τη στρατηγική του και αν είχε πραγματικά προγραμματίσει αυτό το δημοψήφισμα. Η αιτία δεν ήταν σαφής: ενώ οι Έλληνες ακολούθησαν τις οδηγίες του να ψηφίσουν απορρίπτοντας σε ποσοστό 60% το πρόγραμμα βοήθειας, αποφάσισε να το εφαρμόσει . Και οι Έλληνες έχουν αποδεχθεί αυτή την αλλαγή. Αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω, αλλά δεν είμαι Έλληνας".