Στην «εντατική» η αγορά από τα capital controls

Στην «εντατική» η αγορά από τα capital controls Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
2

Η εγχώρια αγορά αντιμετωπίζει νέα φάση συρρίκνωσης και οι επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας επισημαίνουν πως τα capital controls επιφέρουν επιπτώσεις που θα κοστίσουν ακριβά στον ρυθμό εξέλιξης του ΑΕΠ όχι μόνον βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. 

Σύμφωνα με το euro2day, φορείς και επιχειρηματίες υπογραμμίζουν ότι η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων έχει θέσει ολόκληρη την αγορά στην «εντατική», καθώς η δραστηριότητα στην εσωτερική αγορά έχει υποχωρήσει στον ναδίρ με τη ζήτηση να κινείται χαμηλότερα κατά 50% από τα ήδη χαμηλά επίπεδα όπου είχε διαμορφωθεί. Η μείωση σημειώνεται όχι μόνο στα αγαθά, αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών, με την πτώση να εμφανίζεται ακόμη και σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η επίπτωση δεν θα είναι πρόσκαιρη, γιατί η ομαλοποίηση της αγοράς δεν θα επέλθει σε μια νύχτα και γιατί στο μεταξύ διάστημα χάθηκε η εμπιστοσύνη και ολόκληρες αγορές ιδίως στο εξωτερικό όπου τα ελληνικά προϊόντα μάχονται να διατηρήσουν θέσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητά τη λήψη μέτρων για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, καθώς όπως αναφέρει η τραπεζική αργία έχει οξύνει επικίνδυνα τα προβλήματα στη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως τονίζει, περισσότερα από 4.500 εμπορευματοκιβώτια (containers) με πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα βρίσκονται μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, καθώς οι ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να προβούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας έχουν «παγώσει» επιχειρηματικές συναλλαγές που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως διακίνηση επιταγών και συναλλαγματικών από πληρωμή δανείων κλπ.

Ο Κ. Μίχαλος ζητά συγκεκριμένα την άμεση έκδοση απόφασης που να προβλέπει τη δυνατότητα διατραπεζικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων και προμηθευτών και πελατών του εξωτερικού, αλλά και την επαναλειτουργία του συνόλου των τραπεζικών καταστημάτων, με στόχο την ομαλή εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών.


«Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να παραμείνουν αξιόπιστες, εκπληρώνοντας όλες τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές τους και γενικότερα τους πελάτες τους, μέσω του τραπεζικού μας συστήματος» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και καταλήγει: «Σε διαφορετική περίπτωση, οι εναπομείνασες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, είτε εξαγωγικού προσανατολισμού, είτε εισαγωγικές, κινδυνεύουν με αθέτηση συμφωνιών ή ακόμη και με παύση λειτουργίας τους, γεγονός που εκτός της οικονομικής καταστροφής, θα προκαλέσει και νέα έκρηξη της ανεργίας».

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) τονίζει πως σύμφωνα με με την Παγκόσμια Τράπεζα «κάθε μέρα καθυστέρησης στο εμπόριο (π.χ. για εξαγωγικές διαδικασίες) προκαλεί μείωση της τάξης του 1% του συνόλου της εμπορικής κίνησης μίας χώρας». Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη «είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη το άνοιγμα των τραπεζικών διαδικασιών για την εκκαθάριση συναλλαγών και επιταγών και το «ξεπάγωμα» του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, μέσω της έκδοσης εγγυητικών επιστολών, αυτόματων εγκρίσεων εμβασμάτων για την εισαγωγή πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων μεταποίησης και συσκευαστικών υλικών, ειδικά για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις.


Ο Σύνδεσμος τονίζει και το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία βίωσε μείωση εξαγωγών κατά 7% και εισαγωγών κατά 28% στις δύο πρώτες εβδομάδες κεφαλαιακών ελέγχων, πριν προχωρήσει στη χαλάρωση συγκεκριμένων διαδικασιών. Σημειώνουν ότι την περασμένη διετία στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, οι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν σωρευτικά στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου.

Το Euro2day επισημαίνει πως οι εξελίξεις επιτείνουν και το πρόβλημα της απασχόλησης, καθώς ήδη επιχειρήσεις έχουν δώσει άδειες άνευ αποδοχών σε εργαζομένους, κάποιες έχουν προβεί σε μειώσεις μισθών ενώ αυξάνει μέρα με την ημέρα, σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, η λίστα των βιομηχανιών οι οποίες μειώνουν τις βάρδιες στις γραμμές παραγωγής τους λόγω περιορισμού των αποθεμάτων τους.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) τονίζει ότι την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στον κλάδο ήρθε να ενισχύσει το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν σε ποσοστό μεταξύ 40% και 70%, επισημαίνοντας ότι «η παρατεταμένη περίοδος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές έχει επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση και τις πωλήσεις των επιχειρήσεων».

Πέρα από την επίπτωση των capital controls, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι στον ήδη φουσκωμένο λογαριασμό έρχεται να προστεθεί και η φοροκαταιγίδα από τα νέα μέτρα. Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι οι επιπλέον άμεσοι και έμμεσοι φόροι θα ανέρχονται από το 2016 στα περίπου 4 δισ. ευρώ ετησίως, ή 375 εκατ. ευρώ μηνιαίως και 12,5 εκατ. ευρώ ημερησίως. Τα εν λόγω ποσά θα λείψουν αφενός από την αγορά και αφετέρου είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις, διατηρώντας αλώβητο το κόστος λειτουργίας και κατά συνέπεια το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Καμία εντύπωση δεν προκαλούν όλα αυτά, όταν στην κυβέρνηση βρίσκεται ένα κόμμα που νοιάζεται μόνον για το Δημόσιο(λες και το Δημόσιο το πληρώνουν τίποτα εξωγήινοι...)