Στο έκτακτο Eurogroup του Νοεμβρίου η απόφαση για τις συντάξεις

Στο έκτακτο Eurogroup του Νοεμβρίου η απόφαση για τις συντάξεις Facebook Twitter
0

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εφαρμογή ή μη, της περικοπής των συντάξεων, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Μιλώντας σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η απόφαση για τον ελληνικό προϋπολογισμό θα ληφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ο ίδιος τόνισε πως τα δύο πιο σημαντικά σημεία που ενδιαφέρουν τα κράτη-μέλη, όσον αφορά στις συντάξεις, είναι πρώτον αν ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και δεύτερον κατά πόσο τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι αναπτυξιακά.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων βρίσκεται υπό συζήτηση σε συνδυασμό με το πακέτο θετικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το αν η Επιτροπή έχει εντοπίσει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης ανέφερε ότι η Επιτροπή εξετάζει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις διαφόρων σεναρίων εφαρμογής μέτρων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτή τη στιγμή φαίνεται πως υπάρχει μία απόκλιση ύψους 0,4% ανάμεσα στα νούμερα της Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά στο ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων, αλλά εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης (μειώσεις φόρων ΕΝΦΙΑ, επιδόματα κλπ).

Η Κομισιόν φέρεται να θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αυτή τη στιγμή το δημοσιονομικό περιθώριο να μην εφαρμόσει και τις περικοπές των συντάξεων αλλά και να εφαρμόσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Τεχνικά κλιμάκια φέρεται να αξιολογούν τώρα την κοστολόγηση του κάθε μέτρου που έχει αναγγελθεί, προκειμένου να φτάσουν στα τελικά τους συμπεράσματα.

Σχετικά με το πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση για την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού, ο αξιωματούχος είπε ότι, εξ όσων γνωρίζει, η Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να τον εγκρίνει ως τα τέλη Νοεμβρίου. Επομένως, είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνω και ενδεχομένως στο έκτακτο Eurogroup που θα γίνει το Νοέμβριο, με βασικό θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα βρεθεί στο επίκεντρο το ιταλικό ζήτημα, ενώ η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Καθημερινή

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η εφαρμογή - Το νέο Ε1 και τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η εφαρμογή - Το νέο Ε1 και τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Το ανανεωμένο έντυπο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, νέους κωδικούς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες που στοχεύουν στη διευκόλυνση των φορολογουμένων
LIFO NEWSROOM
Στη διοίκηση επιχειρήσεων, μια μητέρα διδάσκει περισσότερα από ένα πτυχίο, λέει δισεκατομμυριούχος

Οικονομία / Στη διοίκηση επιχειρήσεων, μια μητέρα διδάσκει περισσότερα από ένα πτυχίο, λέει δισεκατομμυριούχος

Είναι υποχρεωμένη να διοικεί απείθαρχους υφιστάμενους, κάθε ώρα της ημέρας, επί επτά ημέρες της εβδομάδας κι αυτό μπορεί να μας διδάξει πολλά, δηλώνει ο Manoj Bhargava, ιδρυτής της 5-hour Energy
LIFO NEWSROOM
Έκτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Αναδιαμορφώνεται η δημοσιονομική εικόνα της Ευρώπης

Οικονομία / Έκτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Αναδιαμορφώνεται η δημοσιονομική εικόνα της Ευρώπης

Οι υποσχέσεις των Ευρωπαίων ηγετών για αύξηση του δανεισμού προκειμένου να αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αναδιαμορφώσει τη δημοσιονομική εικόνα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ
LIFO NEWSROOM