Τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιδείξει ευελιξία εάν η δόση των 1,56 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου καθυστερήσει λίγες μέρες εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Mega.
Η δήλωση αυτή ίσως εντάσσεται σε ένα είδος διαπραγματευτικού «παιχνιδιού» καθώς μόλις χθες η Κριστιν Λαγκάρντ εξέφρασε αντιρρήσεις για το κράμα των μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση, απειλώντας να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίζεται να έχει αντιρρήσεις για το υφεσιακό ύφος των μέτρων και τη φορολόγηση στον ιδιωτικό τομέα ενώ βλέπει και κενό 700 εκ. στην εισπραξιμότητα.
«Πετύχαμε την πιο ισορροπημένη συμφωνία υπό τις δεδομένες συνθήκες» είπε επίσης ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά είναι πολύ μικρές οι λεπτομέρειες των διαφορών που υπάρχουν και δεν αλλάζουν τα δεδομένα.
Ο υπουργός χαρακτήρισε τα μέτρα «ισορροπημένα» διότι όπως είπε «οι δανειστές ζητούσαν απευθείας περικοπές συντάξεων και μισθών και καθολική αύξηση ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες».
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός σημείωσε πως «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν έχει κανένα από τα στοιχεία του συμβιβασμού που γίνεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης» και αναφορικά με το χρέος είπε πως έχει δύο πλευρές. Πρώτον, τη διαχείριση του χρηματοδοτικού κενού το 2015-16-17 και 2018 και δεύτερον, την αποπληρωμή του χρέους από το 2022 μέχρι και το 2045.
Για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταθάκης είπε πως αν καταργηθεί θα πρέπει να έχουμε ισοδύναμα που θα αναπληρώσουν τα έσοδα, ενώ σε ερώτηση αν θα τον πληρώσουμε αυτό το φόρο και το 2016, ο υπουργός απάντησε: «Τον Σεπτέμβριο με τον προϋπολογισμό του 2016, θα σας πούμε αν και τι θα πληρώσετε».
Αναφορικά με τις πιέσεις για αύξηση του ΦΠΑ ανέφερε πως δεν θα υπάρχει σοβαρός αντίκτυπος για τα εμπορικά νησιά και σημείωσε πως «για όλα τα υπόλοιπα νησιά, δίνουμε τη μάχη για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ».
Ακόμη, προέβλεψε ότι παρά το γεγονός ότι στο α' τρίμηνο υπάρχει οριακή ύφεση, τελικά τo πρόσημο για την οικονομία το 2015 θα είναι θετικό, καθώς θα καταγραφεί ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1,5%.
«Εκτός πραγματικότητας» χαρακτήρισε την όποια συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα στήριξης ο υπουργός Οικονομίας για να τονίσει στη συνέχεια πως «υπό προϋποθέσεις δεν θα καταλήξουμε σε τρίτο μνημόνιο» και αυτό θα κριθεί, σύμφωνα με τον υπουργό, από την πορεία της οικονομίας, τα πλεονάσματα που μπορεί να παράξει και αν θα χρησιμοποιηθούν και τα 10 δισ. του ΤΧΣ.
σχόλια