Βασικό μας μέλημα είναι να σταματήσουμε το «business drain» και να επαναπατρίσουμε όσες επιχειρήσεις «έφυγαν» για το εξωτερικό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από την Κύπρο, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη.
«Έχουμε ήδη δρομολογήσει τη δημιουργία ενός σταθερού και συνεκτικού φορολογικού πλαισίου, που θα περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας, των μερισμάτων και των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις. Ενώ με το τελευταίο νομοσχέδιο που καταθέσαμε στη Βουλή, ενδεικτικά, δημιουργούμε καλύτερες προϋποθέσεις για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, καταργούνται οι παρωχημένοι "βαθμοί όχλησης" που επιβαρύνουν χρονικά και οικονομικά τις αδειοδοτικές διαδικασίες των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, δίνονται κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, δημιουργείται Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, επιταχύνεται η αξιολόγηση και παρακολούθηση υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, επισπεύδεται η αδειοδότηση για κεραίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, θέτονται δικλίδες αποτροπής της αδήλωτης εργασίας, θεσμοθετείται Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών, επιταχύνεται η δικαστική διαδικασία», δήλωσε σε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κυριακής.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η κρίση τελείωσε στην Ελλάδα, ο κ. Σταϊκούρας αφού σημειώνει ότι «ο δρόμος που επί χρόνια βαδίζουμε υπήρξε δύσβατος και ανηφορικός» και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος «υπήρξε μεγάλο», εκτιμά ότι τώρα «η κλίση της ανηφόρας μειώνεται. Εργαζόμαστε σκληρά και συστηματικά για να την μηδενίσουμε και να καταστήσουμε την Ελλάδα, το ταχύτερο δυνατόν, μια πλήρως κανονική, ευρωπαϊκή, δυτικού τύπου οικονομία. Και το πράττουμε γνωρίζοντας ότι μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υφίστανται».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις κυρίως για χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι «έχουμε ήδη αποδείξει, με τη μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ και το βελτιωμένο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών, ότι η κυβέρνηση όταν υφίσταται δημοσιονομικός χώρος τον αξιοποιεί επ' ωφελεία κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης. Και αυτό γίνεται και με τα μέτρα που δρομολογούμε και τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Αφού πέρα από τη μείωση του φόρου φυσικών προσώπων για τα χαμηλότερα εισοδήματα, μειώνεται η φορολογία στα νομικά πρόσωπα, μέτρο που αφορά και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Και συμπληρώνει: «Το αφορολόγητο διατηρείται, ενώ παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και τα 4 τέκνα, διευρύνοντας το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς. Με τα μέτρα αυτά, όλα τα εισοδηματικά στρώματα έχουν όφελος στο διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο είναι –σε ποσοστό– μεγαλύτερο στα χαμηλότερα κλιμάκια. Έτσι προκύπτει μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, για δηλωθέντα εισοδήματα έως 8.500 ευρώ, η συνολική φορολογική επιβάρυνση μειώνεται, κατά μέσο όρο, 20%. Αντίθετα, η αντίστοιχη μείωση σε υψηλά εισοδήματα, άνω των 26.000 ευρώ, ανέρχεται σε μονοψήφιο ποσοστό».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια